Hírek

2015.03.23. 13:48

A gyerekeket féltették a napfogyatkozástól - Volt, ahol a sötétítőket is elhúzták

Nagykanizsa – Több iskolában és óvodában nem engedték ki az udvarra a gyerekeket a részleges napfogyatkozás idején, attól tartva, hogy látáskárosodást szenvednek. Gazdag Attila amatőr csillagász szerint azonban még ma is meg lehet vakulni. Meg azután is...

Horváth-Balogh Attila

 

Gazdag Attiláék megfelelő eszközökkel, távcsővel várták az érdeklődőket az Erzsébet téren. Kevés gyerek jött Fotó: Szakony Attila

Gazdag Attila a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület elnöke, s ha teheti, minden alkalmat megragad az égi látványosságok népszerűsítésére a gyerekek körében. Múlt héten, a részleges napfogyatkozás idején is így járt el, az egyesület többi tagjával több helyszínen – ő például a város központjában, az Erzsébet téren – számos, a látáskárosodást kizáró segédeszközzel várták az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket, akik kíváncsiak voltak a ritkán látható égi tüneményre. Legnagyobb megdöbbenésükre azonban csak kevés gyermek jött, még a helyszínek közelében található oktatási intézményekből sem vitték ki a pedagógusok a nebulókat, nehogy bajuk essék.

Vilmos Mihály felvételein a Nap úgy látható, ahogy azt csak az egyesület obszervatóriumában láthatták

– Azt gondolom, nem normális dolog ez. Ha egy gyereknek nem mondják, hogy márpedig kisfiam, te nézz a Napba, nem teszi meg, mert nem jut az eszébe – magyarázta. – Egyszerűen csak használni kellett volna megfelelő segédeszközöket, speciális szemüveget, hegesztőpajzsot, bármit. Legközelebb 2027-ben lesz ilyen mértékű jelenség. Hallottam olyan iskoláról, ahol az alsósok tantermeinek ablakain elhúzták a sötétítőket, nehogy bekövetkezzen a „tragédia”. Én csak azt a kérdést teszem fel ezek után: a mai naptól hová rakjuk Pistikét, hogy ne nézzen bele a Napba?

Hogy mi adta meg a pedagógusoknak az indítólökést mindehhez, nem sikerült kiderítenünk. Azonban az ÁNTSZ honlapján megtaláltuk a Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet jótanácsait, ebben olvasható: „Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni!” Az anyag kiment a médiumokba is – Gazdag Attila úgy véli, ez okozta a pánikot.

A nagykanizsai Központi Rózsa Óvoda vezetője, Hartainé Bobay Éva elmondta: a gyerekek egy részét valóban nem engedték ki, akiket mégis, azokat olyan helyre, ahonnét a Napot nem láthatták. Amúgy volt olyan csoport, amelyben éppen a Gazdag Attila által beküldött speciális nézőkével mégis élményhez jutottak a gyerekek.

Azt már Nyeste Páltól, a Nagykanizsai Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatójától hallottuk, hogy a felsősök megnézték a napfogyatkozást, de az alsósok és az óvodások valóban nem. Ez ügyben egyébként igazgatói utasítás nem volt, a pedagógusok saját hatáskörben dönthettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!