Hírek

2014.05.08. 11:56

Leégett a házuk, gyűjtés indult a megsegítésükre

Zalakomár – A Nagykanizsai Civil Kerekasztal koordinálásában indult gyűjtés a vasárnapi háztűz károsultjainak megsegítésére.

Horváth-Balogh Attila

Hétfői lapszámunkban írtunk egy, a településen bekövetkezett lakóháztűzről. Fiatal, kétgyermekes házaspár hitelből kialakított tetőtér beépítése lett a lángok martaléka. És természetesen, vele együtt minden, amit ott tároltak, hiszen a család a kétszintes ház felső szintjén lakott, tehát a tűzzel valójában az életük fele is odalett. A szerencsétlenül járt fiataloknak segít az önkormányzat, és a jó ügy mellé állt a Nagykanizsai Civil Kerekasztal is, melynek elnöke, Lengyák István a házaspárral és az önkormányzat képviselőivel közösen sajtótájékoztatón beszélt a részletekről a helyszínen.

Az épület siralmas látványt nyújt: a tetőszerkezet és a padlástér teljesen az enyészeté lett. – A szembeszomszédom jött és csengetett – idézte fel azt a szörnyű délutánt a Zrínyi utcai család fője, Németh Roland. – Fenn voltam a gyerekekkel, néztük a tévét, és semmi olyat nem hallottam, ami furcsa lett volna. Kifutottam, mire mondta, hogy nagy a baj, nézzek fel a tetőre, ami akkor már tényleg égett. Visszarohantam az emeletre a gyerekekért, kimenekítettem őket is az udvarra és ennyi, utána mintha lehúzták volna a rolót, már semmire nem emlékszem. Nem tudjuk, mi okozta a tüzet, arra gyanakszunk, hogy talán a viharos szél, illetve a huzat a kéményen keresztül kirántott szikrát a tetőre és attól lobbant lángra a bitumenes zsindelylemez, ami aztán pillanatok alatt leégett.

A feleség, Némethné Mohari Helga azt mondta: mivel a földszinten az édesapja lakik, a felső lakrész volt az övék, amit eurohitelből alakítottak ki. Ehhez 5 millió forintot vettek fel – és most mindenük odalett. Porrá égtek a szobák, a fürdő, a konyha, az összes berendezési tárgy, sőt, ruháik is odavesztek a tűzben.

– Ötéves, középső csoportos ikerfiainkkal ez volt a mi életünk tere, de mondhatjuk azt is, hogy az életünk – jelentette ki az édesanya. – Szerencsére, nagyon sokan felajánlották a segítségüket, de elsősorban anyagi támogatásra lenne szükségünk ahhoz, hogy építési anyagokhoz jussunk és a házunkat újból lakhatóvá tudjuk tenni, s újrakezdhessük az életünket.

Az anyuka dolgozik, az apukának azonban most nincs munkahelye, a hitelt pedig fizetni kell. Ezen felül azonban saját erejükből bizonyosan nem tudják helyrehozni a tűz okozta károkat. Ezért – mint azt Hatos Tibor alpolgármester a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta – a képviselő-testület, illetve a polgármester, Varga Miklós azonnal intézkedett arról, hogy a törvényesség keretein belül anyagiakkal is támogassák a család talpraállását.

Emellett a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület az UniCredit Banknál nyitott egy számlát – mely a pénzintézet jóvoltából teljesen ingyenes és semmilyen költséget nem jelent a család számára – , erre várják a befizetéseket. Továbbá a szociális bizottság egy jótékonysági műsort is szervez, melyre 18-án 17 órakor kerül sor a kultúrházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!