Hírek

2013.11.10. 11:25

Pilates: nyugati és keleti előnyök együtt

Zalaegerszeg - Tízévesen még angolkórban szenvedett, huszonévesként férfimodellé vált atletikusra formált testével. Joseph Pilatesnek ezek után hihetünk, ha mozgásformáról van szó.

Arany Horváth Zsuzsa

Öt elszánt zalaegerszegi hölgyet volt módunk szemügyre venni a minap egy pilates órán. A mozgásformát Pilates (1883-1965) fejlesztette ki, annak ígéretével, hogy betegségek megelőzését, az egészség fenntartását lehet vele elérni, miközben kíméljük az izületeket. A meglátogatott órán Fazekas Ágnes oktató segítette az önmagukért e módon felelősséget vállalókat. (A pilates persze férfiaknak, gyerekeknek is hasznos, sőt, bármikor elkezdhető a megfelelő fokozatosság betartásával.

- Két éve foglalkozom a módszerrel, egészségügyesként régóta tanulom - mondta az oktató. Tíz éve egyébként intimtornát is tanítok. A saját gyermekemen is tapasztalom a pilates hasznát, nála a lábtartáson sikerül ezzel javítanunk, de minden isklapadban görnyedő diáknak szüksége lenne rá.

A pilates talajon, eszközökkel, gépekkel, de akár egy szőnyeg társaságában is végezhető. A lényege szerint a könnyed gyakorlatoknak tűnő mozgásformák a civilizáció adta mozgásszegény életforma miatt ritkán használt mélyizmokat aktivizálja. Például a gátizmokat, a has harántizmait, a törzs rejtett izmait, ezáltal javul a tartás, a gerincoszlop stabil, a fej, a derék megfelelő helyen van.

A szóban forgó tornaórán az álló, ülő, fekvő helyzetben végzett gyakorlatok eredményességének alfája és omegája a helyes légzés volt, hiszen a légvétellel segítjük a testünk hatékonyságát.

- Mi nők, negyven felé eszmélünk, hogy tenni kell valamit a fittség megőrzéséért, erre a pilates jó esélyt kínál - jelzi Fazekas Ágnes, hozzátéve, az ízületek kímélése sem utolsó szempont egy életkoron túl.

A látottak alapján tanúsíthatjuk, a gyakorlatok elsőre tényleg könnyűnek, légiesnek, szelídnek tűnnek, csakhogy az ötven perces óra előrehaladtával a szorgalmas résztvevők bizony jólesően kifáradtak. Nem beszélve a kifejezetten nőknek szóló, titkos pózokról, amelyek speciális izmokat erősítenek, tartanak formában.

- Azt mondják, tíz pilates óra után érzed meg a hatást, 20 óra alatt változol, 30 óra után pedig új testet kapsz mondta az oktató, hozzátéve, a testtudat is fejlődik, hiszen nagyon eldugott, apró izmok létezéséről kap jelzést az ember. Fontos, hogy semmit sem erőltetünk, de a jóleső igénybevételt éreznünk kell.

Ágnes elmesélte, volt, akinél a vizelettartási problémákat sikerült megoldani a pilates gyakorlataival.

Hangsúlyozni sem kell talán, minden mozgás a javunkat szolgálja, de ha szakember mutat hatékony utat, hathatósabb az eredmény.

A Pilates-t kezdetben a ballettművészek és az élsportolók körében terjedt el, mert biztosítja az egyébként nehezen edzhető törzsizomzat erősítését, fokozza a rugalmasságot, hajlékonyságot és a tágságot. A Pilates a műtét, sérülés utáni rehabilitáció része. A módszer átmenet a nyugati és a keleti mozgáskultúra közt, ötvözi a keleti jóga hatását a nyugati mozgásritmikával.

Címkék#pilates

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!