Hírek

2013.10.02. 16:35

Városvezetői programok - Fontosak a munkahelyek

Zalalövő - Október 20-án időközi polgármester-választást tartanak Zalalövőn. Az alábbiakban a jelöltek programjairól olvashatnak.

Szabó Judit

Öten indulnak a polgármesteri posztért a zalalövői választáson, valamennyien függetlenként. Minden jelöltet arra kértünk, ismertesse programját. Az alábbiakban abc-sorrendben közöljük bemutatkozásukat.

Balaskó Árpád: – Minden jó ötlet számít

Balaskó Árpád Zalalövő közelében, egy azóta már lakatlanná vált kis tanyán, Kövesparton született 1956-ban.

– Éppen a választás napján leszek 57 éves. Elsős voltam, mikor a zalalövői házunkba költöztünk. Itt végeztem az általános iskolát, majd Zalaegerszegen érettségiztem, aztán jelentkeztem a Képzőművészeti Főiskolára. Később a Katolikus Teológiát végeztem el. Nős vagyok – immár 25 éve – s feleségemmel, aki pedagógus-képzőművész, három gyermeket nevelünk. Az itt élők többsége kiállításmegnyitókról, egyéni és csoportos tárlatokról és különböző rendezvények szónokaként ismer, de bábáskodtam a Zala Menti Napok és a Borostyán-tó megvalósításánál is. A valamikori Felnőtt Színpadnak is a tagja voltam - sorolta Balaskó Árpád.

Közölte: azért pályázik a polgármesteri posztra, mert van benne némi csalódás a város fejlődését illetően.

– Annál is inkább, mert nem titok Zalalövő mindig a szívem csücske volt és marad. Álmom és célom egy élhető és szerethető, igazi kisváros. Egy kisváros fákkal, lombokkal, parkokkal, pezsgő sportélettel, vállalkozási lehetőségekkel, biztos megélhetést kínáló munkahelyekkel. Kiegyensúlyozott egészségügyi ellátással, élénkülő turizmussal, vendéglátással. Pénz, pénz, pénz, mondanák erre sokan, s részben igazuk van. De összefogással, egyet akaró, teremtő szándékkal, s a pályázatok maximális kihasználásával sok minden elérhető. Ezek megvalósításában mindenki fontos, minden jó ötlet számít, ami előre viheti a várost. Én mindenkire számítok, s rám is számíthat, bárki is nyer. A határok közelségét kihasználva a jövő Zalalövőjének igazi turisztikai, gazdasági és kulturális központtá kell válnia.

Gödörházi Norbert: – Ismertek a feladatok

Gödörházi Norbert zalalövői lakos, 38 éves, házas, egy gyermek apja. Tanító, művelődésszervező- kulturális menedzser diplomával, felsőfokú marketing- és reklámmenedzser képesítéssel rendelkezik, amit kiegészített településmarketing képzéssel.

– Önkormányzati képviselőként ismertek előttem a feladatok. A választási ciklus közel egy év múlva véget ér, így rövid és hosszú távú programmal is rendelkezem. Rövid távon az a célom, hogy a városban a szükséges források biztosítottak legyenek az önkormányzat kötelező feladatainak elvégzéséhez. A folyamatban lévő fejlesztési elképzeléseket támogatom. Ilyen a mentőállomás hamarosan kezdődő kivitelezése. A munkahelyteremtés régóta gondot okoz, ezért fontosnak tartom a már működő helyi kis- és középvállalkozások megerősítését. A helyi ipari parkot kapcsolataim révén megismertetném a városban újonnan befektetni szándékozókkal. Törekszem a helyi egyesületek támogatására, működési feltételeik javítására és új közösségek létrehozására. Fontosnak tartom a település infrastrukturális fejlesztését: a járdafelújításokat, csapadékvíz biztonságos elvezetését, a mezőgazdasági területeken lévő önkormányzati úthálózat rendeltetésszerű használatra való alkalmassá tételét és a szennyvíztisztító kapacitás korszerűsítését. A jó környezeti, területi adottságokat figyelembe véve erősíteném a város kulturális-turisztikai vonzerejét. Mindezt a lakosság, a civil szervezetek és az önkormányzat támogatásával, előzetes egyetértésével képzelem megvalósítani, hogy a város kellemes életteret biztosító településsé váljon.

Gyarmati Antal: – Partnerséget ígérek

Gyarmati Antal célja tősgyökeres zalalövőiként, olyan kisvárossá fejleszteni a települést, ahol a polgárok elégedettek a környezetükkel, a megélhetési, kulturális és szórakozási lehetőségekkel, a szolgáltatásokkal. Szeretné, ha látogatók és a befektetők is elismerő szavakkal illetnék Zalalövőt.

– Egyik legfontosabb feladatomnak tekintem, hogy a lakosságot kimozdítsam a passzivitásból, hogy ne elszenvedői legyenek a felülről jövő intézkedéseknek, hanem közösen alakítsuk településünk életét. Ki kell aknázni a civil szervezetek mozgósító erejét, támogatást adni a település javát szolgáló működésükhöz. Erősíteni kívánom a kapcsolatokat a vállalkozásokkal, a munkahelyteremtést a meglévő és új helyi vállalkozások fejlődésének elősegítésében látom.

Gyarmati Antal erősítené a kapcsolatokat az Őrséggel, hogy fejleszthessék a vidéki turizmust, hogy a Borostyán-tó, a római örökség és a rendezvények vonzó idegenforgalmi látványosságok legyenek. Az infrastruktúra javításának témakörében az elkerülő út és az Újmajortól Nagyfernekágig már kész tervekkel rendelkező kerékpárút megépítését, az utak, járdák állapotának javítását és a közműhálózat felújítását emelte ki. Jelezte: elérhető közelségbe került a mentőállomás megépítése, s ehhoz kapcsolódva létrehoznák az orvosi ügyeletet, de ezekhez a fejlesztésekhez egy évnél több idő szükséges. Gyarmati Antal jelezte: hosszan lehetne sorolni a fejlesztési terveket, melyek megvalósításához 23 éves önkormányzati képviselői, 17 éves intézményvezetői, továbbá a vállalkozói és a civil szférában szerzett tapasztalat birtokában, kellő alázatot, tisztességet és partnerséget ígérve kéri a lakosság támogatását.

Herczeg Imre: – Idén fejlesztésre is sor kerülhet

Herczeg Imre 30 éve tanít az általános iskolában, második ciklusban önkormányzati képviselő, 2009 óta pedig alpolgármester.

– Egy évre nagyokat tervezgetni merészség, a felesleges ígérgetés pedig távol áll tőlem. Két hónapnyi városvezetési tapasztalat alapján a felelős gazdálkodást tartom a legfontosabbnak. Az első félév számai alapján a költségvetés tartható és nincs adóssága a településnek. Idén némi fejlesztésekre is sor kerülhet: a belterületi utak javítására, a budafai és mindszenti ravatalozó felújítására. Más forrásból kerülhet átépítésre a sportöltöző épülete. A helyi termelői piac átadás előtt áll, folyik a fogorvosi rendelő tetőfelújítása, s az időjárástól függően még idén megvalósulhat a vasúti átjáró építése, illetve körülötte a 86-os út rendbetétele.

Herczeg Imre közölte: október végén átadják a munkaterületet az elkerülő út kivitelezőjének, és megkezdődött a mentőállomás építésének konkrét előkészítése. Számos kisebb projekt indulása is várható: az iskolai konyha felújítása, a Római park komfortosítása, a strand fejlesztése. A Borostyán-tó a város gyöngyszeme, s számos lehetőséget rejt magában, jelezte. Az alpolgármester az ipari parkba új vállalkozás betelepülésére lát lehetőséget, ugyanakkor a zalalövői munkahelyeken helyi munkavállalók alkalmazását szorgalmazza. A gazdaságfejlesztési klasztert fenntartaná, szorosabb kapcsolatot építene ki a vállalkozókkal. A testvértelepülési kapcsolatokat a jelenlegi keretek között vinné tovább. Számít a civil szervezetek aktív közreműködésére a város életében, a rendezvényeken. Példaként a Tűzoltó Egyesület és a Kerecsen Hagyományőrző Egyesület tevékenységét, a városszépítők, a polgárőrök, valamint a patakai lokálpatrióták munkáját említette, hangsúlyozva: helyi összefogás nélkül nincs előrelépés.

Pintér Antal: – Legyen átlátható a helyi közélet

Pintér Antal úgy nyilatkozott: a választás közeledtével mindenkit foglalkoztat, hogy milyen lenne az ideális polgármester, hogyan lehetne az állóvízből kimozdítani Zalalövőt, fejlődést, nyugalmat biztosítani, s a legtöbbet kihozni ebben a gazdaságilag nehéz és változó világban.

– Egy év nem elegendő arra, hogy az elképzeléseit megvalósítsa egy polgármester. Ez az időszak a kapcsolatépítésre, a lehetőségek felkutatására, felvázolására elég. Több munkacsoport létrehozásával tudnám elképzelni a testületi ülések elé kerülő javaslatok előkészítését, és e csoportok majd a gyakorlati végrehajtásban is részt vesznek. Szeretném, ha átlátható lenne a közélet, mindenki számára világos lenne, hogy mi, miért és hogyan történik.

Pintér Antal kiemelte: számít a civil szervezetek ötleteire, támogatására.

–  Legfontosabb cél a meglévő munkahelyek megőrzése és lobbizni kell azért, hogy szerény ipari parkunkba további gazdasági társaságok telepedjenek le. Ehhez kapcsolódik az új házhelyek kialakítása, ami elősegítené a fiatalok letelepedését. Mindent el kell követni annak érdekében, hogy a mentőállomás mielőbb felépüljön, és a 86-os elkerülő építésével egy időben az észak-dél irányú kerékpárút is elkészüljön. Fontosnak tartom, hogy az irányításom alatt működő alapítványok projektjei, valamint a sportegyesület pályázata kedvező elbírálás esetén megvalósuljanak. Szorgalmazom az iskolai konyha, az utak és járdák felújítását.

Pintér Antal hangsúlyozta: 56 évesen töretlenül hisz szülővárosa jövőjében, s képesnek érzi magát a város esélyeinek javítására, ahogy tette ezt a művelődési központ élén is.

Szavazás október 20-án

Zalalövőn az előző polgármester lemondása miatt tartanak időközi választást. A kampány október 20-án 0 óráig tart. Szavazni október 20-án reggel 6 és este 19 óra között lehet. Aki mozgásában gátolt, vagy betegsége miatt a szavazóhelyiségben nem tud megjelenni, írásban kérhet mozgóurnát október 19-én 16 óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!