Hírek

2014.02.14. 15:55

Néhány évtizedig biztosan működik a nyugdíjrendszer

Zalaegerszeg – A nyugdíjrendszer is összefügg a gazdaság teljesítőképességének változásával, mondta a szakminisztérium helyettes államtitkára.

Arany Horváth Zsuzsa

 

Asztalosné Zupcsán Erika  (Fotó: Pezzetta Umberto)

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociálpolitikai ügyekkel megbízott helyettes államtitkára ezt a minap Zalában mondta, amikor a Zala Megyei Idősügyi Tanács meghívásának tett eleget. Az előadása után váltottunk szót a szakpolitikussal, aki ekkor is kiemelte, a miniszterelnök legutóbbi gazdasági prognózisában 4 százalékos gazdasági növekedés szerepel a következő két esztendőre. Ebben az esetben reményei szerint a járulékfizetés is kedvező irányba mozdul el, ami természetesen a hazai nyugdíjkasszára is pozitív hatással lehet. A beszélgetésben szóba került az aktív és inaktív lakosságarány várható negatív változása is.

Zupcsán Erika azt tanácsolta a zalai idősügyi szervezet tagjainak, hogy a következő hetekben legyenek bátrak, körültekintőek, hiszen nekik nincsen főnökük, ebből a szempontból ideális helyzetben vannak. Lapunk azonban azoknak a nevében fogalmazott meg kérdést, akik még nincsenek ebben a kegyelmi álllapotban, de a nyugdíjuk miatt aggódnak.

- Az előjelző statisztikák szerte Európában arról tudósítanak, hogy egyre nő az inaktív lakosság száma, csökken azoké, akik a járulékából az állam juttatásokat, például nyugdíjat fizethet. A hazai rendszer készül-e erre?

- Mi úgy látjuk, hogy 2020-ig, vagy 2030-ig egészen biztosan stabil a nyugdíjrendszerünk, nincs sürgős ok a beavatkozásra. A viszonylag megnyugtató helyzethez az is hozzájárul, hogy tisztább lett a kép az elmúlt két évben, hiszen számos juttattási forma megszűnt, átalakult.

- A rokkantnyugdíj-rendszer csorbítását kísérte is zúgolódás...

- Én azt mondom, ha rendszerszerűen gondolkodik az ember, akkor belátható, hogy nem kerültek tömegesen rosszabb helyzetbe a rászorultak, ellátottak, ahol pedig orvosolni kellett a szisztéma okozta gondokat, meg is tettünk.

- Az öngondoskodásra való buzdítás elvét húsz esztendeje tapasztaljuk Magyarországon is. Nem hatott ez ellen a magánynyugdíj pénztár visszaállamosítása? Majd 3 millió fő takarékoskodott így, közülük hamarosan sokan nyugdíjkorúak.

- Ne felejtse el, a magánnyugdíj pénztárak létrejöttekor tulajdonképpen az állam mondott le az addig neki befizetett járulék egy részéről. Ami viszont ekként hiányzott a nyugdíjkasszából. Saját számításaim igazolták, hogy nem jártunk volna jobban, hiszen nem lehetett tudni, hogy a megtakarított összegből mennyi és hogyan jutott volna vissza. Erre nem készültek modellek.

- Sokszor szerepel az aggodalmak között az is, hogy a ma külföldön dolgozók járuléka hiányozni fog. Ráadásul az ő szüleik itthon lesznek majd öregek, esetleg családi támasz nélkül...

- Ezért mondtam e helyt is, gondoljuk meg, milyen útravalót adunk a gyerekeinknek. Menjenek, lássanak világot, de jöjjenek haza, hasznosítsák itthon a megtanultakat. Ha egy szülő nem így tesz, később mit fog érezni, ha egyedül maradva ellátásra szorul? - mondta az államtitkár, aki négy egyetemista édesanyja is egy személyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!