Hírek

2014.04.25. 09:55

Mitől pontház a Pontház?

Zalaegerszegen, de más városokban is előfordul, hogy egyes épületek közkeletű elnevezésében, azok formája köszön vissza. Így váltak egyes köznévi, építészeti szakkifejezések határozott névelős tulajdonnevekké, amit egy kisebb közösség, egy település lakossága tud csak dekódolni.

Káli Csaba

A Pontház szót hallva, Zalaegerszegen szinte mindenki tudja melyik épületről van szó, de azt már kevesebben, miért viseli a ház éppen ezt a nevet. Ennek megértéséhez kicsit el kell mélyednünk az építésügyi szabályzatok történetében. Minden építési vállalkozónak elemi érdeke, hogy az adott területet a lehető legnagyobb profit reményében építse be, így a kezdeti laza szabályozás vagy annak egyenesen a hiánya meglehetősen sűrű beépítést eredményezhetett. E téren nem kell az időben túl messzire menni, elég megszemlélni Budapest belső kerületeinek a 19. és a 20. század fordulóján épült, udvari szárnyakkal terhelt gangos bérkaszárnyáit, ahol a fénytelen, egészségtelen lakások jó példákkal szolgálnak a telekspekulációnak tág teret adó, nem kellően átgondolt szabályozásra.

A zalaegerszegi Pontház nem sokkal az elkészülte után...

Éppen emiatt a két világháború között, különösen a harmincas években, tanulva a számos rossz tapasztalatból, a hatóságok erélyesebben léptek fel a telkek beépíthetőségével kapcsolatban. A törvénnyel is megerősített új szabályok szerint már csak a telektömb és nem az egyes telkek négy oldala mentén lehetett építkezni, amit keretes beépítésnek neveztek el. A háború után már ez a keret is kezdett felbomlani és helyet adott az önálló, zárt tömböknek, kubusoknak, amelyek gyakran csak egy belső lépcsőházzal rendelkezve kocka alakot öltöttek, így a környezetüktől minden irányban elkülönülve, pontszerűen álltak a térben. A pontház tehát egy építészeti szakkifejezés, amely az előbbi, általában néhány emeletes társasházat jelentette. Ugyanígy léteztek a nyújtottabb formájú sáv- és hasábházak, valamint a még inkább elnyúló szalagházak, amelynek tulajdonnévi alakjára szintén van példa Zalaegerszegen.

...és így néz ki az épület napjainkban

Ha szigorúan az építészeti szakzsargon alapján kellene minősítenünk a Pontházat, akkor azt valójában nem is a pont-, hanem a hasábház jelzővel kellene illetnünk, tekintettel arra, hogy az épület a kockához képest nyújtottabb és ráadásul két lépcsőházzal is rendelkezik. A jelenlegi elnevezése vélhetően azért gyökeresedett meg, mivel a környezetéhez képest, a zártsorúan beépített házak közül, főleg tágabb értelemben, valóban pontszerűen emelkedik ki. Kevéssé ismert, hogy a Pontház tulajdonképpen egy befejezetlen torzó, mivel déli oldala mentén ahogy az a korabeli rajzokon is látszik tervezték megépíteni a szimmetrikus ikerpárját. Szembe állva az épülettel látszik is a kissé visszaugratott legfelső szintnél az aszimmetria, a déli oldal erős levágottsága, ami csak az ikresítésnél nyerte volna el a szimmetriát.

A budapesti nagy testvér

A térséggel kapcsolatos korabeli vázlattervek azonban még ennél is grandiózusabbak voltak. A dokumentumok tanúsága szerint ezen kívül még három hasonló tömbbel számoltak egymás mögé sorolva őket amelyek közül egy harminc, míg a másik kettő 24 lakásos lett volna, így négy épület több, mint száz lakásában mintegy négyszáz lakó elhelyezésével számoltak. E nagyszabású terv azonban, amely teljesen átformálta volna Zalaegerszeg belvárosának évszázadok során kialakult utcaszerkezetét, a 16 lakásos bérház felépülte után nem folytatódott. Az illeszkedési problémák ellenére az épület kétségkívül reprezentatívnak, és részben egyedinek számított, amelyet a kor neves építész-team-je tervezett. A Németh Pál, Scultéty János és Szilágyi Jenő alkotta budapesti műépítész csapatból különösen az első kettő rajzasztaláról került ki számos országos jelentőségű, a hazai építészettörténet által is előkelő helyen jegyzett modern, színvonalas alkotás. Nem sokkal korábban ugyanez az alkotóhármas készítette el Budán a Fő út 61. sz. alatt felépített nyolcemeletes pontház (közkeletű neve: Duna-parti Pontház) terveit, amelyből számos elem átsugárzódott a zalaegerszegi épületükre is.

A zalaegerszegi Pontház a városközpontban több, a háborúban megsérült ház helyén 1948-1949 között épült városi majd állami bérházként, de az üzletek csak 1950 elejére készültek el. Az építkezés nagyságrendjét jól mutatta, hogy a ház helyének pontos kitűzését maga az építésügyi államtitkár, Borbiró Virgil végezte el, akit a modern mellett elkötelezetten kiálló építészként ismert el a szakma. A háború utáni ínség sajnos végigkísérte az építkezés egész folyamatát, amit a negyvenes évek végi rendszerváltás is megspékelt. Már az építés legelső pillanatában át kellett tervezni az épületet, miután nem mutatkozott arra remény, hogy a korszerűnek számító vasbeton-szerkezethez a szükséges vasanyagot és betonkavicsot előteremtsék. A beinduló laktanya- és más rendvédelmi jellegű építkezések minden téren jelentős erőket vontak el az építkezéstől. Az üzletek iránt eleinte a város kiskereskedői érdeklődtek, de mire azok elkészültek, a magánszektor felszámolása miatt a Népbolt Nemzeti Vállalat alakíthatta ki fűszerüzletét, és később emblematikussá vált cukrászdáját.

Egy igazi pontház Zalaegerszegen 1950-ből

Érdekesen, de korántsem váratlanul alakult a bérház lakóinak első szériája. A ház iránti nagy érdeklődésre való tekintettel a városi képviselő-testület a lakáselosztást végző eseti bizottság tagjainak kilétét nem kívánta nyilvánosságra hozni, minthogy a pályázók részéről zaklatásnak lennének kitéve . A 16 lakást végül kivétel nélkül prominens párt-, illetve állami vezetők foglalták el néhány katonatiszttel vegyítve, ami nem volt véletlen, hiszen a város legjobb, legújabb, kitűnő elhelyezkedésű lakásairól volt szó. Amikor jelen cikk szerzője a Pontház építéstörténetét kutatva dokumentálta a budai Duna-parton álló, már említett nagy testvért , a lépcsőházi fotókhoz egy idős néni engedte be a kapun. A rövid beszélgetés során elárulta, hogy ő kezdetektől fogva itt lakik, majd halkabban, bizalmasan megsúgta: Tudja, ez az épület annak idején káderháznak épült

Úgy látszik a háború utáni első új és modern lakóházak településtől függetlenül kapták meg ezt a funkciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!