Hírek

2014.09.14. 06:33

Árvízhelyzet Zala megyében vasárnap (folyamatosan frissítve)

Zala megyében az elmúlt napok esős időjárását szombaton hajnalban heves esőzés követte, melynek következtében több patak is kilépett medréből és több helyütt alakult ki villámárvíz. A szombati nap folyamán a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére több mint száz tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés érkezett, zömében lakóházak védelme érdekében vált szükségessé vízszivattyúzás. A megye számos pontján - főként Lenti térségében - homokzsákos megelőző védekezés zajlik.

Korosa Titanilla

Útinform (18:00) - Zala megyében az esőzések és villámárvizek miatt az alábbi utak kerültek a Magyar Nonprofit Zrt. által lezárásra:

Az M70-as autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán a 0+800 és a 2+300 km szelvények között, a 7-es főúti csomópontnál a lassító sáv 13.20 órától lezárva, de a két belső sáv járható.

A 74-es főút 1+400–5+500 km közötti szakasza, Nagykanizsánál a Principális-csatorna áradása miatt a közlekedés biztonsága érdekében 2014.09.13-án 2:00 órától lezárva.

A 6804-es jelű út a 0+155-1+540 km között Nagykanizsa-Kiskanizsa városrészben 2014.09.11. 14.30 vízátfolyás miatt lezárva.

A 7422 jelű út a 3+400-6+000 km között, Lentikápolna és Bárszentmihályfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13-án 23:25 órától lezárva.

A 74126 jelű út 0+015-7+874 km közötti szakaszán, Rédics és Bödeháza között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74127 jelű út 0+000-2+716 km közötti szakaszán, a rédicsi határhoz vezető bekötőút és Zalaszombatfa között vízátfolyás miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 74128 jelű út 0+000-1+131 km közötti szakasza, a Zalaszombatfa bekötőút és Szijártóháza között vízátfolyások miatt 2014.09.13 23:00 órától lezárva.

A 7549-es jelű út 0+979-2+179 km szelvény között, Szécsisziget és Kerkateskánd között 2014.09.14. 09.30 órakor lezárva.

A 75151-es jelű út az 1+900 km szelvényénél lévő hídnál Kerkaszentkirályon, a Kerka áradása miatt, lezárásra került 2014.09.14. 17.00 órától. A település önkormányzati úton Muraszemenye felől megközelíthető.

A 7538-as jelű út a 0+000–7+713 km szelvények között, Letenye és Muraszemenye/Aligvár között vízszivattyúzás, illetve a Mura várható keddi tetőzése miatt lezárva.

Bödeháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa, Gáborjánháza nem közelíthető meg személy-, illetve teherjárművel sem.

 

1:00 - Négy település nem közelíthető meg személyautóval közúton

Zalaegerszeg Kaszaháza városrészében jelenleg hat szivattyúval, Lentiben a Kinizsi utcánál kilenc szivattyúval, Murarátkán egy és Muraszemenyénél négy szivattyúval zajlik a védekezés. Bödeháza, Gáborjánháza, Szíjártóháza és Zalaszombatfa továbbra sem közelíthető meg személyautóval közúton, mert a környező patakok a szombat esti órákban kiléptek a medrükből. A katasztrófavédelem minden záportározónál és érintett felszíni vízfolyásnál figyelőszolgálatot lát el. Zalaszombatfán négy hivatásos tűzoltó segített háziállatokat az áradás által nem veszélyeztetett magasabb pontra terelni.

5:00 - A villámárvizekkel érintett patakoknál apadás tapasztalható

Bödeháza, Gáborjánháza, Szijjártóháza és Zalaszombatfa személygépjárművel továbbra sem megközelíthető. A villámárvizekkel érintett patakoknál már mindenütt apadás tapasztalható. A tervezett ideiglenes védművek mindegyike elkészült. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére az esőzéssel összefüggésben vasárnap tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés még nem érkezett.

7:00 - Lovásziban homokzsákokkal védekeznek

Zalaegerszegen a Kaszaházi városrészben befejeződött a szivattyúzás. Lovásziban azonban az intenzív víznövekedés miatt homokzsákos védekezésre van szükség lakóépületek védelmében.

8:44 - Víz állt a zalakomáromi házban

Zalakomáron egy lakóépületben hatvan centiméternyi esővíz gyűlt össze, melyet a Szőkedencs Önkéntes Tűzoltóegyesület tűzoltói szivattyúztak ki.

9:14 - Nyúlgátépítés és szivattyúzás Zalaistvándon

A zalaistvándi Kossuth Lajos utcában a homokzsákokból a szombati nap folyamán épített ideiglenes nyúlgátat magasítják a helyi önkéntes tűzoltók, továbbá szivattyúval végeznek vízeltávolítást.

10:10 - Buzgár tört fel Lentiben

Lentiben a Csörgő patak védműve mellett buzgár tört fel, ami veszélyezteti annak állagát. A lenti hivatásos tűzoltók a Lenti Rescue közreműködésével beavatkoznak a környező mintegy negyven lakóház védelme érdekében.

10:22 - A Principálison a vízszint folyamatosan emelkedik, jelenleg 272 centiméteren áll

Itt a nyúlgátat már nem erősítik tovább, viszont 3 szivattyú folyamatosan dolgozik. A prognózis szerint nem éri el majd a 290 centimétert a vízszint, várhatóan megáll 280-nál, ehhez igazítja a védekezést a katasztrófavédelem és a vízügy. A most még intenzív eső a várakozások alapján 2-3 órán belül megszűnik, utánpótlása pedig nem lesz. Jelentős védekezési munkálatok most Letenyén, Muraszemenyén és Murarátkán folynak, hiszen a Mura árad, a határfolyón harmadfokú a készültség.

10:48 - Lakóházba tört be a víz Nagykanizsán

Nagykanizsán a Szigeti utcában egy lakóházba tört be a csapadékvíz, amelyet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók szivattyúval eltávolítottak.

10:51 - Miháld és Pat között egy fa dőlt az útra az teljesen elzárva a közlekedéstől

A helyszínre a miháldi önkéntes tűzoltók vonultak az út felszabadításához.

11:38 - A nyugat-magyarországi folyókon levonuló árvizekről és a Kis-Balatonon a belvízvédekezésről

Időjárási helyzet, előrejelzés: Szombaton napközben jelentősebb eső nem esett a nyugati vízgyűjtő területeken. Késő délutántól azonban újból erősödött a csapadékhajlam, és változó területi és időbeni megoszlásban 5-25 mm között esett a vízgyűjtőkre ( 5-10 mm volt a jellemző). Vasárnap reggelre átmenetileg csökkent a csapadékhajlam Igazgatóságunk működési területén, csak elszórtan esik, de délelőttre már újabb eső várható változó területi és időbeni megoszlásban (5-10 mm). Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap reggel újra riasztást adott ki Zala és Vas megyére is: „Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt lokálisan 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat a térségben."

Árvízi helyzet: A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein a kisebb, illetve a nagyobb vízfolyások felső szakaszai már apadnak, lejjebb tetőznek, ill. áradnak, több helyen jelentős völgyi elöntéseket okozva.

Mura: A Mura középső szakaszára szombaton az esti órákban helyenként 20-25 mm eső hullott. Letenyénél egész nap egyenletesen áradt a folyó, a II. fokú készültség továbbra is érvényben van. A hidrológusok számításai szerint vasárnap estére a vízszint ezen a szakaszon eléri majd a III. fokú árvízvédelmi készültséget jelentő 430 cm-t. A tetőzés 460 cm körüli vízállással vasárnap éjjel várható. A 11 órakor mért vízállás 400 cm.

Az intenzív csapadék hatására a Borsfai patakon is magas vízállások alakultak ki, ezért Tótszentmártonban is helyi vízkárkészültség lépett életbe, s műszaki segítséget nyújtunk a védekezési munkákhoz.

Zala: A Zala alsó árvédelmi szakaszán továbbra is I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, állandó járőr- és figyelőszolgálatot látnak el a szakemberek. Zalabér térségében és alatta lassan árad a folyó. A hidrológus szakemberek számításai alapján jövő hét elején (kedd) várhatóan itt is eléri, akár jelentősen meghaladhatja a III. fokú árvízvédelmi készültséget a Zala szintje (330 cm).  Az érkező árhullámnak jelentős tömege van, két árhullám egymásra futására kell számítani. Vasárnap reggelre Zalaegerszegnél újra árad a folyó. a felső szakaszról érkező árhullám hatására.

Principális csatorna: A Principális csatorna szombaton egyenletesen, nagyon lassan áradt. Estére tetőzés közeli állapotba került. Vasárnap reggel 272 cm a vízállás. Ha további jelentős csapadékot nem kap a terület, hosszan elnyúló tetőzés várható a csatornán. A helyi vízkárkészültség továbbra is érvényben van, szükség szerint biztosítják a védekezés műszaki irányítását.

Kerka: A lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Kerka patakon és a mellékvízfolyásokon jelentős vízszintemelkedés következett be, a térségben állandó járőr- és figyelőszolgálatot tartunk fent. Jelentős völgyi elöntéseket okozott az árhullám. Az Alsószenterzsébeti tározó teljes kapacitással üzemel, mintegy 4 millió m3 vízmennyiség tározódott be. Az elöntött területek nagysága több, mint 200 ha. Helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben, a térség érintett településein (Muraszemenye, Szécsisziget, Kerkaszentkirály és Lovászi) a vízügyi szakemberek műszaki segítséget nyújtanak, irányítják a védekezési munkákat.

Kebele és Szentgyörgyvölgyi patak: A lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Kebele és a Szentgyörgyvölgyi patakokon is jelentős vízszintemelkedés következett be, a térségben járőr- és figyelő szolgálatot kell fenntartani. A Zalaszombatfánál lévő Kebele tározó is üzemel. A tározóban kb. 5 millió m3 vízmennyiség tározódott már be, mintegy 370 ha az elöntött terület nagysága. Vasárnap reggelre már tetőznek a tározó alatti vízfolyások. A tározó vízszintje már nem emelkedik. Hosszú, elnyúlt tetőzésre kell számítani. .A zsilipek vízzáróságát folyamatosan ellenőrzik.  A szlovén társ vízügyi szervvel állandó kapcsolatban állnak.

Belvízvédekezés a Kis-Balatonon: A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területén a Kis-Balatoni Belvízvédelmi Rendszeren belül 4 belvízvédelmi szakaszon folyik a védekezés, továbbra is III. fokú belvízvédekezés van érvényben. 9 szivattyútelepen folyamatos a belvíz átemelése. Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, az elöntött területek nagysága 440 ha. Naponta mintegy 200 ezer m3 az átemelt víz mennyisége. A belvíz belterületeket, lakóházakat szerencsére továbbra sem veszélyeztet.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon a védekezési feladatokat Zala megyében jelenleg 35 fő látja el, és közel 70 fő társ vizigekről (Baja, Szolnok, Nyíregyháza, Miskolc, Pécs és Székesfehérvár) átvezényelt vízügyes kolléga is segíti a munkánkat.

11:43 - A napok óta tartó esős időjárás és a hajnali heves esőzés következtében a megye számos pontján alakultak ki villámárvizek

A lendvadedesi víztározó túlcsordulása miatt Lenti településen 107 helyi lakos és 17 külföldi személy kimenekítésére volt szükség a hajnali órákban.

A katasztrófavédelem szakemberei a lendvadedesi tározóhoz hasonló zalai víztározóknál illetve tavaknál (Nova, Zalaszentgyörgy, Pusztaszentlászló, Csömödér, Kistolmács, Lenti, Szentpéterfölde, Maróc) soron kívüli helyszíni szemléket tartottak, illetve figyelő szolgálatot látnak el. E tározókból jelenleg folyamatos a víz leeresztése, hogy működjenek a vészárasztó csatornák. A tározók alatti települések tekintetében elöntési és kitelepítési tervekkel rendelkezünk.

A védekezési munkálatokban ötszáz önkéntes köztük a Mura mentőcsoport és háromszáz hivatásos (tűzoltó, rendőr, pénzügyőr) és polgárőr vesz részt. A megye területén Lentiben és Letenyén ült össze a Helyi Védelmi Bizottság. Lentiben operatív törzs vezetésével Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányítása mellett zajlik a vezetés. A visszahúzódó ár levonulása után haladéktalanul megkezdődik mindenütt az érintett terület fertőtlenítése.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére vasárnap már több mint 80 tűzoltói beavatkozást igénylő bejelentés érkezett. A hivatásos tűzoltók valamennyi készenléti egysége folyamatosan végzi a szivattyúzást az önkéntes tűzoltó egyesületek közreműködésével.

 

Az esőzések miatt Zalában valamennyi felszíni vízfolyás szintje jelentősen megemelkedett, így árhullám vonul le a Mura és Zala folyókon is. A homokzsákos védekezés egyelőre mindenütt megelőző jellegű.

 

11:59 - Lentiben a megáradt Kerka partján nyolc szivattyúval dolgoznak a Kinizsi úti lakóházakhoz betört víz elvezetésén

Fotó: Kósa Róbert

12:00 - Pincékből szivattyúztak vizet

Pákán egy lakóház pincéjéből távolították el a felgyűlt csapadékvizet a lenti hivatásos tűzoltók. Letenyén a József Attila utcában egy lakóház pincéjéből távolított el szivattyúval harminc köbméternyi vizet a helyi önkéntes tűzoltó egyesület. Tótszentmártonban, a Petőfi utcában egy lakóház pincéjéből távolítottak el a helyi önkéntes tűzoltók jelentősebb mennyiségű csapadékvizet. Keszthelyen, a Csokonai utcában egy társasház pincéjéből szivattyúztak ki vizet a keszthelyi hivatásos tűzoltók. Keszthelyen, a Vásártéren szivattyúztak ki esővizet a keszthelyi hivatásos tűzoltók egy lakóház pincéjéből, ahol elektromos berendezések voltak veszélyben. A keszthelyi Martinovics utcában egy lakóépület pincéjéből távolították el a keszthelyi hivatásos tűzoltók az ott felgyülemlett mintegy tíz köbméternyi esővizet. A keszthelyi Balogh Ferenc utcában egy társasház pincéjét öntötte el a víz, amelyet a keszthelyi hivatásos tűzoltók kiszivattyúztak. Az oltárci Alkotmány utcában egy méter magasságban állt a víz egy lakóépület pincéjében, amelyet a nagykanizsai hivatásos tűzoltók kiszivattyúztak.

12:07 - A megáradt Kerka több, a közelben fekvő ingatlant is veszélyeztet

Fotók: Kósa Róbert

12:43 - Egy fa dőlt a közútra a 75. számú főúton

A forgalmi akadályt a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók megszüntették.

13:02 - Lenti északi felén a megáradt Csörgő patak okoz komoly problémákat, a helyiek homokzsákokkal kihelyezésével védik értékeiket

Fotók: Kósa Róbert

13:06 - A Lenti Helyi Védelmi Bizottság lakossági felhívást tett közzé

A Helyi Védelmi Bizottság döntése értelmében a kitelepítésre vonatkozó intézkedés 2014.09.14-én (vasárnap) a következő várható intézkedésig továbbra is érvényben marad. A változásokról a Védelmi Bizottság a lakosságot tájékoztatni fogja - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Sajtótájékoztató Lentiben. Fotó: Kósa Róbert


 

14:46 - Újabb kitelepítés várható Zalában

Várhatóan még sötétedés előtt kitelepítik a négy elzárt Zala megyei település közül kettő, az alacsonyabban fekvő Szíjártóháza és Zalaszombatfa lakóit – jelentette be kora délutáni sajtótájékoztatóján Lentiben dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja – tette hozzá a főigazgató. A megye kormánymegbízottja, Rigó Csaba elmondta, hogy a két település kitelepítéséről szóló határozat már elkészült, a lebonyolításhoz szükséges előkészületek megkezdődtek.

A katasztrófavédelem országos parancsnoka a lenti tűzoltó-parancsnokságon megtartott sajtótájékoztatóján az eddigi védekezési munkálatokról, az országban kialakult helyzetről számolt be. Mint mondta, a meteorológiai előrejelzések alapján a szükséges előkészületeket meg lehetett tenni, eddig összesen 64 településen kellett valamilyen módon a víz ellen védekezni, a legkritikusabb helyzet Zala megye mellett Vas megyében alakult ki. Százhatvannégy embert kellett kitelepíteni, az emberek nagyobb része rokonoknál, ismerősöknél talált átmeneti elhelyezést, akinek erre nem volt lehetősége, az az ideiglenes befogadóhelyek valamelyikén tartózkodik mindaddig, amíg ismét haza nem térhet.

A tábornok elmondta azt is, hogy a védekezési munkálatokban több mint 3100 ember vesz részt majdnem 150 technikai eszközzel, a hivatásosok, vagyis a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai mellett önkéntesek is dolgoznak szép számban. Az elmúlt másfél napban több mint 70 ezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, ezekbe 750 köbméter homokot töltöttek.

Bakondi György tű. altábornagy ezután arról beszélt, hogy jelenleg két megye öt települését nem lehet közúton megközelíteni, a négy Zala megyei település – Gáborjánháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Bödeháza – mellett a Baranya megyei Alsómocsoládra nem lehet bejutni, ellátásukról sikerült gondoskodni. A délelőtt folyamán Szlovénián keresztül jutottak el a négy kistelepülésen lakókhoz, élelmiszert és orvost sikerült eljuttatni hozzájuk. A főigazgató emlékeztetett arra is, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a megye nyolc tározóját, a szakvélemények szerint ezek stabilak. A sajtótájékoztató végén Bakondi György újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lentiből tegnap kitelepített 124 ember akkor költözhet vissza, ha a tározó vízszintje csökken, biztonságuk minden kétséget kizáróan garantált.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság 14/2014. (IX.14.) számú határozata a Kebele patak áradása következtében kialakult helyzet kezelésére letölthető IDE kattintva

14:48 - Kiemelték a letenyei Béci patak elsodort második hidat is

Letenyén a várost érő felhőszakadás következtében kialakult hatalmas ár- belvízkárok elhárítása természetesen vasárnap is folytatódott. A munkálatokat szombat hajnali 3 óra óta Halmi Béla polgármester és a katasztrófavédelem koordinálja.

Tűzoltók készítik elő kiemelésre a letenyei Béci patak által elsodort vashidat. Fotó: Mirkó Imre

A városba megérkezett a katasztrófavédelem által küldött fertőtlenítő autó, ugyanakkor az önkormányzat is megkezdte a kárt szenvedett lakosság fertőtlenítőszerekkel való ellátását. Sajnos Letenyén a sárlavina következtében sok állat - főleg baromfi - pusztult el és ezekre a helyekre juttatják el a fertőtlenítőszereket.

A volt Kossuth utcai általános iskola alatti vashidat - a Béke utcai híddal együtt - szombaton eredeti helyéről mintegy 100 méterre sodorta el a tomboló Béci patak. A hidat a hivatásos és letenyei önkéntes tűzoltók közreműködésével vasárnap traktorral vontatták ki a patakból.

Gépi kárelhárítás, árkolás a letenyei Csányi utcában (j1 Halmi Béla polgármester). Fotó: Mirkó Imre

Halmi Béla segítségét kérték a sárral elöntött Csányi utcai házak lakói is. Ide a polgármester markolós gépet küldött ki és további szivattyúk telepítését kérte a Letenyén állomásozó tűzoltóktól. Sajnos az utcában volt olyan lakó is, aki azt kérte, hogy a munkagép inkább a hídját törje szét és az árokban follyon el a víz, minthogy az áradat újra betörjön a lakásába. A letenyei csapvíz iható, a vízbázis nem szenvedett kárt - válaszolta kérdésünkre Halmi Béla letetenyei polgármester.

 

17:53 - Elkezdődött a kitelepítés Zala megyében

A zalai rendőrök, a Készenléti Rendőrség szombathelyi Bevetési Osztály egységei, valamint a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai 2014. szeptember 14-én 17 óra 50 perckor megkezdték a két elzárt zalai település, Zalaszombatfa és Szíjártóháza lakóinak kitelepítését. A rendelkezésre álló adatok szerint az előbbi településről 50, míg az utóbbiból 32 embert helyeznek biztonságba az egyenruhások. Az árvízi védekezésben és a kitelepítésben segítő rendőrök vizet osztanak a települések lakóinak.

Forrás: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

 

18:19 - Vasárnap este 269 centiméteren stagnált a Principális-csatorna vízszintje

Szerencsére a délutáni felhőszakadás sem hozott változást. Itt egyébként vasárnap már nem folyt tovább a nyúlgát erősítése, hiszen sokkal rosszabb volt a helyzet a Muránál, ahol komoly beavatkozás vált szükségessé. Kiskanizsán három szivattyú dolgozott tovább. A nap folyamán a nagykanizsai hivatásos tűzoltóknak inkább a lakóházak pincéi adtak munkát, ahonnét az oda betörő esővizet kellett kiszivattyúzniuk. Miháld és Pat között, illetve Pölöskénél fa dőlt az útra, s képezett forgalmi akadályt, ezek eltávolításáról is gondoskodtak a szakemberek. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Principális-csatorna áradása miatt lezárta a 74-es főútvonal nagykanizsai elkerülő szakaszát, s ez így maradt vasárnap egész nap és várhatóan hétfőn sem fog változni a helyzet. Pécsi Norbert kommunikációs osztályvezető érdeklődésünkre elmondta: az útszakaszt csak a csatorna jelentős apadása esetén tudják újra megnyitni a forgalom előtt, amennyiben a nagy mennyiségű víz eltűnik az útburkolatról. Ezt követően még gondoskodniuk kell annak megtisztításáról is, tehát nagyon úgy tűnik, hogy az erre közlekedőknek még várniuk kell a helyzet normalizálódására.

 

19:42 - Folyamatos és zavartalan a kitelepítés Zala megyében

Az emberek együttműködnek az egyenruhásokkal. Lassan befejeződik annak a közel nyolcvan embernek a biztonságba helyezése Zalaszombatfáról és Szíjártóházáról, akiket a zalai rendőrök, a Készenléti Rendőrség szombathelyi Bevetési Osztály egységei, valamint a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai kezdtek kitelepíteni 2014. szeptember 14-én 17 óra 50 perckor. A zalaszombatfai és a szíjártóházai lakókat a lenti Arany János Általános Iskolában helyezik el.

21:00 - Az Arany János Általános és AMI tornatermében felkészültek a kitelepített lakosok fogadására

Fotó: Kósa Róbert

Kiss Tamás és Gáspár Lívia (Szociális és Egészségügyi bizottság elnöke) segédkezik a kitelepített lakosok fogadásának előkészületén. Fotó: Kósa Róbert

21:45 - Megcsúszott egy tározó gátja Zalában, harminc embert telepítenek ki

Mintegy harminc méter hosszan megcsúszott a maróci víztározó gátja, a közeli Kiscsehiből ezért 30 embert kitelepítenek - közölte vasárnap éjszaka a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tározó gátja a rendkívüli esőzések miatt csúszott meg, ezért ötezer homokzsákkal és két nyerges vontatónyi homokkal, bordás megtámasztással erősítik meg. A munkálatokat hivatásos tűzoltók és önkéntesek végzik, összesen mintegy hatvan ember. Megelőző biztonsági intézkedésként a tározó közelében fekvő Kiscsehi mélyebben fekvő részeiből 30 embert telepítenek ki. Ők átmenetileg rokonoknál és ismerősöknél éjszakáznak.

22:22 - Megérkeztek Lentibe a veszélyeztetett területekről kitelepített lakosok

Az átmeneti szálláshelyre 24 fő érkezett közülük hatan töltik ott éjszakát, a többieket ismerősök, rokonok szállásolják el. Fotók: Kósa Róbert


Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből szombaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!