Hírek

2014.08.20. 08:30

Az orvosok is megismerték a kamarát

Zalaegerszeg - A napokban ünnepelte megalakulásának tízéves évfordulóját a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Szervezete. A programon részt vett dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke, akit a több mint 100 ezer tagot számláló köztestület eddigi eredményeiről kérdeztünk.

Magyar Hajnalka

– A tíz év alatt rengeteg minden történt, tíz minisztert szolgáltunk – bocsátja előre dr. Balogh Zoltán. – Az apparátus gyakori változása rányomta a bélyegét a mi munkánkra is, hiszen újra és újra ki kellett építenünk a tárgyalási pozícióinkat. Fontos eredménynek tartjuk, hogy a szakdolgozók továbbképzésének struktúrája köztestületünk javaslata alapján kedvezően változott, a pontszerző továbbképzéseket az állam részben vagy egészben állja. A közvélemény hajlamos a bérek alapján megítélni a kamara tevékenységét, holott ez a fajta érdekvédelem alapvetően a szakszervezet feladata. Ugyanakkor igaz, hogy köztestületünk, az elmúlt bő három évben igen jelentős szerepet játszott a honi egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztatásának elindításában. Remélhetőleg a következő években is folytatódni tud a megindult kedvező folyamat.

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK országos elnöke. Fotó: Katona Tibor

Az értékek közé sorolja a szakmai együvétartozás jelentős erősödését is.

– A kamara égisze alatt elkezdett együtt gondolkodni az alapellátás, a járó- és fekvőbeteg ellátás, közelebb kerültek egymáshoz a területek. Bizonyos szakmai feladatokban ugyanis sokkal könnyebb együtt megtalálni a járható utat. Korábban szakdolgozói berkekben nem volt ez bevett gyakorlat, a védőnő, a műtős, a gyerekápoló, stb. szeparáltan tette a dolgát. Most azonban a fejlesztési tervek, egyes jogszabályok véleményezése során szerencsére gyakran együtt kell működnünk, s ennek révén jobb rálátással bírunk az egész ágazatra. Az így összegyűlő információk, szempontok a fejlesztések új dimenzióit nyitják meg. A szakképzés fejlesztésében ugyancsak sikerült pozíciókat nyernünk, rajtunk is múlik tehát, hogy milyen szakmai alapokkal lép ki az iskolából a következő generáció.

Ugyancsak mérföldkőnek tartja az Etikai Kódex megalkotását, a saját szakmai önkormányzatiság gyakorlását. Orvosi etikáról korábban is sokat hallottunk, de a szakdolgozók körében nem volt kimunkálva a mindenkire kiterjedő, egységes etikai normarendszer.

– A kamara mindezeken túl olyan szakmai és magánéleti programokat is szervez, amelyek az együvé tartozás erősítésén túl a kiégés ellen is védenek. A Zala megyei szervezet az elsők között szervezett oldott hangulatú, ám mégis hasznos szakmai vetélkedőket, s a valamiféle tehetséggel, művészi hajlammal megáldott kollégák számára is bemutatkozási lehetőségeket kínálnak.

A szakdolgozói kamara fontos lépésként értékeli azt is, hogy az orvosok felfigyeltek működésükre.

– Eddig is csapatban dolgoztak az orvosok és a szakdolgozók, de az együttműködés nem mindenütt volt elmélyült. Az orvostársadalom sok mindent a kamara szerepvállalása révén látott meg a szakdolgozói munkából.

Kapcsolódó cikk:

Zalaegerszeg - Rendhagyó módon, fotókiállítással és talkshow-val ünnepelte 10 éves fennállását a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Zala Megyei Szervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!