Hírek

2015.02.25. 11:43

Bilincset is használhatnak - Megkezdte a járőrözést a nagykanizsai mezőőri szolgálat

Nagykanizsa – Egyelőre csak két fővel ugyan, de megkezdte működését a mezőőri szolgálat. Amennyiben lesz rá igény és a finanszírozást is sikerül biztosítani, lehet bővíteni a hálózatot.

Horváth-Balogh Attila

Korábban már több alkalommal is felmerült, hogy egyes vidéki településekhez hasonlóan Nagykanizsa közigazgatási területén is szükség lenne a mezőőri szolgálat bevezetésére a terménylopások visszaszorítása, és a külterületi illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében. – A témával kapcsolatban Dénes Sándor polgármester, az alpolgármesterek és a képviselők minden városrészben tartottak lakossági fórumot – bocsátotta előre Bakonyi Tamás, a nagykanizsai polgármesteri hivatal közterület-felügyeleti csoportjának vezetője.

– Úgy tapasztaltuk, hogy van igény a mezőőri szolgálat létrehozására, ezért az ehhez szükséges rendeletet meg is alkotta a város közgyűlése, illetve szeptemberben sor került két fő felvételére a mezőőri feladatok ellátásához. Most ott tart a dolog, hogy mindkettőjüknek megvan a mezőőri vizsgájuk, illetve megszerezték a rendészeti feladatokat ellátó személyek számára előírt képesítést. Sőt, már az önkormányzati rendeletben meghatározott illetékességi területeken dolgoznak is, ez most – egyelőre – a Szentgyörgyvári-hegyet és Mórichelyt jelenti.

A két mezőőr, Simon Zsolt és Laki József Attila a Szentgyörgyvári hegy melletti földeken járőröz éppen
Fotó: Szakony Attila

Bakonyi Tamás azt is elmondta: a mezőőrök most vagy önálló párban dolgoznak, vagy a közterület-felügyelőkkel közösen, s ha létrejön a megyei rendőr-főkapitánysággal tervezett együttműködési megállapodás, akkor az egy mezőőr-egy rendőr formáció is lehetővé válik. A mezőőrök feladata egyébként az önkormányzat közigazgatási területén található termőföldek, illetve az azokon lévő termények, termékek, eszközök, felszerelések, haszonállatok, valamint mezőgazdasági építmények védelme és amennyiben szükséges, jogukban áll intézkedni is. Ebbe beletartozik adott esetben az igazoltatás, a feltételezhetően lopott szállítmány, illetve az elkövető feltartóztatása, rendőrségre bekísérése, illetve a jogellenesen szerzett termény, termék, tárgy, a szállításhoz használt jármű elvétele, amit aztán át kell adni a rendőrségnek. Az intézkedések során használhatnak bilincset, gázspray-t, helyszíni bírságot szabhatnak ki, illetve vadriasztáshoz sörétes fegyvert is alkalmazhatnak. – Az eredeti elképzelés az, hogy a mezőőri szolgálat működését az állam támogatásából, illetve a földhasználók által fizetett hozzájárulásból finanszírozzák, utóbbi mértéke évi 1,5 forint négyzetméterenként, de maximum 10 ezer forint területenként – árulta el Bakonyi Tamás.

– Egyelőre erről a két területről, tehát a Szentgyörgyvári-hegyről és Mórichely térségéből kaptunk olyan visszajelzést, hogy ezzel a fizetési kötelezettséggel együtt is szeretnék a mezőőri szolgálatot. Természetesen, ha a város többi részéről is érkezik ilyen igény, semmi akadálya a szolgálat bővítésének. A csoportvezető azt is hozzátette: ha bármilyen problémát tapasztalnak az adott területeken élők, gazdálkodók, forduljanak bizalommal a mezőőrökhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!