Hírek

2014.09.10. 16:35

Lövészet, tereptan, erőltetett menet várt a Göcsej Harci Túra résztvevőire

Zalaszabar - Erőltetett menet, kézigránát dobás, szituációs lőgyakorlat és egy kötélpálya leküzdése is várt a középiskolásokra, akik részt vettek szerdán a Göcsej Harci Túrán, amit a Zobori Kalandozooban rendeztek meg.

Pásztor András

A Zala Megyei Védelmi Bizottság immár hatodik alkalommal szervezte meg a Göcsej Harci Túrát, ami tulajdonképpen a régi honvédelmi napokat hivatott pótolni a középiskolások számára. Ugyanakkor nem titkolt cél az is, hogy a fiataloknak kedvet teremtsenek a katonasághoz vagy más fegyveres szervezetbe történő belépéshez.

A szerdai rendezvény fővédnőke Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, ám távollétében Rigó Csaba kormánymegbízott köszöntötte a zalai középiskolásokat. Mint azt jelezte: a sorkatonaság ugyan megszűnt, de a hadkötelezettség nem, így nem árt, ha a fiatalok megismerkednek a kiképzés fázisaival.

A fiatalokra tehát komoly erőpróba várt, az egész nap szemerkélő esőben 12 feladatot kellett végrehajtaniuk.

- A 2.5 kilométeres erőltetett menet mellett, kézigránáttal való célba dobás, légpuska lövészet, katonai tereptan feladatok, szituációs lőgyakorlat, kötélpálya leküzdése és a gépkarabély szét- és összeszerelése is szerepel a próbák közt, ráadásul minden feladatnál a csapat eredményét vesszük figyelembe - mondta Sághegyi Attila, a Zala Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi referense.

- Amint tudomást szereztem a versenyről, egyből jelentkeztem az iskolai csapatba, szeretnék ugyanis rendőr lenni - árulta el Szabó Bence, a zalaegerszegi Deák SZKI tanulója, akinek a lövészet, s a terepgyakorlat tetszett a legjobban.

A középiskolák versenyét végül a keszthelyi Asbóth Sándor SZKI csapata nyerte, megelőzve az egerszegi Kölcsey-gimnázium és a lenti Gönczi-gimnázium gárdáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!