Hírek

2015.02.10. 15:45

Tátika: holdfénytúra a temetőhalmok közt

Zalaszántó - A Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a faluban működő Három Hegy Egyesület február 6-án immár ötödször rendezte meg a különleges élményt nyújtó Holdfénytúrát a Tátikára.

Varga Andor

A résztvevőket valódi téli körülmények, mínusz 5 Celsius fokos hőmérséklet és 10-20 centiméteres hó várta – mesélte Sinka Gábor túravezető, a nemzeti park természetvédelmi őre. A hirtelen mostohára fordult időjárás egyébként a részvételen is meglátszott, hiszen nem túl nagy létszámú (14 fős), de annál lelkesebb csapat vágott neki a túrának.

Itt éppen félúton járt a társaság: rövid pihenő Tátika várában. A fényképen szemben Sinka Gábor túravezető látható. Fotó: Hegedűs Ágoston

– A falut keleti irányban elhagyva először a nemzeti park által, pályázati forrásból helyreállított fás-legelőt tekintették meg a résztvevők, majd a Hidegkúti-patakot átugorva a Tátika déli lejtőinek erdei következtek – mondta el Sinka Gábor. – A félhomályban felsejlő vaskori temetőhalmok közt érte el a csoport az országos kéktúra útvonalát, amit követve a Tátika platóján fekvő, több mint 200 éve háborítatlan, fokozottan védett „Tátikai Ősbükkösbe" érkezett a társaság.

Az egyre meredekebbé váló ösvényen mindenki feljutott a várba, ahol a rövid pihenő alatt késői de megérdemelt vacsora következett, miközben megismerkedhettek a résztvevők a vár történetének néhány epizódjával. A visszaúton, az erdőből kiérve ösztönzőleg hatott a túrázókra a metszően hideg északi szél. A 12 kilométeres gyaloglás reggel 4 óra 20 perckor ért véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!