Hírek

2014.01.20. 17:25

Schiffer András: „Orbán Viktor eladta az országot”

Lenti - Az LMP küldetése, hogy ne váljon kétpólusúvá a magyar politika. Mi azon vagyunk, hogy tartósan legyen jelen a magyar parlamentben egy új rendszerkritikus ökopolitikai pólus.

Gyuricza Ferenc

Többek között ezt mondta a Zalai Hírlapnak a Lehet Más a Politika társelnöke, a párt parlamenti frakciójának vezetője. Schiffer András két társával, az országos választmányi tag Keresztes László Lóránttal és a zalaegerszegi körzetben jelöltként induló Paksy Zoltánnal együtt pénteken tartott lakossági fórumot Lentiben, ezután válaszolt kérdéseinkre.

– Szerte az országban azt tapasztaljuk, hogy egyre többeknek van elege abból a váltógazdálkodásból, ahol a délelőtti és délutáni műszak felváltva rabolja szét hazánkat. Ezen a héten tiszta lett a képlet, az egyik oldalon a nemzeti cinizmus rendszere található, a másikon pedig újrarendeződött a régi gárda, Gyurcsány, Bajnai, Kuncze, Fodor és a többiek. Ebben a helyzetben az LMP jelenti az egyedüli reményt a magyar választóknak arra, hogy meg lehet szabadulni az elmúlt negyedszázad politikai elitjétől.

– A legtöbb közvéleménykutató szerint az LMP jelenleg nem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos támogatottságot. Hogyan tudják így megvalósítani céljaikat?

– Ezeket a számokat én is ismerem, de nem tulajdonítok nekik komolyabb jelentőséget, hiszen négy évvel ezelőtt, 2009-10 fordulóján még kevesebbet mértek az LMP-nek a közvéleménykutatók. Akkor egy százalékon álltunk, most valamivel három felett. Négy évvel ezelőtt a választásokon hét és fél százalékot értünk el. Most sem esem kétségbe, hiszen december-januárban már elindultunk egy szerény növekedés irányába, amiből véleményem szerint február-márciusra már bőven öt százalék fölött leszünk, és azt sem tartom kizártnak, hogy a választáson egy kétszámjegyű eredményt is el tudunk érni. A következő négy évre azért kérjük a felhatalmazást a választóktól, hogy 2018-ra fel tudjuk építeni azt az erőt, amely a magyar embereket egyszerre szabadítja meg a Fidesztől és az MSZP-től.

Schiffer András: – Márciusra bőven öt százalék fölött leszünk. Fotó: Gyuricza Ferenc

– Gyakran éri az LMP-t az a kritika, hogy egyarcú párt, egyedül ön rendelkezik országos ismertséggel. Ezek a hangok Vágó Gábor távozásával még inkább felerősödtek. Ön hogyan látja?

– Én egészen másként gondolom, hiszen elnöktársamat, Szél Bernadettet is egyre többen ismerik, s Osztojkán Ágnes vagy Mile Lajos munkájára is sokan felfigyeltek az utóbbi időben. A parlamenti képviselőinken kívül is vannak, akiket országosan ismernek, gondolok Csiba Katalinra, aki korábban szóvivője volt a pártnak, jelenleg pedig ő a legfőbb környezetpolitikusunk. Az LMP szerintem sokarcú párt, azt éppen a zalai képviselőjelöltjeinkkel tudom alátámasztani, hiszen itt egyszerre indítunk országos hírű levéltáros történészt, egy kisfaluba költözött, de keszthelyi polgárcsaládból származó katolikus hitoktatót, illetve egy huszonegynéhány éves CNC gépkezelő fiatal munkást, akinél hitelesen talán senki sem tudna beszélni arról, hogy ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, akkor Magyarországból lassan munkahelyek nélküli ország válik. Ők hárman önmagukban is azt szimbolizálják, hogy az LMP sokarcú, sokféleséget megjelenítő párt.

– Szintén az utóbbi napok aktuálpolitikai kérdése a paksi atomerőmű bővítése. Mint ökopolitikai párt, hogyan vélekednek erről?

– Orbán Viktor egy egyedül meghozott döntéssel eladta az országot Vlagyimir Putyinnak, és ezzel a következő generációkra olyan terhet rakott, amihez egyáltalán nincs joga. Aláírt egy olyan egyezményt, ami a saját maga által megszabott államadósság-plafonba ütközik, emiatt alaptörvényellenes. Persze nincsenek illúzióim, azt a gránitszilárdságúnak nevezett papírost bármikor meg lehet változtatni. Orbán Viktor csak gondol egyet, a kétharmados többség azonnal átírja a kívánt paragrafust. Ezért azt gondolom, ha a Fideszt sikerülne kisebbségbe szorítani, akkor népi alkotmányozásra lesz szükség. Jelenleg Magyarországnak tartalmi értelemben nincs alkotmánya. Az alkotmány ugyanis olyan törvény, amely a mindenkori parlamenti többséget is kötelezi.

– A megállapodást a parlamentnek ratifikálnia kell...

– Ez így van. de előbb arra kell megoldást találnia a kormányzó többségnek, át lehet-e tuszkolni ezt a gombócot az államadósságplafonon. Persze Paks kapcsán egyéb érdekességek is akadnak. Miközben Orbán Viktor az elmúlt közel négy évben azért húzott ki az emberek zsebéből rengeteg pénzt, azért véreztette ki többek közt az oktatást, hogy az államadóssággal vívjon folyamatos harcot, most személyes döntésével olyan mérvű adósságba veri az országot, amihez képest az IMF-hitel kismiska. Jelzem, az államadóssággal vívott harca sem hozta meg az eredményt.

– Más pártok korábban annak lehetőségét is meglebegtették, hogy ellenzéki győzelem esetén lenne megoldás az alaptörvény megváltoztatására, a paragrafusainak hatályon kívül helyezésére akár kétharmados többség nélkül is. Ön jogászként lát erre lehetőséget?

– Vannak szakpolitikai kérdések, ahol kreatív megoldásokkal ki lehet cselezni az orbáni ötleteket, az alaptörvényt azonban csakis újabb kétharmaddal lehet megváltoztatni. Emiatt az új ciklusban, ha sikerülne a Fideszt kisebbségbe szorítani, akkor a lehető legszélesebb parlamenti együttműködésre lesz szükség. Az LMP már bő egy éve nyilvánosságra hozta a jogállamiság helyreállításának programját. Ebben felvázoltuk, szerintünk milyen törvényi változásokra lesz szükség ahhoz, hogy az emberek mindennapjaiba újra visszaköltözzön a jogbiztonság. Hogy ne lehessen a szerzett jogokat csak úgy, akár az egyik napról a másikra megvonni, hogy egy kormányzó erő ne alkothasson visszamenőleg hatályos törvényeket és egyáltalán, a parlamenti többségnek soha többé ne legyen olyan korlátlan hatalma, mint ma, hiszen ez valójában egyenes út az önkényuralomhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!