Hírek

2014.01.07. 14:30

Két hét alatt összefognak?

Zalaegerszeg - Szélesebb összefogásra teremt lehetőséget az ellenzéki oldalon Bajnai Gordon hétfői bejelentése, aki az Együtt-PM és az MSZP választási megállapodásának újratárgyalását és a közös lista felállítását sürgette. A fejleményről baloldali zalai képviselőket kérdeztünk meg.

Arany Gábor

 

Göndör István : A DK-nak is itt a helye Fotó: archív

-Már a képviselőjelöltek bemutatásakor Bajnai Gordon azt mondta, hogy a Demokratikus Koalíciónak helye van az összefogásban, ezért ez nem újdonság számomra - fogalmazott Göndör István MSZP-s országgyűlés képviselő, aki a jelenlegi helyzet szerint az idei választáson az Együtt-PM képviseletében indul. - Ideális megoldás az egy közös lista és a közös 106 jelölt lenne. Szerintem célszerű a Demokratikus Koalíción kívül is minden olyan pártnak helyet adni az együttműködésben, amelyik a kormányváltást akarja és képes szélesebb választói közösségeket megszólítani. Tehát végre egységet, összefogást kell mutatni a közös cél, az Orbán-kormány leváltása érdekében. Olyan megállapodásra van szükség, ami erős kormány létrejöttét alapozza meg, amely alkalmas az elmúlt négy év hibáinak kiküszöbölésére. Ha mindenki enged, nem fogalmaz meg senki ultimátumot és az egyéni ambíciók is háttérbe szorulnak, akkor ez megvalósulhat. Erre nincs több időnk két hétnél mondta.

-Nagyon örülünk ennek a bejelentésnek. Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy közös jelöltekre, közös listára és miniszterelnök-jelöltre lenne szükség - fogalmazott Baracskai József, a Demokratikus Koalíció országos tanácsának tagja, országgyűlési képviselő. Csak így van esély az ellenzéki győzelemre, a kormányváltásra. Szűk két hét van a megállapodásra. A Demokratikus Koalíció elkezdte a kampányát és a közvélemény kutatások azt mutatják, hogy egyre népszerűbbek vagyunk. Mind a 106 körzetben állítottunk jelöltet, de mindenki elfogadta, hogy az összefogás érdekében ezen változtathatunk. Ez kellemetlen lehet, érdekeket sérthet, ám az egyéni ambícióknál sokkal fontosabb, hogy a közös célt elérjük, és az ellenzék győzzön - mondta.

Baracskai József (DK) : Közös lista, közös jelölt Fotó: archív

Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke nem kívánt nyilatkozni, mert ezt korainak tartaná a megállapodás létrejötte előtt. Nem kommentálta a fejleményt Major Gábor sem, aki a Zala megyei 1. számú választókerületben az MSZP és az Együtt-PM képviselőjelöltje. Mint mondta, ez ügyben a párt központja nyilatkozik.

Bajnai Gordonnal egy időben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is bejelentette: újra kell tárgyalni a megállapodást. Az MSZP elnöke szerint az új egyezség lényege az lesz, hogy minden választókerületben egy baloldali jelölt induljon.

Több megoldás is forog: Az első forgatókönyv szerint tehát mindhárom párt külön listát állítana, de csak egy jelölt lenne minden körzetben, vagyis ehhez több MSZP-snek és Együtt-PM-esnek vissza kell lépnie a DK-s induló javára. Ennek a verziónak az a nehézsége, hogy egy párt csak akkor állíthat listát, ha legalább 27 egyéni jelöltje van, vagyis legalább ennyi helyet kell átadni Gyurcsánynak.

A második forgatókönyv arról szól, hogy Gyurcsány csak az MSZP-vel, vagy csak az Együtt-PM-mel egyezik meg a közös jelöltekben és a közös listában. Egy MSZP-s szerint Mesterházy ezt a második forgatókönyvet támogatná legszívesebben mégpedig úgy, hogy Bajnai és Gyurcsány egyezzen meg egymással a közös 31 jelöltben (ennyi helyen indít jelöltet az Együtt-PM), és indítson az Együtt-PM a DK-val közös listát. Így az MSZP-s névsorokhoz nem kellene nyúlni.

A harmadik forgatókönyv tűnik a legegyszerűbbnek technikailag. Minden jelölt és lista közös lesz, vagyis mindenki MSZP Együtt-PM DK-s színekben indul. Ennek hátránya, hogy rövid idő alatt meg kell állapodni a közös jelöltekben és a lista sorrendjében. Több MSZP-s szerint Mesterházy ezt a teljes közös listát csak akkor hajlandó elfogadni, ha ő vezetheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!