Hírek

2015.02.14. 11:12

Házasság, Isten áldásával - Az üzenet örök: elköteleződni, hűségesen és tisztán élni

Nem a házasság intézménye, hanem maga az ember van válságban, aki fél az elköteleződéstől, mondja Kürnyek Róbert plébános. Aki hisz, annak viszont fontos, hogy Isten áldása legyen a kapcsolaton.

Varga Lívia

Az elmúlt napokban a Házasság hete rendezvénysorozat apropóján a szokásosnál több szó esett férfi és nő intézményesített és oltár előtt megszentelt kapcsolatáról. A zalaegerszegi programokat a Kertvárosi Plébánia fiatal házas közössége álmodta és valósította meg azzal a céllal, hogy a Valentin-napi forgatag mellett a házasság és a jegyesség értékéről, komolyságáról is szó essék. Remélve: ilyenkor talán az emberek fogékonyabbak a kicsit komolyabb üzenetre is.

- A házasság egy férfi és egy nő életre szóló életközössége, s korántsem idejét múlt intézmény – szögezi le a zalaegerszegi Kertvárosi Plébánia plébánosa, Kürnyek Róbert, mindenki Robi atyája. – Számos értéke és nagyon sok pozitív hozadéka van, nemcsak vallásos kontextusban, hanem a hétköznapi életre vonatkozólag is. Ezért a Házasság hete nem kimondottan vallásos rendezvénysorozat, nemcsak vallásos embereknek szól. Üzenete minden korban, minden ember számára érvényes: elköteleződni, hűségesen és tisztán élni.

Kürnyek Róbert: - Aki a másikat szeretni akarja, Istenben, Istennel kell szeretnie (Fotó: Katona Tibor)

A házasságkötések száma azonban évről évre csökken, amit sokan azzal magyaráznak, hogy a ma embere fél elköteleződni, vetjük fel.

- Ez így van a munkával, a gyermekvállalással és a házassággal kapcsolatban is – mondja Kürnyek Róbert. – Ez persze nem azt jelenti, hogy a házasság intézménye van válságban, sokkal inkább azt, hogy maga az ember és gondolkodásmódja. Sokan tartanak a másik embertől, félnek megnyílni, magukból valamit megmutatni, őszintének lenni és bizalmat ajándékozni valaki másnak. A házasság intézménye isteni alapítású. Amikor a hívő ember nagy döntést hoz, fontos számára, hogy azon rajta legyen Isten áldása, s vele együtt, az ő nevében induljon neki az előtte álló életfeladatnak. Ez fokozottan igaz a házasságra, ami komoly próbatétel. Egy új család alapítása áldozatot igényel mindkét fél és hozzátartozóik részéről is. Csak emberi erőre hagyatkozva ez nagyon kockázatos lenne, kérni kell hozzá az Úristen áldását is. János apostol írja az első levelében, hogy Isten a szeretet. Aki a másikat szeretni akarja, Istenben, Istennel kell szeretnie. Aki azt mondja, hogy a kapcsolatában nincs szüksége Istenre, akkor azt mondja, hogy nincs szüksége a szeretetre. S ezek után elgondolkozhatunk azon, hogy az emberi elköteleződés válsága mennyire következménye a hit válságának...

Robi atya tapasztalatai szerint a fiatalok egy részének mégis fontos a szentségi házasság, éppen a hit miatt. Mások inkább a külsőségek miatt járulnak oltárhoz. Tavaly egyébként 16 pár kötött házasságot a kertvárosi templomban, idén eddig csak négyen jelentkeztek.

- Itt a plébánián próbálunk segíteni a házasságra való készület jegyében. Ez nem csupán a házasságkötésre, hanem a házaséletre való felkészítést is magában foglalja. Van lelki és gyakorlati oldala. Mi, lelkipásztorok az előbbit alapozzuk meg és erősítjük a jegyesekben, a gyakorlati foglalkozást pedig dr. Marx Gyula és felesége vezeti, saját tapasztalataikat és bölcsességüket átadva a pároknak.

A két éve alakult plébánián tavaly tartották meg az első ilyen kurzust, amelyben az összeköltözés, a közös élet kialakításának nehézségeitől a konfliktuskezelésen, a szexualitás és a gyereknevelés kérdésein át az egymás szüleivel való kapcsolattartásig sok minden szóba került. S az időközben összeházasodott párok közös fényképnézegetésre és élménybeszámolóra visszatértek a nagy nap után is. Számukra adott a lehetőség a fiatal házasok közösségéhez csatlakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!