Hírek

2013.11.14. 14:35

Védjük meg a hidegtől a vízmérőt

Közeledik a fagyos időszak, ezért aki még nem tette meg, annak nem árt gondoskodnia a vízmérők fagyvédelméről, a hideg ugyanis jelentős károkat okozhat a vízhálózatban.

Horváth-Balogh Attila

Ez ügyben amúgy javuló tendenciákat tapasztalnak a szakemberek, évről-évre kevesebb vízmérőt kell javítani, vagy pótolni a Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt.-nél, tudtuk meg Kendli Richárd szolgáltatási igazgatótól.

– A vízmérők elfagyása a zártkerti ingatlanoknál, az üresen álló épületekben fordul elő leggyakrabban, illetve olyan helyeken, ahol nem megfelelően történt meg a vízmérő akna kivitelezése, vagy a fagyhatár fölé került a vízvezeték és a vízmérő – hallottuk Kendli Richárdtól. – Ezzel együtt a téli szezonban 370 darab vízmérő-elfagyást regisztráltunk a szolgáltatási területünkön, ami kevesebb, mint az előző évi. Ez előrelépés, főleg, hogy pár évvel ezelőtt ezres nagyságrenddel kellett számolnunk.

A szolgáltatási igazgató elmondta: a jogszabály szerint fagyás esetén a fogyasztónak kell viselnie az abból eredő kárt. A Délzalai Víz- és Csatornamű ZRt. illetékességi területén ez a kiszállási távolságtól függően azt jelenti, hogy a vízmérő javítása, cseréje bruttó 17-25 ezer forintos költséggel jár. Ha „csak" az eszköz belső alkatrészei károsodnak, akkor jó megoldás a javítás, de ha az egész óraház fagy szét, az egészet ki kell cserélni.

– Hogy ezt megelőzzük, szerencsés leszigetelni a vízmérő aknát, mondta a szakember.

– Olyan anyagot válasszunk ehhez, ami nedvesség hatására sem veszít a szigetelőképességéből: a célra a legtökéletesebb a hungarocell – folytatta Kendli Richárd. – Ezzel burkoljuk körbe az oldalfalakat, a mennyezetet és fedjük be az aknafedlap alsó részét is. De ha véd a fagy ellen, az is jó, ha az aknát letakarjuk fóliával és kartonpapírral. Az üres épületeknél pedig zárjuk el a főcsapot, a vízmérő utáni víztelenítőt, nyissuk ki és hagyjuk nyitva az épületben lévő csapokat, a kerti csapokat, a vezetékhálózatból pedig engedjük le a vizet. Víztelenítsük a WC-tartályokat, WC-kagylókat, berendezési tárgyakat és a bojlereket is. A bűzelzárókat is vízteleníteni kell, pumpáljuk ki a vizet a padlóösszefolyókból, vagy felületkímélő, fagyálló folyadékot töltsünk beléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!