Hírek

2013.10.30. 15:05

Hétfőn kezdődnek az útfelújítások Zala megyében

Zala megye - Hétfőn kezdődhetnek az újabb útfelújítások megyénkben. Öt helyszínen látnak munkához a kivitelezők.

Arany Gábor

Ez is elhangzott szerdán a Magyar Közút megyei igazgatóságán tartott sajtótájékoztatóján. Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke útügyi biztosként arról számolt be, hogy Zalában 1,8 milliárd forintból 11 szakaszon, összesen 19 kilométeren újítják fel az útpályát. Manninger Jenő emlékeztetett rá, országosan 33 milliárd forintos keretösszeget hagytak jóvá 287 kritikus szakasz közel 580 kilométerének felújításra. Mint mondta, az elmúlt tíz évben kevés pénz fordítottak ilyen célokra; ez és a szélsőséges időjárás az oka, hogy a közlekedők folyamatosan romló állapotokkal találkozhatnak. Az útügyi biztos kiemelte, a felújítandó szakaszokat a közúti igazgatóság szakmai javaslata alapján választották ki. Törekedve arra, hogy az útállapotokat és a forgalomnagyságot is figyelembe véve a megye minden térségét érintse a felújítás.

A tájékoztatót résztvevő Vigh László országgyűlési képviselő utalt rá, az országban november elején 270 kilométeren kezdődnek a munkák, a 33 milliárd forint az első ütemet jelenti, mert a tervek szerint idén és jövőre 122 milliárd forintot költenek a közúthálózat rekonstrukciójára.

Mórocz József, a Magyar Közút megyei igazgatója elmondta, hogy a közbeszerzési eljárásokon kiválasztott kivitelezők öt szakaszon már hétfőn elkezdhetik a munkát.

Hangsúlyozta, nem kátyúzásról, hanem felújításról van szó. A pályaszerkezet megerősítésén, lokális cseréjén és a kétrétegű aszfaltburkoláson túlmenően az árkok és padkák, a kapubejárók, több híd felújítása is szerepel. A 30-60 napra ütemezett munkálatok félpályás útlezárással zajlanak majd és tavaszig befejeződnek, késedelmet legfeljebb havazás vagy 5 Celsius fok alatti hideg okozhat.

A felújítandó szakaszok egyike a 71-es út két kilométere a Szépkilátó és megyehatár között. Ezen kívül a megyeszékhely határában a Szenterzsébet-hegyre vezető út egy kilométere, Mumor és Lentikápolna között 2,6 kilométer, Letenye és Bázakerettye között 1665 méter, a kerkakutasi bekötőút 1529 métere. A II. ütem kezdési ideje még nem ismert, ebben hat szakasz kerül sorra. egyebek mellett a Karmacs-Jánosháza út 4220 méterét újítják fel Kisgörbő térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!