Hírek

2015.02.06. 18:50

Stabilabb a gazdaság - Elindul a nonprofit nemzeti közszolgáltató

Zalaegerszeg - Nemzeti konzultáció indul az úgynevezett megélhetési bevándorlásról. Többek között erről született döntés a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén Mezőkövesden.

Varga Livius

A háromnapos tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt, aki leszögezte: más gazdasági alapokon áll már az ország, mint 2010-ben. Csökkent például az államadósság és a munkanélküliség, egyre többen dolgoznak, s folyamatosan három százalék alatt van a költségvetés hiánya. Ennek is köszönhető, hogy a Fidesz-KDNP immáron másodszor tudott kétharmaddal nyerni.

Vigh László országgyűlési képviselő lapunk érdeklődésére elmondta, a frakciótagok megállapították, hogy Magyarország gazdasági adatai jók, hiszen 2014-ben 3,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, s ma már 4,2 millió ember dolgozik, szemben a 2010-es 3,7 milliós adattal.

- Fontos eredmény, hogy segély helyett munkát adunk - fogalmazott a Fidesz frakcióvezető-helyettese. A következő 3-3,5 év legfontosabb feladata pedig a középréteg alatti társadalmi csoportok felemelése, felzárkóztatása lesz.

A kormánypárti frakciók egyetértettek abban, folytatta Vigh László, hogy fenn kell tartani és meg kell védeni a rezsicsökkentés eredményeit a brüsszeli nyomás ellenére is. Ennek a folyamatnak a következő lépése, hogy létrejön a nonprofit nemzeti közműszolgáltató, amely márciustól először a földgázszolgáltatásban, majd egy éven belül a villamos energia területén is versenyre kel a jelenleg a piacon tevékenykedő cégekkel, méghozzá olcsó árakkal.

Vigh László: - Fenn kell tartani a rezsicsökkentés eredményeit Fotó: Pezzetta Umberto

- Szóba került a devizahitelesek ügye is - fogalmazott a zalai honatya. - Ehhez kapcsolódva végig kell vinni a bankok elszámoltatásának folyamatát, s idén véglegesen le kell zárni a deviza-jelzáloghitelek korszakát. Tavasszal minden érintett értesítőt kap majd arról, hogy bankja hogyan számol el vele, s ez a dokumentum tartalmazza azt is, hogy a devizahitel helyébe lépő forinthitelnek mennyi lesz a törlesztőrészlete és a kamata.

A kormánypártok a jövőben is alacsony inflációra törekszenek, hiszen az jó a bérből és fizetésből élőknek. Ez a tendencia, a gazdasági előrejelzések szerint, 2015-ben is tartható.

A mezőkövesdi frakcióülésen arról is szó esett, hogy az általános iskolát a gyerekek 3,6 százaléka nem tudja elvégezni, a középfokú oktatásból és az egyetemi képzésből pedig a tanulók 30-30 százaléka lemorzsolódik. Éppen ezért a Fidesz-KDNP a jövőben kiemelten foglalkozik majd az oktatásüggyel. Ötlet szintjén felvetődött például, hogy az alapozó általános iskola a jövőben ne nyolc, hanem kilenc évfolyamos legyen, de erről döntés nem született.

Vigh László cáfolta, hogy szóba került volna az Orbán-Merkel találkozó, ahogy nem beszéltek a BMW esetleges Magyarországra településéről sem, s kérdésünkre elmondta: a Fidesz őszi népszerűségvesztése sem volt témája a frakcióülésnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!