Hírek

2014.10.16. 16:45

Nevelőszülőket keresnek: teljes körű egészség- és nyugdíj-biztosítási jogosultságot is teremt

Zalaegerszeg - Alapvetően megváltozott a nevelőszülők díjazása ez évtől, és ennek hatására remélhetőleg megnő azok száma, akik vállalják a családjukból kényszerűen kiemelt gyermekek nevelését, gondozását.

Arany Gábor

A korábbi szabályozás szerint a nevelőszülők többsége – az országban mintegy öt-ezer-ötszázan – csupán 15 ezer forintos díjazásban részesült a nála elhelyezett gyermek után. Ráadásul ez a díjazás nem jogosított nyugellátásra, táppénzre, betegszabadságra.

Ez a múlt, mert ez évtől létezik a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony, ami akár a meglévő munkaviszony mellett is létesíthető.

A fizetése, díjazása pedig több elemből tevődik össze, közölte érdeklődésünkre Tóthné Németh Erika, a megyei gyermekvédelmi központ zalaegerszegi, landorhegyi gyermekotthonának szakmai vezetője.

A nevelőszülőt – függetlenül attól, hogy helyeztek-e el nála gyermeket – alapdíjként jelenleg 30.450 forintot kap. Ezen felül minden nála elhelyezett gyermek után kiegészítő díjként havonta 20.300, beteg vagy speciális ellátásra szoruló gyermek esetén 25.375 forint illeti meg.

A gyermekek ellátásra pedig további pénzt biztosít az állam. A nevelésükre 34.200 forintot, az ellátmányukra 8.550 forintot havonta és gyermekenként. Ez az összeg 39.900, valamint 9.975 forint, ha a gyermek beteg vagy speciális ellátásra szorul. Ezenkívül a nevelőszülőt illeti meg a gyermek után járó családi pótlék, ami jelenleg 14.800 forint havonta.

A nevelőszülő – amennyiben nincs kiskorú gyermeke – öt gyermek gondozására vállalkozhat, saját kiskorú gyermek esetében pedig összesen hat apróság nevelését vállalhatja el.

A nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony ráadásul immár teljes körű egészség- és nyugdíj-biztosítási jogosultságot is teremt. (A gyermekek után járó juttatásokból a TGYÁS, a GYED, a GYES és a GYET csak a saját gyermekek után vehető igénybe.) A nevelőszülői díjra viszont teljes körűen igénybe vehető a családi adó- és járulékkedvezmény is.

Mindezekhez számos feltételt is teljesítenie kell a jelentkezőknek. Néhány ezekből: legyen cselekvőképes, büntetlen előéletű, 24 évnél idősebb magyar állampolgár, aki fizikailag és pszichésen alkalmas a gyermeknevelésre. Azaz képes a vér szerinti családjából kiemelt gyermeknek biztonságos környezetet biztosítani és ebben házastársa, élettársa is támogatja. Mindezeken túl vállalja, hogy elvégzi a törvény által kötelezően előírt 60 órás, majd pedig azt követően a 400 órás OKJ-s felkészítő tanfolyamot.

A változással szeretnék elérni a nevelőszülői hálózat bővülését. Ennek egyik indoka, hogy ez évtől valamennyi szakellátásba kerülő 12 év alatti gyermeket nevelőszülőnél kell elhelyezni.

Intézménybe csak akkor kerülhet a gyermek, ha egészségi állapota indokolja, illetve ha nagy létszámú testvérek együttes elhelyezését másként nem lehet megoldani vagy a vér szerinti szülő kifejezett kérése akadálya a nevelőszülőhöz helyezésnek.

Ezzel párhuzamosan ez évben a 3 év alatti, jövőre a 6 év alatti, 2016-ban pedig a 12 év alatti, már szakellátásban élő gyermekek is fokozatosan nevelőszülőhöz kerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!