Hírek

2013.12.10. 20:29

De vajon ki a rászoruló?

Gelse – A roma nemzetiségi önkormányzat elnöke szerint a települési önkormányzat méltatlan helyzetbe hozta a romákat a szociális tűzifaprogram kapcsán. Szegedi Ferenc polgármester viszont azt mondja: az elvárható módon és mértékben támogatják a romákat.

Horváth-Balogh Attila

 

Orsós Imre, a roma önkormányzat elnöke

– Ez az az önkormányzati terület, a volt szeméttelep, ahol kijelölték az általunk tüzelőnek kitermelhető fákat – mutatta a helyszínen Orsós Imre. – Húsz darab fáról van szó, megszámoltam, ezt adjam oda 8 családnak?! Az egész nincs 5 köbméter... Az állami szociális tűzifaprog-ramban a rászoruló családok 2-2 köbmétert kaptak, azt gondolom, nem többet, de ennyit kellene biztosítani a romáknak is.

Orsós Imre kijelentette: az állami tűzifaprogram keretében ez idáig csak a „magyaroknak” jutott téli tüzelő.

– Az az igazság, hogy a tehetősek kaptak tüzelőt a szegények helyett – magyarázta. – Félreértés ne essék, mi nem a romáknak kérünk fát, hiszen itt sok a vegyes házasság. Mi az egyenlő bánásmódot hiányoljuk.

Miután egy jóakarójuktól megtudták, hogy kimaradnak a programból, kértek az önkormányzattól egy területet, kitermelhető fákkal. Ez lett a volt szeméttelep, amelyen sok a csenevész, gyenge minőségű fa, így szerintük ebből nem lesz meg a családonként 2 köbméternyi tüzelő.

Az érintettek közül többen is felháborodtak a kialakult helyzeten, így például Orsós Jánosék is. Idősebb Orsós János azt mondta: sokszor járt a hivatalban, hogy tüzelőt kérjen az önkormányzattól. Nemrég kapott is, de elmondása szerint a tavalyiból, keveset és gyenge minőséget.

Idősebb Orsós János és fia, ifjabb Orsós János szerint kénytelenek lesznek innét-onnét, erdők és utak mellől összeszedni a szükséges tüzelőt, ha nem lesz megoldás. Jobbról Orsós Imre elnök Fotó: Szakony Attila

Szegedi Ferenc polgármester viszont kijelentette: az említett területet a romák látták és úgy vállalták a fák kivágását. Ha pedig arról van szó, további fákat bocsátanak a rendelkezésükre, amennyiben az eddig kijelölt mennyiség nem lenne elegendő.

– Tessék, itt a szerződés, december 2-án írta alá Orsós úr – mutatta a megállapodást. – Ebben pontosan az áll, hogy vállalják legfeljebb 15 köbméternyi faanyag letermelését, feldarabolását, elszállítását és szétosztását. Való igaz, hogy pályáztunk az állami szociális tűzifaprogramra, 64 köbméter fát igényeltünk a jogszabályi előírás szerint azok részére, akik lakásfenntartási támogatásban részesülnek. Azonban csak 34-et kaptunk, ezt kellett szétosztanunk 17 rászoruló család között. Szétoszthattuk volna 25 között is, de akkor mindenkinek 2 köbméternél jóval kevesebb jut. Ezért inkább saját, önkormányzati hatáskörben bővítettük a programot, s kijelöltük a volt szeméttelepet a hiányzó tűzifamennyiség biztosítására. A romákkal megkötöttük az említett szerződést, majd szakember segítségével különítettük el azt a faanyagot, amiből véleményünk szerint minden, általuk rászorulóként megjelölt családnak biztosítható a két köbméter tűzifa.

Azt már László Piroska jegyző tette hozzá: véleménye szerint amúgy egyik, a nemzetiségi önkormányzat részéről javasolt család sem rászoruló, van köztük olyan, melynek családfője külföldön dolgozik. Másrészt úgy véli, a roma önkormányzat teljes évi költségvetése 400 ezer forint, ebből is lehetett volna téli tüzelőt beszerezni. Ráadásul több érintett roma nem fogadta el a közfoglalkoztatást, ezért megkérdőjelezhető a rászorultsága.

Orsós Imre ezekre reagálva elmondta: az állami pénz egy részét igazolhatóan élelmiszerek és más, a háztartásokban használható dolgok vásárlására fordították, s rászoruló roma és magyar családok közt osztották szét, miközben ez szerinte a település feladata lenne. Továbbá azt is sérelmezi, hogy a nemzetiségi önkormányzatot soha nem hívták meg testületi ülésekre és a véleményüket sem kérték ki – állításuk szerint az állami tűzifaprogram kapcsán sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!