Hírek

2013.09.11. 16:12

Ízelítő a katonaságból

Zalaegerszeg - A katonai kiképzésből kaptak ízelítőt azok a középiskolások, akik részt vettek a Csácsi Arborétumban rendezett versenyen.

Szabó Judit

A Göcsej Harci Túrát ötödik alkalommal szervezte meg a Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a Zala Megyei Védelmi Bizottság támogatásával.  A 11 négyfős középiskolai csapat részvételével zajló rendezvényt Rigó Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke nyitotta meg.  Sághegyi Attila alezredes, a bizottság titkárhelyettese  elmondta: a fiataloknak a katonaság  világát szeretnék bemutatni. A versenyen  a kiképzés feladataiból kaptak ízelítőt a diákok. Bizonyítaniuk kellett például, hogy milyen ügyesek a sebesültszállítás vagy  a kézigránát-hajítás terén.

– Az akadálypályán azt tanulják meg a verseny résztvevői, hogyan kell a terepen mozogni, a fegyveres váltófutás  pedig az erőnlétet teszi próbára. A fiúk egy 7,5 kilogrammos PKM géppuskával futják végig a kijelölt pályát, a lányok  pedig 3-4 kilós AK-63 típusú gépkarabéllyal futnak –  emelte ki a feladatok közül Sághegyi Attila.

Cser Noémi, a zalaegerszegi Ganz-iskola  tanulója elmondta: a lövészetben és a gránátdobásban jól teljesített, a gyors futásban kevésbé, annak ellenére, hogy nem panaszkodhat az erőnlétére.

– Aki nem szokott sportolni, annak nagyon megerőltetőek ezek a feladatok. Én szerencsére régebben sokat sportoltam – tette hozzá  Noémi.

A verseny céljai között szerepelt, hogy a diákoknak bemutassák a katonaság érdekes, vonzó oldalát, kedvet csináljanak a katonai pálya választásához.

A zalaegerszegi, nagykanizsai, keszthelyi és lenti tanulók részvételével zajló verseny fődíja is ehhez a törekvéshez kapcsolódott.  A nyertes csapat tagjai a tatai dandár nyugdíjas katonáinak jóvoltából harckocsit vezethetnek. Minden bizonnyal nagy élmény lesz az ezerötszáz lóerős motorral rendelkező ötven tonnás jármű irányítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!