Hírek

2014.09.16. 05:12

Árvíz Zala megyében - Lassú apadás

Mintegy ezer ember vett részt az árvízi védekezési munkálatokban Mura menti településeken, a folyó éjszaka Letenyénél már tetőzött - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nagykanizsán működő régiós irányító törzsének szóvivője kedden az MTI-t.

Szakony Attila


A napok óta tartó folyamatos esőzés és a megáradt patakok, folyók miatt továbbra is útlezárásokra kell számítani Zala megye útjain az árvíz és a belvíz miatt 2014. szeptember 16-án.

Teljes útlezárás van érvényben:

- a 74-es főúton, Nagykanizsánál az 1+400 és az 5+500 kilométer között a Principális-csatorna áradása miatt,

- a 6804-es úton, Nagykanizsa és Kiskanizsa közötti városrészben a 0+155 és az 1+540 kilométer között vízátfolyás miatt,

- a 7538-as számú úton, Letenye és Muraraszemenye között a 0+000 és a 7+713 kilométer között vízszivattyúzás miatt,

- a 75151-es számú úton, a 1+900 kilométerszelvényénél lévő hídnál Kerkaszentkirályon a Kerka áradása miatt

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is azt kéri a közlekedőktől, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszokat, illetve kellő óvatossággal közlekedjenek.

 

A keddi árvízhelyzeti jelentés Zala megyéből óráról-órára:

 

06:12 - Gyékényes és Murakeresztúr között szünetel a vonatközlekedés

Gyékényes és Murakeresztúr között kedd hajnaltól szünetel a vonatközlekedés, a katasztrófavédelem az árvízi helyzetre tekintettel lezárta a vasúti pályát, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér-Páka állomás és Rédics között, valamint a Kaposvár-Siófok vasútvonalon Tab és Siófok között, ott várhatóan pénteken indulhat újra a vonatközlekedés.

A közúti hosszabb útvonal és az átszállások miatt 20-30 perces késések is előfordulhatnak az említett vasútvonalakon. Keddre viszont megteremtődtek a feltételek arra, hogy az észak-balatoni vasútvonalon, Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között, ahol a belvíz miatt hétfőn pótlóbuszokkal kellett utazni, ismét járhassanak a vonatok - írták.

06:24 - Árvíz - Mintegy ezer ember védekezett éjszaka a részben tetőző Muránál

Elmúlt nap során kiemelt, hosszan elhúzódó árvízi védekezés zajlott a Murán. Ez kedden is folytatódik, azonban a folyó tetőzése Letenyénél már megtörtént.

Az éjszakai tetőzést követően csökken a Mura vízszintje Letenye településnél, a folyó Letenye utáni szakaszain pedig kedden délelőtt várható a tetőzés.

Az elmúlt napokban lehullott rendkívüli mennyiségű csapadék miatt a Murán egész éjszaka védekeztek a kialakult árvízi helyzet ellen Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári, és Murakeresztúr településeken.

A térségben az éjjel mintegy ezer ember dolgozott, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A gátak megerősítése során eddig összesen 44 munkagépet működtettek és 65 ezer homokzsákot használtak fel. Molnári és Murakeresztúr kivételével a védműveket mindenhol megerősítették, ezen a két településen jelenleg is folyamatosan dolgoznak.

A településeken a katasztrófavédelem tisztjei irányítják a védekezési munkálatokat a Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs koordinálásával. Az ország árvíz által nem érintett megyéiből harminc katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek az érintett településekre. Közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.

A Kebele-patak vízszintjének csökkenése miatt a szombat esti órákban Zalaszombatfáról és Szíjártóházáról kitelepített 82 ember ma reggel fél héttől visszatérhet otthonába.

A Katasztrófavédelmi Régiós Irányító Törzs folyamatosan szervezi az emberek és eszközök átcsoportosítását az árhullámnak és a várható tetőzéseknek megfelelően.

A védekezést a katasztrófavédelem, a rendőrség, a megyei kormányhivatal, a volántársaság és az önkéntesek közötti példás összefogás jellemzi.





Fotó: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

08:30 - Visszatérhetnek otthonukba a két kitelepített zalai falu lakói

Rigó Csaba a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnökének 2/2014 számú határozata értelmében reggel 06:30 perckor megkezdték Zalaszombatfa és Szijártóháza települések kitelepített lakosainak visszatelepítését.

Mukics Dániel, a katasztrófavédelmi régiós irányító törzs szóvivője az MTI-vel azt közölte: a Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.

A szóvivő kitért arra is, hogy a Mura áradása miatt zajló védekezési munkálatokban éjszaka mintegy ezer ember dolgozott, köztük hivatásos és önkéntes tűzoltók, rendőrök, rendőr szakközépiskolások, vízügyi szakemberek és számos önkéntes. A hét érintett zalai településre - ezek: Molnári, Murakeresztúr, Kerkaszentkirály, Muraszemenye, Murarátka, Tótszerdahely és Letenye - más megyékből éjszaka harminc katasztrófavédelmi tisztet vezényeltek, közülük többen a 2010-es, illetve a 2013-as történelmi árvíz idején is hasonló feladatokat láttak el.

A régiós irányító törzs folyamatosan szervezi az emberek és az eszközök átcsoportosítását az árhullámnak és a várható tetőzéseknek megfelelően.

A Zala Megyei Kormányhivatal és a Zala Megyei Védelmi Bizottság a járási helyi védelmi bizottságok közreműködésével tovább szervezte az önkénteseket a Mura árvízi védekezéshez. A megye területéről összesen 380 önkéntes vesz részt a munkálatokban.

A zalai rendőrök, a Készenléti Rendőrség győri Bevetési Osztály egységei és a katasztrófavédelem munkatársai 2014. szeptember 16-án a kora reggeli órákban megkezdték a Védelmi Bizottság döntésének értelmében a Zalaszombatfáról és Szíjártóházáról kitelepített emberek visszaköltöztetését.

A két település lakóinak még 2014. szeptember 14-én este kellett elhagyni házaikat az elmúlt napokban lehullott nagymennyiségű csapadék és a Kebele patak áradása miatt. Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság






A Készenléti Rendőrség győri Bevetési Osztály állománya továbbra is rendfenntartó járőrszolgálatot lát el a területen.


Zala megyében nincsen elzárt település, újra megközelíthető közúton Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa.

10:42 - Befejeződött a visszaköltözés

A zalaszombatfai és a szíjártóházai lakók a Védelmi Bizottság döntésének értelmében 2014. szeptember 16-án kora reggeltől visszaköltözhettek otthonaikba, ahonnan az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék és a Kebele patak áradása miatt kellett elmenniük.

A visszaköltözés 2014. szeptember 16-án 9 óra 30 perckor befejeződött, amelyben a zalai rendőrök, a Készenléti Rendőrség győri Bevetési Osztály egységei és a katasztrófavédelem munkatársai segítettek.

12:19 - A Mura Letenyénél már apad, Murakeresztúrnál még árad

A Mura Letenyénél kedden késő este az eddigi legnagyobb vízállást 40 centiméterrel meghaladva tetőzött, és lassan árad Murakeresztúrnál, ahol tetőzés közeli állapot alakult ki - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság kedden az MTI-t.

A Mura Letenyénél 554 centiméteren tetőzött, ami 40 centiméterrel haladja meg az eddig legmagasabb, 1972-ben mért vízállást. A folyón kedden 11 órakor 535 centimétert mutatott a vízmérce.

Az árhullám csúcsa reggelre Murakeresztúr térségébe ért, ahol lassan áradó, tetőzés közeli állapot alakult ki. A szakemberek ott 590 centiméter körüli tetőzést várnak, és 11 órakor 583 centiméteres vízszintet mértek. Változatlanul harmadfokú a készültség.

Kedd estétől várható a víz apadása, csütörtökre valószínűleg már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.

Murarátkán a körtöltést nyúlgát építésével erősítette meg 20 ezer homokzsák felhasználásával a katasztrófavédelem, önkéntesek, rendőrhallgatók segítségével, összesen 120 ember részvételével. Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszú nyúlgátat építettek, 30 centiméterrel magasabbra a várható vízszintnél, a bal parti töltésén pedig 40 centimétert emeltek az átázott töltéskoronán.

Molnáriban 400 méter hosszúságban építettek ki nyúlgátat. Murakeresztúron kedd hajnaltól kétszáz méter hosszan megmagasították a töltést homokzsákokkal, csaknem kétszáz rendőr és negyven civil segítségével.

Továbbra is folyamatosan szivattyúznak Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.
A Zala Zalabérnél hétfőn dél körül tetőzött, kedd reggelre már gyengén apadt. Zalaapáti térségében azonban továbbra is nagyon lassan áradt a folyó, amelyet kedden stagnáló vízjárás jellemzett.

A hidrológusok becslése szerint 330 centiméter körüli, harmadfokú védekezést igénylő tetőzés várható a Zala alsó szakaszán. Az árhullám este érkezik a térségbe, ahol szerdán várható a tetőzés.

A Principális-csatornán hétfőn a déli óráktól kezdődött meg a nagyon lassú apadás, kedd reggelig csupán két centimétert csökkent a vízszint.

A Kerka az elmúlt 24 órában apadt, Tormaföldénél mintegy 30 centimétert csökkent a vízszintje. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak kedd reggelre már szintén apadt, Rédicsnél 30 centimétert csökkent a Kebele szintje.

 

14:32 - A malacot is menteni kellett

Murakeresztúron kedden nem csak a Mura gátjának védelmére, hanem a belvízhelyzet kezelésére is jelentős erőket kellett mozgósítani. A vizesárkokon keresztül visszaduzzadó víz szivattyúzásából, és ahol arra volt szükség, a homokzsákok töltéséből, pakolásából jelentős részt vállaltak a helyi civil közösségek.

- Kedden és hétfő este is kint voltunk, de nem folyamatosan, inkább azokon a helyeken, ahol nagy létszámra és gyors beavatkozásra volt szükség - mesélte a Murakeresztúri Polgárőr Egyesület két tagja, Kassai József és Béli Balázs. - Sokan emlékszünk itt az 1972-es nagy árvízre, akkor azért sokkal rosszabb volt a helyzet, mert a víz veszélyeztette a vasutat is és valahogy sokkal nagyobb erővel jött. Szerencsére, azóta magasítottak a gátakon és most volt idő a felkészülésre is.

Immáron két hete szolgálatban vannak a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltók. Kezdődött az eltűnt fiatalember, Koósz Gábor keresésével, jött a Principális, majd péntek óta a Mura adott nekik munkát, nem is keveset.

- Az elmúlt órákban leginkább a belvíz szivattyúzásával voltunk elfoglalva - hallottuk Tislerics Antal parancsnoktól. - A Szigeti utcában például egy 80 négyzetméteres garázsból már 4. napja folyamatosan emeljük ki a vizet. Ez azonban igen sziszifuszi munka, a kollátszegi pincék mind víz alatt vannak és úgy tűnik, maradnak is úgy, amíg a nagyobb vízfolyások nem apadnak jelentősen. Hozzáfűzte, hogy a nagyobb baj meegelőzése érdekében a Murához vezető egyik utat két ponton is át kellett vágni.

A Lőrinc utcában Szücs Lászlóéknál állatokat is mentettek az áradat elől.

- Itt az első óráktól kezdődően 4 szivattyúval dolgoztunk, több ezer köbméternyi vízzel küzdöttünk - magyarázta Tislerics Antal. - Mivel ez a környék legmélyebb területe, a lezúduló nagy mennyiségű csapadék mindenünnen itt gyűlt össze.

- Péntek éjjel hallottuk, ahogy zuhogott az eső a tetőn, de nem tulajdonítottunk neki különösebb jelentőséget, hiszen volt már ilyen - jelentette ki Szücs László. - Éjjel fél háromkor kinéztünk az ablakon a feleségemmel, akkor még csak az udvar egyik sarkában állt a víz. Aztán reggel fél 7-kor, amikor kinyitottam az ajtót, már legalább 30- 40 centiméternyi magasságban állt a víz a ház körül. Úszott a garázs, a pince, az állatokat el kellett menekíteni, a tyúkokat és az egy szem malacunkat is, most rokonoknál vannak. Hogy mekkora a kár? Halvény gőzöm sincs, de kihívtam a biztosító kárszakértőjét, mert biztos lesz, ahol újra kell vakolnunk, festenünk.

 

Tislerics Antal elmondta: a csapat étkeztetését a falu lakói, az érintett házak szomszédai, illetve az önkormányzat biztosította és utóbbi finanszírozta a szivattyúk működtetéséhez szükséges üzemanyag költségét is. Három szivattyút pedig a Zala Mentőcsapat bocsátott rendelkezésre.

A murakeresztúri kavicsbánya is víz alá került.

- Tudtuk, hogy mi várható, a vízügy pontosan tájékoztatott minket - hallottuk Szili Győző ügyvezetőtől. - Ezért amit kavicsot lehetett, azt kiszedtük, magasabban fekvő pontra depóztuk és hasonlóan jártunk el a gépeinkkel is. Így azokban talán nagy kár nem esett, az viszont már jelentősebb probléma, hogy egy hete nem tudunk dolgozni és ha a Mura visszahúzódik, még legalább 2-3 hetet várnunk kell a terület megfelelő kiszáradására.

A vasúti töltés melletti árterület kukoricatábla, s itt akkora a víz, hogy csak a növények felső egyharmada látszik ki. Most már akkor tudjuk, miért is tengeri a tengeri...

A Principális-csatorna vízszintje egyébként 14 órára 1 centit csökkent, most 266 centiméteren áll, a Mura pedig Letenyénél szintén apad, 521 centin áll, Murakeresztúrnál viszont még stagnál.

17:02 - Nem történt törvénysértés

Zala megyében a kitelepítéssel érintett településeken az árvízi védekezés ideje alatt szabálysértési, illetve büntetőeljárás nem indult. A Készenléti Rendőrség győri és szombathelyi Bevetési Osztályának egységei a kitelepítéssel érintett településeken - Lentiben, Zalaszombatfán és Szíjártóházán - állandó rendfenntartó és járőröző jelenléttel biztosítják a vagyon- és közbiztonságot. Ennek eredményeképpen a 2014. szeptember 13. és 2014. szeptember 16. közötti időben az árvízi helyzettel összefüggésben a lakosság sérelmére elkövetett jogsértésről a rendőrség nem szerzett tudomást.

Forrás: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság

Logisztikai bázis Letenyén

17:30 - "Ha nem a saját szememmel látom, el sem hittem volna"

– Szombat hajnali fél háromtól szinte egyfolytában talpon vagyok – mondta Murarátka polgármestere, Pál Józsefné. A településen először a csapadék- és belvízzel kellett megküzdeniük a helyieknek, majd a Mura áradása okozott gondot. A község önkormányzati vezetője azt mondta, némi veszteség, például elpusztult baromfiak, elázott lakások és a víz által megrongált utak, patakpartok, valamint hatalmas erőfeszítések árán, de sikerült újra legyőzniük az árt. – Szombat hajnalban nyolc személyt kellett mentenünk a faluban, voltak köztük idősek, gyerekek és felnőtt lakosok is. Az egyik házba a tűzoltók csak mellig érő vízben gázolva tudtak bemenni.

Pál Józsefné azt mondja, a problémát a Julián-hegyről lezúduló csapadékvíz okozta, a települést átszelő patak annak a vizét nem tudta levezetni a Murába. Végül a zsilipeket a falubeliek nyitották ki, ezzel engedve utat az árnak.

– Ahogy megnyíltak a zsilipek, a víz azonnal el is tűnt az árkokból – sorolta tovább a polgármester. – Akkor azt hittük, vége a megpróbáltatásoknak, de aztán jött a Mura áradása. Ha nem a saját szememmel látom, el sem hittem volna, hogy milyen gyorsan tud emelkedni a vízszint. Azonnal kellett cselekedni megint, akit csak lehetett, próbáltuk összeszedni. Jöttek segíteni a falubeliek, a szomszédos települések lakói, az elszármazottak, a körmendi rendőriskolások. Szükség is volt rájuk, hiszen néhány óra alatt 15 ezer homokzsákot raktunk le, ezzel sikerült megvédeni a falut az újabb elöntéstől.

Utóbbi védekezés hétfő este fél tízig tartott, akkor már látszott, hogy tetőzött a Mura, magasabbra már nem emelkedik. De így is rekordot döntött, Pál Józsefné szerint eddigi legnagyobb magassága 515 centiméter volt, most viszont 553 centiméteren tetőzött.

Kedden már nyugalom volt a településen, bár a községet átszelő 7538-as úton a kirakott homokzsákok még akadályt képeztek. A helyiek már a kármentéssel voltak elfoglalva, tisztították a járdákat, szedték a víz által összehordott szemetet. A gátakon figyelőszolgálat ügyelt, ők működtették a szivattyúkat, amiket egyelőre még nem lehetett leállítani. Hasonlót tapasztaltunk Muraszemenyén is, ahol még több, összesen mintegy 25 ezer homokzsákot használtak fel a védekezésre hétfő este. Kerkaszentkirályon a Kerka áradása ellen kellett védekezni, itt tízezer homokzsákból építettek, illetve magasítottak gátakat.

17:56 - Lassú apadás

Mura: A Mura Letenyénél hétfőn késő este 22 órakor tetőzött (az eddigi legnagyobb vízállást 40 cm-rel meghaladva) 554 cm-rel. A kedden 16 órakor mért vízállás 515 cm.  Az árhullám csúcsa kedd reggelre Murakeresztúr térségébe érkezett. A Mura árvízi előre jelző modell számításainak megfelelően ezen a szakaszon kedden a reggeli órákban 585 cm-rel tetőzött az ár. Azóta lassú apadás tapasztalható, a 16 órakor mért vízállás 575 cm. Csütörtök napközben várhatóan már több mint 1 méterrel lesz alacsonyabb a vízállás. A III. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nagy erőkkel védekezik a térségben. 25 fő vízügyi szakember irányítja a munkálatokat. A többi vízügyi igazgatóságtól átvezényelt 122 fő vízügyi műszaki szakember, gépész, gát- és csatornaőr (Szeged, Szolnok, Székesfehérvár, Nyíregyháza, Baja, Gyula) is a helyszíneken segíti a védekezést.

Az állami védvonalakon (Murarátka, Letenye, Tótszerdahely, Molnári és Murakeresztúr településeken) továbbra is maradéktalanul ellátják a fokozott védekezési feladatokat. Murarátkán, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron a magassági hiányok pótlására, a töltések megerősítésére épült ideiglenes védművek elkészültek.

Murakeresztúron az árvízi jelenségek (buzgár, fakadó víz, szivárgó víz, csurgások) bevédésére 25 ezer töltött homokzsákot deponáltak le. Szükség esetén 50 fő vízügyes, rendőr és önkéntesek állnak készenlétben.

A szivattyúzások szükség szerint folyamatosak a településeken.

A védelmi szakaszokon továbbra is fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak.

Az apadás ütemének megfelelően a homokzsákokból épített ideiglenes védműveket elbontják.

A Murán levonuló árhullám miatt a vízitúrázás életveszélyes, ezért tilos!

Zala: Zalabérnél a tetőzés után már gyengén apad a vízfolyás. A 17 órakor mért vízállás 220 cm volt. A Zala tetőzése Zalaapátinál a III. fokot meghaladó értékkel, 380 cm±30 cm-rel várható szerdán a reggeli órákban. Kedd estére, éjszakára már intenzív vízállás emelkedést prognosztizálnak a hidrológusok. A 17 órakor mért vízállás 202 cm.

A Zalaapáti védelmi szakaszon a jobb parti töltés magasítására megtették az előkészületeket, megfelelő mennyiségű töltött homokzsák a helyszínen van. Nyíregyházi vízügyes kollégák is segítik a védekezési munkálatokat.

18:40 - Zala példát mutatott

A védekezés során tömeges lakossági támogatást tapasztaltunk, összesen 6500 fő vett részt a munkálatokban. Ezt Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője mondta kedd  esti nagykanizsai, a társszervekkel és a regionális vezetőkkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mint rámutatott: 15 megyében 198 településen  védekeztek az árvíz, a belvíz és a talajvíz károkozásával szemben, valamint 287 embert kellett kitelepíteniük, vagy kimenekíteniük.

Azt már Kossa Györgytől, a regionális irányító törzs parancsnokától hallottuk, hogy a továbbiakban Somogyban és Baranyában, a Dráván lesz szükség fokozott védekezésre. Itt ugyanis csütörtökre várják a tetőzést, míg ugyanerre az időpontra a Murán egy méteres vízszintcsökkenést prognosztizálnak.

Elhangzott: a kedvező fejlemények ellenére sem szabad magára hagyni a Murát, hiszen apadás közben is keletkezhet szivárgás a töltésfalon, vagy alakulhat ki buzgár. Ezért figyelőszolgálatot tartanak fenn és ha kell, beavatkoznak.

 

Rigó Csaba, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke pedig arról beszélt, hogy véleménye szerint Zala példát mutatott, hiszen rendkívül nagy arányban (több, mint 500 fő) vettek részt önkéntesek a munkában.

 

19:28 - Ételt osztott a vöröskereszt

Mintegy ezer adag ételt osztott ki a Magyar Vöröskereszt Zala megyében, a Mura folyó áradása miatt bajba jutott településeken. A humanitárius szervezet munkatársai Letenye, Molnári és Murakeresztúr településeken hétfő éjszaka és kedd délelőtt osztottak hideg és meleg ételt a lakosság és a védekezésben részt vevő mintegy ezer fő részére. Az ételeket egy egyedi tervezésű mobil főzőegység igénybevételével készítették. A speciális eszközt a Magyar Vöröskereszt katasztrófa válaszadási tevékenységének segítésére gyártották, és egyszerre mintegy ötszáz adag étel elkészítésére alkalmas - tájékoztatta a humanitárius szervezet kedden az MTI-t.

Árvízi helyzetjelentés Zala megyéből vasárnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!