Hírek

2014.01.10. 16:50

Szünetel a sürgősségi osztály

Nagykanizsa - Jövő héten kezdi meg az átköltözést új helyére az intenzív és a sürgősségi betegellátó osztály (SBO). A költözködés 27-ig tart, addig az SBO működése szünetel, a betegeket az adott, szakirányú osztályok látják el közvetlenül.

Horváth-Balogh Attila

Volt már ilyen, 2007 előtt, amikor a mentők a pácienseket közvetlenül az illetékes osztályokra szállították. Az ellátás zökkenőmentessége és az esetleges torlódások elkerülése érdekében azonban a kórház vezetése most azt kéri a betegektől, hogy elsődlegesen a háziorvosuknál, rendelési időn kívül pedig a háziorvosi ügyeleten jelentkezzenek panaszaikkal. Így elkerülhető az osztályok felesleges túlterhelése, mert ha az alapellátásban dolgozó orvosok indokoltnak látják a sürgős szakellátást, akkor úgyis írnak beutalót az adott kórházi osztályra. A kórházi ellátást nem igénylő betegek pedig a szakorvosi vizsgálat után hazatérhetnek otthonaikba.

-Fontos ezt hangsúlyozni, mert úgy tűnik, a sürgősségi ellátás kicsit kényelmessé tette az embereket, hiszen rendszeresen olyan kórképekkel keresik fel az SBO-t, amikkel előbb a háziorvoshoz kellene menni. Ezért fordulhat elő, hogy amíg az indokolatlan esetekkel kénytelen foglalkozni az orvos, az indokoltabb panasszal közben behozott páciensnek esetleg kicsivel tovább kell várnia ez ellátásra. Fontos tehát, hogy előbb minden esetben az alapellátást keressék fel panaszaikkal, ahol a kollégák eldöntik, hogyan tovább. Az átmeneti időszakban az urológiai kórképek ellátása a sebészeti osztály ügyeletesének feladata lesz, a szemészeti betegek elirányítását a baleseti osztály ügyeletese végzi, a fül-orr-gégészeti betegek ellátásáról pedig az intenzív terápiás osztály orvosa intézkedik a 16-tól 27-ig tartó időszakban, az SBO működésének szünetelése alatt - hallottuk dr. Brünner Szilvesztertől, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvos-főigazgatójától. Ha valaki beutaló nélkül, vagy az SBO-nak címzett beutalóval érkezik, az a megerősített szolgálattal működő belgyógyászati osztály ambulanciáján kapja meg az elsődleges ellátást.

A főigazgató elmondta még: a következő hetekben véglegesítik a központi műtő működését is, ezzel reményeik szerint február elsejétől a kórházban minden visszatér a régi kerékvágásba, lezárul a kórházfejlesztés fontos szakasza.

-Jelenleg a bútorzat és a függönyök beépítése zajlik, s a sterilizálás után szereljük be a számítógépeket - magyarázta a főigazgató. Az új sürgősségi osztály közel 800 négyzetméter alapterületű lesz, új műszerek, új számítástechnikai eszközök segítik majd a betegellátást, ezeket ki kell csomagolni, be kell építeni, a szoftverek használatát a kollégáknak el kell sajátítani, csakúgy, mint az új sürgősségi protokollokat.

Az új sürgősségi osztály legközelebb 27-én reggel 7 órától fogad újra betegeket.

Dr. Brünner Szilveszter azt is hozzátette, hogy a radiológiai osztály ugyancsak most zajló felújítása során 13. és 17. között a panoráma röntgen és röntgen átvilágító berendezések nem üzemelnek. Ez idő alatt azt kérik a betegektől, hogy szükség esetén a Zala Megyei Kórház radiológiai osztályát keressék meg a célirányos vizsgálatok elvégzéséhez. Ha pedig halasztható vizsgálatról van szó, akkor azt későbbi időpontban, 17. után már a Kanizsai Dorottya Kórházban is el tudják végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!