Hírek

2013.11.09. 15:48

Teljesen kitölti életét a zene

Zalaegerszeg – A várost szeretem, de tény, ha itt maradok, sokkal kevésbé tudok érvényesülni zenéléssel. Mindezt Hangácsi Márton, a néhai Under The Bridge formáció gitáros-énekese mondja, aki még 2009-ben költözött Zalaegerszegről Budapestre.

Gyuricza Ferenc

Döntését elsősorban a tanulmányai miatt hozta meg, sikeresen felvételizett a Budapesti Gazdasági Főiskolára, ugyanakkor a zenélés miatt is jól jött neki a váltás. Nemcsak előadóként érvényesül, de szövegíróként is egyre sikeresebb, bár nem szívesen dicsekszik vele, de a fővárosi éjszakai élet meghatározó klubjaiban gyakran csendülnek fel olyan elektronikus zenék, amelyekhez ő alkotott szövegeket. Bár a zenész szerint ezek többsége igénytelen poptermék, mégis hallhatóak a rádiókban és a televíziókban. 

– Budapest új lehetőségeket nyitott számomra – mondta a barátai, zenésztársai és rajongói által legtöbbször Marciként emlegetett zenész. – Bár a felsőfokú tanulmányaim nem egészen úgy alakultak, ahogy terveztem, a zenével viszont itt tudtam igazán kibontakozni. Beiratkoztam a híres kőbányai zeneiskolába, ahol fél évig ahhoz a Munkácsi Beához jártam énekórákra, aki többek közt Harcsa Veronika és Fábián Juli tanára volt.

Az a fél év nagyon sokat segített, elsősorban a hangképzés terén. Abban, hogy ma a zenélésből élek, igen fontos szerepe volt ennek az iskolának, ezt el kell ismernem. Egy iskola azonban önmagában sosem elegendő ahhoz, hogy valaki a pályán tudjon maradni. Marci azt mondja, tevékenysége három fő területre osztható. A már említett szövegírásra, a koncertezésre, illetve az utcazenélésre. Sikerei mindhárom területen bőven vannak. Az elmúlt esztendőben a Veszprémi Utcazene fesztivál szakmai nagydíját nyerte el, ami egy gitáros-énekes életében igen fontos mérföldkőnek számít.


Hangácsi Márton 2009-ben tanulmányi okok miatt költözött a fővárosba, időnként azonban vissza-visszatér zenélni Zalaegerszegre (Fotó: Gyuricza Ferenc)



– Ez a fajta zenélés nem tartozik a hype-olt műfajok közé, s nem is vagyunk túl sokan, akik ezzel foglalkozunk – folytatta a zenész. – Mégis nagyon jól érzem magam, az utcazenészek egy jó közösséget alkotnak, akik ismerik és szükség esetén ki is segítik egymást. Hangácsi Marci gyorsan eloszlat egy tévhitet, az utcazenélés nem azonos a kéregetéssel, az utcazenészek is a szórakoztatóipar fontos részét képezik, s valamennyien kiváló zenészek. 

– Ma nem egyszerű csak zenélésből megélni, nekem ez is sikerült – teszi még hozzá. – Az ezidáig Budapesten eltöltött négy év során sok zenekarban megfordultam, közülük mára csak a Hang-Art maradt, illetve olykor, általában havi egy alkalommal az Acoustic Blues Duo-val is fel-fellépek. Ez az a formáció, ami leginkább Zalaegerszeghez köt, hiszen még annak idején a Shabby Blues Band szájharmonikásával, Kránitz Tónival közösen hoztuk létre, és azóta is együtt zenélünk, általában az ország nyugati szegletében, hiszen ebből a régióból még nem sikerült vele kitörnünk.

Mindemellett van egy szólóprojektem, azzal szintén járom a klubokat, saját dalokat, illetve feldolgozásokat fele-fele arányban egyaránt a műsorra tűzve. Marci a szólóprojektjéről elmondta: kissé alteros hangzású, ám alapvetően popzene az, amit játszik, a műfajt beat-popnak nevezte el. Saját dalaiból most készít egy albumot, ez lesz a második kiadványa, eddig Front címmel egy három számos maxit jelentetett meg. – Tíz dalt szeretnék felvenni, de lehet, hogy csak nyolc lesz belőle – árulta még el.

– Sokszínű lemez lesz, szerepel majd rajta többek közt olyan dal, amit a Művészetek Völgyében este hat órakor, egy pohár sör mellett írtam, lesz olyan, ami a világról szóló gondolataimat adja vissza, s természetesen lesz szerelmes dal is. A zalaegerszegi zenész úgy fogalmaz, szeretné saját magát megmutatni a világnak, ez a lemez elsősorban ezért készül. Közben dolgozik egy filmzenén is, egyik ismerőse, az Angliában tanuló Sinkovics Andrea kérte meg arra, hogy a diploma-filmjéhez komponáljon dalokat. Nagy kihívásnak tartja, de úgy véli, ezzel is meg tud birkózni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!