Hírek

2014.10.29. 17:30

Évszakváltás az utakon is

Zalaegerszeg - Meggyőző módon szemléltették az évszakváltás miatti átállás fontosságát a közlekedésben szerdán délelőtt a megyei főkapitányság szakemberei.

Arany Gábor

 

Élénk színű, fényvisszaverő ruhadarabokkal láthatóvá tett sötét alak az úton. Szabó Balázs főhadnagy mutatta be a kerülési gyakorlatot (Fotó: A szerző)

Két azonos típusú és állapotú rendőrségi autóval vészfékezést mutattak be. Pontosabban azt, hogy mekkora a különbség téli, illetve nyári gumi használatával: sok méterben fejezhető ki. Negyven kilométer/órás tempóról megállítva az Opel Astrákat 2,8 méter, míg hatvanas sebességnél már 4,9 métert mutatott a baleseti helyszíneléskor is használatos mérőszerkezet. Ennyivel több kellett ugyanis a nyári gumival szerelt autónak a megálláshoz. Mindez száraz úton, mert a bemutató a Zala Volán Zrínyi úti telephelyén zajlott. Majd ezt követően ugyanezt láthattuk már vizes burkolaton is, a különbség még nagyobbra nőtt. Márpedig az előttünk álló hetekben, hónapokban fel kell készülnünk arra, hogy a száraz útburkolat lesz a ritkább.

Anti András mérte le a féktávolságokban mutatkozó különbséget (Fotó:A szerző)

A nedvesség, páralecsapódás amellett, hogy csúszóssá teszi a burkolatot, tükröződik, tovább rontva a látási viszonyokat figyelmeztetett Anti András alezredes, a megyei főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Utalt rá, a téli gumik cseréjekor mindenképpen ellenőrizzük a profilmélység mellett az abroncsok életkorát is, mert ez is befolyásolja tapadóképességüket. Szót ejtett a világítóberendezésekről is, ezek megfelelő állapota a rövidülő s mind gyakrabban ködös napokon alapvető fontosságú. A gyalogosok, biciklisek számára szó szerint életbevágó a láthatóságuk. A kerékpárok szabályos felszerelésén túl élénk színű ruházattal, fényvisszaverő eszközökkel sokat tehetnek biztonságuk érdekében a közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Erre példaként kikerülési gyakorlatot mutattak be. A sötét öltözetű, de élénk színű ruhadarabokkal láthatóbbá tett bábut kerülték ki a nagy sebességgel érkező járművek. A tapasztalatok azt mutatják, a gyalogosok, biciklisek észlelhetőségét sötétben már néhány kisebb fényvisszaverő elem is nagyságrendekkel megnöveli. Egy korábbi bemutató alkalmával 10 méter helyett már 150-ről érzékelhető volt a gyalogos.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!