Hírek

2014.04.11. 07:59

Staféta Richter Jenőnével

Fendrik Kata a stafétát Richter Jenőnének adta tovább, azt kérdezve, mitől válnak harmonikussá a Waldorf-módszerrel nevelt gyerekek?

Magyar Hajnalka

– A kisgyermek minden  benyomást, hangulatot, gondolatot magába szív, utánzással tanul, ezért annak biztonságát kell feléje sugároznunk, hogy a világ jó – kezdi Richter Jenőné óvónő. – A szeretetteljes, harmonikus környezet erőket szabadít fel a gyerekben, az életbe vetett bizalmát táplálja. Felnőttként ezen a biztos  talajon lesz képes helyt állni.  Az alapokat  odafigyelő, nem sürgető, mindent a maga idejében végző neveléssel tudjuk megteremteni. A 7 éves korig tartó időszakban  nem a teljesítmény  a fontos, hanem az alkotás öröme.  Minden kisgyerek teljesítményét önmagához képest kell értékelni és segíteni.

Fotó: Katona Tibor

Ez azonban nem jelenti azt, hogy  mindenki azt csinál, amit akar. A gyerekeknek meg kell kapniuk a kellő érzelmi biztonságot adó  korlátokat, amelyekbe kapaszkodva tovább tudnak lépni. Így lesznek szabadok és biztonságban élők. Negatív parancsok helyett pozitív javaslatokkal  érhetjük el, hogy egész életükre  megőrizzék magukban a megismerés iránti vágyat.

Richter Jenőné a stafétát Németh Nikolnak adta tovább, az euritmia jelentőségéről kérdezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!