Hírek

2014.09.01. 17:25

Megint hiányosan jöttek meg a tankönyvek - Vajon miért kell előre fizetni, ha a szolgáltatást nem jól teljesítik?

Nagykanizsa - Idén sem sikerült úgy összeállítani a tankönyvcsomagokat, ahogy azokat az iskolák megrendelték. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. szerint a kiadók a felelősek.

Horváth-Balogh Attila

Bíró Gáborné és lányai, Viki, illetve Niki a már megjött tankönyvekkel. Még 5 darab hiányzik. Fotó: Gergely Szilárd

Habár korábban Arany László Tamás, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta Nagykátán, hogy a tankönyvek kiszállítása rendben megy, információink szerint ezt közel sincs így. Ezt igazolta az is, hogy Bíró Gáborné nagykanizsai olvasónk ilyen panasszal kereste meg lapunkat.

– Habár a tankönyvcsomagok árát előre ki kellett fizetnem, a könyveket hiányosan kaptam meg – mondta felháborodva. – Nagyobbik lányom, Niki hatodikba megy, a kisebbik, Viki pedig harmadikba. Kettejük tankönyvei összesen közel 25 ezer forintba kerültek – ennyiért azt hiszem, elvárható lenne, hogy valamennyit pontosan, időben megkapjuk. Niki könyvei közül 4 hiányzik, a Vikiéből pedig 1, tehát összesen öt. Egyébként ahogy tudom, nem csak Niki, hanem az egész 6. osztály nem kapott például történelemkönyvet, csakúgy, mint tavaly, amikor félév elején érkezett meg. Addig vázlatból tanultak a gyerekek, nekem pedig sok estém azzal ment el, hogy Nikivel együtt készültem a húgom régi törikönyvéből. Nem szeretném, ha megint ez lenne, ezért háborított fel ennyire ez az egész.

A gyerekek a Kiskanizsai Általános Iskolában tanulnak, ahol Molnár István igazgató megerősítette: valóban hiányosan kapták meg a könyvcsomagokat, tanári példányok is hiányoznak, de folyamatos a kapcsolatuk a KELLO-val, ahol azt ígérték, hogy a héten valamennyi hiányzó tankönyv megérkezik az iskolákba.

Kérdésünkre Tomity Mária és Pácsonyi Imre, a Nagykanizsai, illetve a Zalaegerszegi Tankerület igazgatója is megerősítette: már több helyről jelezték nekik a problémát.

Megkerestük kérdéseinkkel a KELLO illetékesét is. Varga Dóra pr-szakreferens válaszlevelében azt írta, hogy sajnos, több kiadó is késedelmesen szállította a megrendelt kiadványokat, illetve a mai állás szerint is vannak még tartozással rendelkező kiadók. Így fordulhat elő, hogy a nem szállító tankönyvkiadók könyvei hiányoznak a csomagokból. Amint azok rendben teljesítik a rendeléseket, úgy a könyveket a beérkezést követően kiszállítja a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. az adott intézménybe.

Tankönyvkiadóknál is érdeklődtünk, mi a helyzet náluk. Az Apáczai Kiadó titkárságvezetőjétől, Tihanyi Ritától azt a választ kaptuk: tankönyveit a kiadó maradéktalanul elkészíttette a nyomdákban, majd azonnal beszállíttatta a KELLO budaörsi központi és vidéki regionális raktáraiba. Tudomásuk szerint az Apáczai Kiadó könyveit az iskolák visszajelzése alapján mindenütt megkapták. Kifogás, panasz a pedagógusok részéről eddig nem érkezett.

A KELLO honlapján a tankönyvellátási kötelezettségüket rosszul teljesítő kiadók közt szerepel például a Magyarországi Evangélikus Egyház Luther Kiadója, a Hit Gyülekezete, a Grimm Kiadó és a Pedellus Tankönyvkiadó.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt.-től Burka Szilvia marketingigazgató kérdésünkre azt közölte: nem nyilatkozhatnak a témában, arra csak az EMMI és a miniszteri biztos jogosult.

Bíró Niki hiányzó történelemkönyvét egyébként az Apáczai Kiadó adta ki, mely immár a magyar állam tulajdonában van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!