Hírek

2014.12.05. 15:05

Az egykori ingatlanközvetítő tettei emberi tragédiákhoz is vezettek, börtönbe kell vonulnia

Zalaegerszeg – Börtönbe kell vonulni a volt ingatlanközvetítőnek. Az egerszegi törvényszék lényegét tekintve helybenhagyta és ezzel jogerőre emelkedett U. Mónika négy és fél évről szóló börtönbüntetése.

Arany Gábor

A határozat kihirdetésekor dr. Rupa Melinda, a tanács elnöke rámutatott, U. Mónika közel egy éven át követte el csalássorozatát, esetenként több százezer forintot s volt, hogy tízmilliót csalt ki ügyfeleitől. Visszaélt vezetői beosztásával, súlyosan megsértette munkahelyén a pénzkezelési szabályokat kihasználta, hogy ügyfelei közül a devizahitelek miatt többen szorult anyagi helyzetbe kerültek. Olyan is akadt, aki családi trauma, férje elvesztése után fordult U. Mónikhoz és a nő megkárosította. Tettei emberi tragédiákhoz is vezettek, mutatott rá a büntetőtanács elnöke. Az első fokon hozott ítélet ellen U. Mónika és védője fellebbezett enyhítést kérve. Az eljárás korábbi szakaszában elhangzott érvek újra előkerültek: tehát U. Mónika nem egyedül követte el a csalásokat, csak először magára vállalta.

Dr. Rupa Melinda rámutatott, sem a nyomozás során, sem később nem bizonyosodtak be U. Mónika állításai, nem is indult más személy ellen eljárás. Az a tény, hogy volt munkáltatója U. Mónikától és élettársától kérte az okozott kár megtérítést nem alapoz meg büntetőjogi felelősséget. Mint arról korábban beszámoltunk, a 38 éves, nyolc általánost végzett zalaegerszegi U. Mónika korábban az országosan ismert Otthon Centrum ingatlan-tanácsadó céggel 2010 áprilisától franchise-szerződésben álló vállalkozás, a Zala Ingatlan Központ Ingatlanforgalmazó, Értékbecslő és Hiteltanácsadó Kft.-t ügyvezette és birtokolta, élettársával közösen. Az ingatlanközvetítés mellett hiteltanácsadás, biztosítás közvetítés volt a feladat. Az asszony a 2011 januárjától decemberéig rendszeres haszonszerzésre törekedve tévesztette meg ügyfeleit. Tette ezt oly módon, hogy nagyobb összegű letétet kért, ennek magyarázatául azt adta: a megvásárolandó ingatlan végrehajtás alatt áll, de elintézi, hogy kedvezőbb áron lehessen hozzájutni. Később újabb ürügyekkel megint pénzt kért pár százezertől tízmillió forintig az üzlet megkötése érdekében.

Az ügyfelekkel folytatott tárgyalásokon szóba került a bírósági végrehajtó, banki ügyintéző, az ingatlan eladója, mint akikkel folyamatosan egyeztet, ám ez nem volt igaz, az időhúzást, a gyanakvás elaltatását szolgálták. Előfordult, hogy azt állította, a kiszemelt lakás egyik tulajdonosa öngyilkos lett a kilakoltatás miatti elkeseredésében. Máskor: nem lehetett a lakókat kiköltöztetni, ezért hiúsult meg a szerződés: Előfordult az is, hogy a hónapokig tartó huzavona miatt türelmetlen ügyfélnek fotókat mutatott a megvásárolandó lakásról, csak az nem beígért ingatlanban készült. Többen gyanakodtak és utánajártak az ígéreteknek, s volt, aki ekkor tudta meg, a kiszemelt ingatlan nem eladó, más pedig azt, hogy már eladták az U. Mónika által neki kínált lakást. A nő összesen 45,1 millió forintot csalt ki az ügyfelektől, akiket végül nem érte ekkora kár, mert a pénz háromnegyedét az Otthon Centrum megtérítette, és kilencmilliót a nő, illetve élettársa fizetett vissza. A kicsalt pénzt a nő megélhetésre, nyaralásra, lakásuk felújítására költötte.

U. Mónikat 11 rendbeli, különbözőképpen minősülő csalásban marasztalták el és ítélték 4 év 6 hónapi börtönre, valamint elrendelték 34.5 millió forint értékű vagyon elkobzását, illetve kötelezték három károsultnak 1,3 millió forint megfizetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!