Hírek

2015.03.16. 16:15

Egységes régió - összehangolt közlekedés a Balatonnál

Összehangolt közlekedés megvalósítását kezdeményezi a Balatoni Kör, ennek megvalósításához pedig a kormányzati hozzájárulás szükségességére hívja fel a figyelmet.

Keszey Ágnes

A Balatoni Kör megalakulása óta arra irányítja a figyelmet, hogy az egész Balaton-régiót egységesen kell kezelni, mind a turisztikai marketingben, mind a szolgáltatók kínálatát tekintve. Ennek szellemében az összehangolt közlekedés megvalósítását szorgalmazzák. A szervezet szerint ez nem csak a turisztikai szezonban, hanem egész évben fontos, hiszen az üdülőkörzet területén élők számára is lényeges, hogyan juthatnak el úticéljukhoz. Ennek érdekében egy koordinációs szervezet létrehozását szorgalmazzák, melyhez, hasonlóan a fővároshoz, az állami támogatás szükségszerűségére hívják fel a figyelmet.

Akár régiójáró buszok is elindulhatnának. Az összehangolt közlekedés kialakításának fontosságára hívja fel a figyelmet a Balatoni Kör, nem csak a turisták, hanem az itt élők érdekében is. Képünkön az egyik keszthelyi buszmegállóban Pál Dániel várakozik a felszállásra. Fotó: Keszey Ágnes

Az év nagy részében félmillióan laknak a Balatonnál, a nyári szezonban sokszorosára növekszik a régióba érkezők száma. Mind a helyiek, mind a tóhoz érkezők érdekeit szolgálná a közlekedési szolgáltatások összehangolása, állami támogatással – hívta fel a figyelmet a Balatoni Kör.

– A Balatonra nagyon kevesen tekintenek úgy, mint egy egységes régióra, holott az egész tópart egyetlen agglomeráció. A turisztikai fejlesztések is jellemzően csak a nyári szezon kiszolgálására épülnek, pedig ma már négy évszakban kell gondolkozni – mondta el Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke.

A szervezet a közlekedés régiós integrációját is fontosnak tartja – a szolgáltatókkal közösen.

– Létre kellene hozni egy olyan szervezetet, mely a közlekedést koordinálja. Az első feladat a meglévő hajó-, vonat- és buszjáratok összehangolása. Erre alapozva további fejlesztések szükségesek. A tervek között szerepel, hogy vonattal lehessen körbejárni a Balatont. Egy tókerülő busz elindítása is fontos lenne, gondolva például a borturizmusra: sokan azért nem tudnak megismerkedni a helyi borokkal, mert vezetnek. Hogy a tó ne szétválassza a szemben lévő parton élőket, hanem összekösse, egy vízibusz létesítése is cél – sorolja Kardos Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!