Hírek

2013.12.03. 15:30

Egy kis figyelem

Nagykanizsa - A fogyatékkal élő emberek világnapja alkalmából rendeztek programsorozatot a dél-zalai városban élő sérült - és egészséges - gyermekek számára.

Dr. Papp Attila

A Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény immár második alkalommal rendezte meg a " Mindenkiben van valami csoda" programsorozatát. Mint azt Horváth Istvánné intézményvezető elmondta: három évvel ezelőtt csatlakoztak az ENSZ által életrehívott világnaphoz.

-Rendkívül fontos a mai nap, néha megmutatni magunkat, hogy mi is létezünk. Az egészséges emberek így azt is megláthatják, hogy mennyi problémával kell megküzdenie egy fogyatékkal élő gyereknek, és mégis milyen kiváló eredményekre képes. Ezért nem merülhet ki az esélyegyenlőség fogalma az iskolába való bejutást megkönnyítő rámpa megépítésében, az esélyegyenlőségnek az egész életre kell vonatkoznia - hangsúlyozta az intézményvezető.

- Odafigyelés és megértés, hogy ez magától értetődő legyen, tulajdonképpen erről szól a mai nap. Az egészséges többség szemléletváltását törvényekkel nem lehet kikényszeríteni, annak belülről kell fakadnia minden jóérzésű emberből. Ezért gondoltuk úgy, néha-néha meg kell mutatnunk magunkat.

A Szivárvány EGYMI 1. osztályosainak tánca Molnár Ferenc Caramel: Süss fel nap című zenéjére Fotó: Gergely Szilárd

Horváth Istvánné azt is elmondta: immár három éve Horváthné Szávai Brigitta gyógypedagógus ötletei alapján szervezik meg az ünnepi kulturális rendezvényüket.

-A város más iskoláinak tanulói is eljöttek ma hozzánk vendégszerepelni és barátkozni a gyermekeinkkel. Jelenleg 136 valamilyen elsősorban értelmi fogyatékkal élő kisgyerek tanul nálunk.

Balogh László, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke köszöntőjében kifejtette: örömmel jött.

-Rajzpályázat, kulturális bemutató, táncház és kézműves foglalkozás: mintha egy átlagos suli ünnepnapján lennék. De ez a suli különleges, mert különlegesek a benne élő és tanuló gyermekek is. Mindegyikük tehetséges valamiben, csak ezt a tehetséget fel kell fedezni bennük. Ez a szülők és pedagógusok közös feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!