Hírek

2015.03.09. 20:20

A hét zalai hírei

Zala megye - Elfogadták az építményadó koncepcióját Zalaegerszegen, csúszik a kiskanizsai javítóintézet projektje, új dékán a főiskolán.

Pásztor András

Újra kinyit a strand - Elfogadták az építményadó koncepcióját is

Zalaegerszeg – Május-júniusban részlegesen újranyithat a városi strand, hangzott el a legutóbbi közgyűlésen, amelyen hosszú szakmai vita bontakozott ki a bevezetendő új helyi adó koncepciójáról és a Dísz téren elhelyezendő köztéri alkotásról is.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a strandrehabilitációra 15 millió forintot különítettek el a költségvetésben. Az újranyitás idei első lépése az lehet, hogy – a kisgyermekes családokra gondolva – felújítják a bébi- és gyerekmedencét, és rendbe teszik a strand területét, ezen belül a röplabda- és a lábtengó pályát is. Ezt követheti majd a tanuszoda pályázat benyújtása, hosszú távon pedig az ötvenméteres medence teljes körű felújítása, pályázati forrásból. Ez utóbbi mintegy 300 millió forintból valósulhat meg. Az idei munkák becsült költsége 55 millió forint. A meglevő 15 millió mellé a hiányzó 40 milliót belső átcsoportosítással, a lakásalapból biztosítják, amit visszapótolnak majd.

A Városi Strand gyermek- és bébimedencéjét már erre a szezonra felújítják. Fotó: Pezzetta Umberto

Az új helyi adó bevezetésének koncepcióját 14 igennel, 2 nemmel és egy tartózkodással fogadta el a testület másfél órás szakmai vita után. A tervek szerint a nem helyi vállalkozókhoz tartozó építmények, azaz például bankok, bevásárlóközpontok esetében a maximális adóterhet vezetik be, ennek összege évi 1852 forint négyzetméterenként, míg a helyi vállalkozásoknál 1200 forint lenne a mérték, ami idén, a júliusi bevezetésre tekintettel 600 forint. A polgármester hozzátette: az építményállomány felmérését csak a rendelet elfogadása után kezdhetik el, sávozás, mentesség pedig csak ennek tudatában, legkorábban 2016-tól alkalmazható.

A grémium döntött továbbá arról is, hogy Farkas Ferenc szobrászművész Zalai nemes című alkotását helyezik el a Dísz téren.

A börtön volt a cél - Ezért „rabolt ki" a férfi egy dohányboltot

Zalaegerszeg – Jogerősen az első fokon kiszabottnál tíz évvel rövidebb, három év börtönbüntetést kapott az a halogyi férfi, aki azért „rabolt" ki a megyeszékhelyen egy dohányboltot, hogy újra rácsok mögé kerülhessen.

A Vas megyei, 55 éves J. Zoltán 2014. június 7-én betért egy dohányboltba Zalaegerszeg központjában, kést fogott az eladóra, s a bevételt követelte. Az eladó ezt először tréfának vette, de J. Zoltán közölte, hogy ez rablás. Ekkor már elsírta magát a nő és átadott 155 ezer forintot. A pénzt a férfi hosszú percekig számolta, közben megkérdezte az eladót, megnyomta-e már a pánikgombot, s ha nem, akkor tegye meg, és nyugodtan várt tovább a biztonsági szolgálatra. Majd átadta nekik a pénzt, amit láthatóan nem akart megtartani, mert nem ez volt célja, hanem a börtönbe kerülés. Háza ugyanis romossá vált, és sokszor nem volt mit ennie, ezért akart visszakerülni a börtönbe, ahol korábban már éveket töltött.

J. Zoltánt – mint erőszakos, többszörös visszaesőt – a rablásért 13 év fegyházra ítélte első fokon a járásbíróság, az egerszegi törvényszék pedig másodfokon jócskán enyhítette a büntetést. Nem rablásban, hanem kényszerítésben mondta ki bűnösnek a férfit, és három év börtönre ítélte immár jogerősen J. Zoltánt.

Javítóintézet feketemunkásokkal

Nagykanizsa – Épül a javítóintézet a kiskanizsai városrész közelében. A projekt csúszik, s az építkezésen feketemunkásokat talált a NAV.

Az adóhatóság Facebook-oldalára kitett képekből derült ki, hogy az egyik helyszín, ahol a minapi ellenőrzés során feketemunkásokat találtak, minden bizonnyal a javítóintézeti építkezés. Amelyről – még az ellenőrzést megelőzően – információt kértünk, s Magyari Lászlótól, a közel 2,2 milliárd forintos beruházás szakmai vezetőjétől megtudtuk: több hónapos csúszásban vannak. Eredetileg tavaly év végén kellett volna befejezni a projektet. A késést Magyari László azzal indokolta, hogy az ingoványos talaj miatt az épület speciális alapozására volt szükség. Az ebből adódó csúszást nyáron igyekeztek behozni, de akkor a csapadékos időjárás okozott lemaradást. Jelenleg a belső munkák zajlanak, s május végére tervezik az átadást.

Épül a javítóintézet. Várhatóan májusban lesz készen. Fotó: Szakony Attila

A feketemunkások ügyére visszatérve: a NAV azt tette közzé, hogy egy kanizsai építkezésen a dolgozók 15 százalékát feketén foglalkoztatták. Mint a képekből világossá vált, a javítóintézeti beruházásról volt szó. E-mailben megkérdeztük Magyari Lászlótól, hogy valóban ott történt-e az ellenőrzés, mit szól az eredményéhez, és kivizsgálják-e az ügyet, de erre a megkeresésünkre nem jött válasz. Ha később kommentálni szeretné a történteket, közöljük nyilatkozatát.

Erdei tornapálya épült

Nagykanizsa – Erdei tornapályát épített a nagykanizsai Csónakázó-tónál a Zalaerdő Zrt. A képen a 4,2 millió forintos fejlesztés utolsó simítása zajlik, Szabó Richárd és Horváth Attila felszereli a tájékoztató táblát. Fotó: Szakony Attila

Új dékán a főiskolán

Zalaegerszeg – A Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Karának élén vezetőváltás zajlott le nemrég. Az intézmény szenátusa február 27-én egyetlen pályázóként Prof. Dr. habil. Bencsik Andrea egyetemi tanárt választotta meg 2015. március 1-jétől három évre a kar dékánjának. Dr. Halász Imre Ph.D., főiskolai tanár, az eddigi dékán a vezetői ciklus lezárultával az intézményben folytatja tudományos munkáját. Dr. Bencsik Andrea a győri Széchenyi Egyetem katedrájáról érkezik Zalába.

Itt a Közellenség

Zalaegerszeg – Bemutatták a Hevesi Sándor Színházban Tasnádi István Közellenség című kortárs drámáját, Sztarenki Pál rendezésében. A képen Farkas Ignác és Balogh Tamás. Fotó: Pezzetta Umberto

Kikötői fejlemények

Keszthely – Feljelentést tesz a Demokratikus Koalíció a keszthelyi vitorláskikötő értékesítésének ügyében. A párt nyilatkozata szerint „felháborító, hogy az önkormányzat először pályáztatás nélkül átjátssza Orbán Viktor vejének az üzemeltetési jogot, majd az opciós jogra hivatkozva herdálja el a közvagyont". Keszthely vezetése kitart amellett, hogy szabályos volt az ügylet. Közölték: ha a vádak alaptalannak bizonyulnak, a város jó hírnevének megsértéséért feljelentést tesznek.

Kivágják a beteg fákat - A város egyik jelképének számító gesztenyesort ritkítják

Keszthely – Megkezdődött a beteg, balesetveszélyes gesztenyefák kivágása Keszthelyen. A városban 1200 vadgesztenyefa van. A több, mint százéves fák 15-20 méteres egyedei közül sok elöregedett és elkorhadt, ezeket vágják ki. A helyükre fiatal vadgesztenyéket ültetnek. Fotó: Pezzetta Umberto

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!