Hírek

2014.06.02. 17:05

Új úton az idősek lelke felé

Zalaegerszeg - A demenciában szenvedők és a haldoklók ellátásáról szakmai programot rendeztek hétfőn az idősek otthonában.

Szabó Judit

 

A Nárcisz projekt szakemberei és a szakmai nap előadói, balról dr. Marx Gyuláné, Salamon Andrea, Juhász Éva, Bálintné Szalai Anikó, a Gasparich úti Idősek Otthona vezetője és Henics Attila (Fotó: katona tibor)

Szemléletváltásra van szükség a demens betegek ápolásában, kezdte előadását Juhász Éva, a PTE Egészségtudományi Karának főiskolai docense, aki a validáció módszeréről beszélt. A Nyugat-Európában a 90-es évektől alkalmazott eljárás lényege, hogy az idős ember ápolója (legyen az képzett szakember vagy családtag) jobban megértse a beteg megnyilvánulásait, és a lelkét megérintve, bizalmi kapcsolatot teremtve vele javítson állapotán, vagy késleltesse annak romlását. Az előadás a zalaegerszegi kistérségi társulás Nárcisz-projektje keretében rendezett szakmai napon hangzott el a Gasparich úti idősek otthonában. A program az életük végén járók ellátásának fejlesztését célozza.

A validáció során nem az értelemre, hanem az érzelmekre hatva jut el az ápoló a demens ember lelkéhez, így tudja jobban megérteni és támogatni őt. Nagy türelemmel és igazi érdeklődéssel fordul felé, s megteremti a bizalom légkörét. Megtanulhatók az ehhez szükséges kommunikációs technikák, de ezzel még nem alkalmas akárki erre a speciális ápolói munkára. A demens betegek közül sem javítható mindenkinek az állapota, hangzott el.

Fülöp Katalin ápoló-gondozó a Gasparich úti idősek otthonában. A dolgozók a Nárcisz program keretében kibővítették az idős, demens betegek ellátásával kapcsolatos módszertani ismereteiket (Fotó: katona tibor)

De a módszerrel jelentős sikerek érhetők el. Sok esetben megakadályozható például, hogy a beteg teljesen elveszítse a tájékozódó képességét és alig vagy esetleg egyáltalán ne beszéljen. A módszer alkalmazásának gátat szab, hogy nincs magyar szakirodalma, nem témája a képzéseknek és egyelőre nincs is hozzá elég szakember.

A konferencián Henics Attila projektmenedzser a Nárcisz-program haladásáról beszélt (a projekt keretében Zalaegerszegen kiképezték a validációra a Gasparich úti és a Miasszonyunk idősek otthona dolgozóit). Salamon Andrea, a megyei kórház onkológiai osztályának vezető ápolója pedig a haldoklók ápolásával kapcsolatos tapasztalatait foglalta össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!