Hírek

2014.01.08. 14:25

Veszélyes útszakasz?

Zalaegerszeg – Nagyon balesetveszélyesnek tartják az átépített 76-os főutat az Almásháza és Tilajújhegy elágazójánál a két település lakói.

Arany Gábor

A problémákat az almásházai polgármester, Németh Attila foglalta össze. Mint írta, amióta az új 76-os megépült, azóta az Almásháza és Tilajújhegy közti kereszteződés időzített bombává vált közlekedésbiztonsági szempontból!

Több falubelit elütöttek már és az emberek felháborodva kértek bennünket, hogy segítsünk, tegyünk valamit, hogy a forgalom lassabban, biztonságosabban haladjon. Ráadásul Tilajújhegyre teljesen ráengedik a csapadékvizet. A buszváróinkat szétrombolták, újat nem készítettek, de ha a két önkormányzat meg is építené, akkor sem tudná hová, mert még a helyük sincs kialakítva. Az a pár ember, aki munkába és iskolába jár, azokat fújja a szél és veri az eső, írta Németh Attila.

Érdeklődésünkre a polgármester szóban már annyiban finomított mondandóján, hogy eddig nem történt komolyabb, a rendőrség, illetve a mentők beavatkozását is igénylő baleset, de fenntartotta: rendkívül veszélyes gyalog átkelni az úttesten.A felvetett problémára az útfelújítás beruházója, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs vezetője, Loppert Dávid válaszolt.

E szerint: a csomópont forgalombiztonsági kialakítása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt. Az elmúlt év második felében a 76-os főút említett szakaszára, a csomópontban mindkét irányból a burkolatszélekre sárga tört optikát, illetve gyalogosveszélyt jelző burkolati piktogram tartós jelet helyezett el a vállalkozó, felhívva a vezetők figyelmét a fokozott gyalogosveszélyre. A csomópontra 70 km/órás sebességkorlátozás érvényes. A szakaszt már lassan egy éve megfigyelés alatt tartjuk, és 2014 tavaszán a tapasztalatokat összegezzük. Ezt követően születik döntés arról, hogy szükséges-e további biztonsági intézkedés.

Túl széles lett az út, a gyalogosok veszélyben érzik magukat és buszvárónak sincs hely Fotó: Katona Tibor

A NIF Zrt. sem a kezelőtől, sem az önkormányzatoktól nem kapott olyan jelzést, miszerint az átalakított csomópont kiemelt balesetveszélyt jelentene a gyalogosan közlekedőkre. A tilajújhegyi csapadékvíz elvezetésének rendezése előkészítés alatt van, a befejezés várhatóan legkésőbb május végéig megtörténik. A buszváró épületének helyét az önkormányzatokkal közösen alakítjuk ki. A munkálatokat hamarosan megkezdjük, fogalmazott Loppert Dávid.

A felvetésekkel a Magyar Közút Zrt is megkerestük, onnan azt a választ kaptuk, hogy az Almásháza és Tilajújhegy közötti kereszteződés kapcsán balesetekről nem érkezett társaságukhoz bejelentés a rendőrség vagy az érintett önkormányzatok részéről. „Amennyiben a szükséges tájékoztatást megkapjuk, helyszíni szemlét hívunk össze a csomópont közlekedésbiztonsági kérdéseinek tisztázására" írta válaszában Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!