Hírek

2014.10.17. 15:38

Fellebbezések a választási eredmények ellen

Zalaegerszeg - Választási eredmények elleni újabb fellebbezéseket bírált el pénteken a Zala Megyei Területi Választási Bizottság.

Szabó Judit

A testülethez Hévízről az egyik polgármester- és egyben képviselőjelölttől érkezett beadvány. A jelölt úgy vélte: azért kapott kevés szavazatot (nem lett polgármester, s a képviselő-testületbe sem került be), mert lejárató, rágalmazó kampány folyt ellene. Dr. Mester László, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta: a beadvány tárgyalásra alkalmatlan volt, mert a benyújtója nem jelölte meg, hogy álláspontja szerint milyen jogszabálysértés történt. A fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

Megtámadták a bödei polgármesterválasztás eredményét is. A településen Ujj Tibor független jelölt lett a polgármester 122 szavazattal, a másik - szintén független - jelölt, Nagy Róbert 45 szavazatot kapott. A fellebbezés arról szólt, hogy a helyi választási bizottság túl sokáig számolta a szavazatokat.

A polgármesterválasztás vesztesét csak 20.58-kor hívták fel az eredménnyel, amely a fellebbezés szerint nem tükrözte a valóságot. Ez a beadvány sem felelt meg a  tartalmi  követelményeknek, ezért  érdemi vizsgálat nélkül elutasították.

A zalaegerszegi roma nemzetiségi önkormányzati választás eredménye ellen újabb kettő, az elsővel azonos tartalmú fellebbezést nyújtottak be. (A négytagú testületbe 19 jelölt közül lehetett tagokat választani). A fellebbezők leírták: négy jelölt  előzetesen megállapodott, hogy egymásra szavaznak, s  így fognak voksolni a rokonaik és a barátaik is. Egyikük szerint azonban a  többi három nem tartotta be a szavát. Az ilyen háttérmegállapodás nem jogsértő, s   a figyelmen kívül hagyása sem az.   A fellebbezést  ugyanakkor   nem vizsgálta érdemben     a területi választási bizottság,      rögtön elutasította,   mert nem hivatkoztak benne konkrét jogszabálysértésre.

A napokban olyan panasz is érkezett, mely szerint Kisbucsára többen bejelentkeztek lakosnak, s  befolyásolhatták a választás eredményét. Ez az irat is alkalmatlan volt tárgyalásra,  a kötelező elemek hiánya miatt.

A megyegyűlési, valamint a területi horvát és roma önkormányzati választás eredménye tegnap jogerőssé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!