Hírek

2013.09.13. 13:56

A kémek köztünk járnak?

Nagykanizsa - Számítógépet lopnak, lehallgatják a telefonokat és adatbázisokat törnek fel – így dolgoznak az ipari kémek. Az üzleti titkok ellopása hazánkban sem ritka: Zalában a termékmásolás dívik, a módszerek pedig egyszerűbbek.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt csütörtökön megírtuk, ipari kémkedés gyanúja miatt bocsátottak el egy férfit a General Electric nagykanizsai gyárából, aki adatokat másolt a számítógépes rendszerből.

Egyes információk szerint akár személyes ellentét is állhat a háttérben. Azt hallani, hogy a gyanúsított pusztán egy pendrive-ra vitte át az  adatokat, s az alkalmat kihasználva haragosa bajba keverte – de ez tényleg csak a dolog pletykarésze.

A GE nagykanizsai gyárának kapuja. Szigorúan ellenőrzött információk. Fotó: Szakony Attila

Egy informatikai szakember szerint ma már ennél kifinomultabb módszerekkel dolgoznak a profi ipari kémek.

Ahol lehet, kívülről jutnak be a számítógépes rendszerekbe, adatbázisokba, nincs is szükség személyes jelenlétre.

Miklós Zsolt, a Kanizsa Trend Kft. ügyvezetője arról számolt be: a bútoriparban bizony, előfordul, hogy a konkurencia „lekoppintja" egyik, vagy másik befutott terméket.

– Ez általában úgy történik, hogy kiállításokon fotót készítenek a nekik tetsző bútorról, s azt igyekeznek ugyanúgy elkészíteni – mondta. – Vagy megvásárolnak egyet, s az alapján már igazán könnyű dolguk van. Mi ez ellen úgy védekezünk, hogy új modelljeinket oltalom alá helyeztetjük. Ha pedig jogosulatlan termékmásolást tapasztalunk, az ellen a jog minden eszközével és a hatóságok segítségével fellépünk. Jelenleg is vannak ilyen ügyeink.

Orbán László, az ipari levegőtisztító és szagtalanító berendezések gyártásával foglalkozó Ventacid Hungária Kft. ügyvezetője is hasonló tapasztalatokról beszélt.

– Van még egy gond, amikor az elbocsátott dolgozók üzleti titkokat visznek ki tőlünk és osztanak meg másokkal. Ezért fontolgatjuk, hogy a távozókkal titoktartási szerződést íratunk alá – mondta.

További hírek a https://www.zaol.hu/hirek" target="_blank" oldalon!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!