Hírek

2015.04.22. 14:44

Betemetik a gödröt Zalaegerszegen - Tó alakult ki a félbehagyott építkezés helyén

Zalaegerszeg - Kiszivattyúzzák a vizet a vizslaparki tóból , majd betemetik a belváros egyik szégyenfoltjának számító gödröt.

Császárné Szabó Judit

A Petőfi utca és a Vizslaparki út találkozásánál majdnem egy évtizede kezdődött egy magánberuházás, a befektető közel 60 lakásos társasházat akart építeni. Nem jutott a pinceszintnél feljebb, a kivitelező abbahagyta a munkát és levonult. A kiásott gödör az évek során megtelt vízzel Zalaegerszeg legmélyebb fekvésű területéről lévén szó , a tavat pedig birtokba vette az élővilág: halak úsztak a vízben, szúnyogok leltek kiváló élőhelyre. A környékbeliek ekkor már vizslaparki tóként emlegették a vizes területet, amelynek a látványát tovább rontotta, hogy tele volt dobálva pillepalackokkal, sörös dobozokkal.

Lakossági bejelentések, interpellációk siettették az önkormányzat közbeavatkozását, s a közgyűlés tavaly decemberben megteremtette ennek a jogi feltételeit. Módosította a köztisztasági rendeletet, s kimondta, hogy a félbehagyott építkezések, rendezetlen telkek tulajdonosainak (használóinak, haszonélvezőinek...) kötelességük gondoskodni arról, hogy elszállítsák az építési-bontási hulladékot, helyreállítsák a természetes terepfelületet, elvezessék a pangó vizet

A vizslaparki gödörnél tegnap Bali Zoltán önkormányzati képviselő arról tartott sajtótájékoztatót, hogy az önkormányzati rendeletmódosítást követő felszólítás eredményeként a napokban megkezdődött a belvárosi terület rendbetétele.

A vizet kiszivattyúzzák a tóból (már félő volt, hogy felnyomja és a partra veti a pinceszinten megépített oszlopokat), majd feltöltik földdel a területet, így megszűnik az áldatlan állapot. A munkát az ingatlan tulajdonosa egy felszámoló cég finanszírozza, miután a város felszólította, hogy intézkedjen. A rendelet ugyanakkor büntetés kiszabását is lehetővé teszi.

Bali Zoltán rámutatott, a helyi jogszabály alapján már más elhanyagolt területek rendezésére, például építési törmelék elszállítására is rábírták a magántulajdonosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!