Hírek

2013.08.26. 11:35

Vandálok elől mentik meg a parkerdei tájékoztató táblákat

Zalaegerszeg - Felállításuk óta vandálok kedvelt célpontjaivá váltak a parkerdei tájékoztató táblák a megyeszékhelyen.

Arany Gábor

Az évekkel ezelőtt pályázati támogatásból megvalósult tanösvény mellett tucatnyi helyen állhat meg a látogató, hogy megismerkedjen az erdő életével. Szemnek is szép és tanulságos ábrák sokasága, könnyen érthető szövegek segítenek felfedezni azt, amit szemmel gyakran nem is láthatunk. Sajnos ezek a táblák felkeltették az emberszabásúak érdeklődését, akik a közeli szórakozóhelyről hazafelé fölös energiáikat rendszeresen itt vezetik le.

Gyűlik a szemét az Avas-árok melletti vízaknában, súlyos betontetejét rendszeresen leborítják (Fotók: Arany Gábor)

Nyomaik eltüntethetetlenek: helyükről kirugdalt, megcsonkított táblák, derékba tört fácskák, az aszfalton ezer darabra tördelt üvegek szilánkjai, hogy a kutyát sétáltatók és kerékpárosok is megemlegessék őket. Az Avas-árok hídja melletti vízakna súlyos betonfedelét időről-időre leborítják, az üreg belseje kezd feltelni üvegekkel, szeméttel. S jó, ha nem hagynak hasonló állapotokat maguk mögött a szintén nem kevés pénzből felépített közeli játszótéren.

Mivel úgy tűnik, hogy a rombolás ellen eddig nem találtak igazán hatékony módszert, ezért amit lehet, elvisznek a vandálok keze ügyéből. Így tűntek el az évek során az esőbeállók, a pihenők, a padok jó része, pótlásuk ugyanis kidobott pénz lenne.

A tanösvény oktatótáblái is máshová kerülnek. Ezt Székely Róbert, a polgármesteri hivatal erdőgazdálkodási referense közölte érdeklődésünkre. Mint elmondta, az általában hétvégén bekövetkező rombolásnak úgy akarják elejét venni, hogy a táblákat rövidesen áthelyezik a főúttól messzebb, a parkerdő belsejében vezető ösvények mellé.

Tájékoztató tábla a csatornában: nyoma annak, ahogy a szórakozóhelyekről hazafelé tartó vandálok a parkerdőben pusztítanak

A szakember arról is beszélt kérdésünkre, hogy a városban több fát soron kívül balesetveszély miatt kellett ez évben kivágatni. Legutóbb a Csiszár-kút melletti fűz jutott erre a sorsa, mert taplógomba támadta meg. Szintén betegség miatt távolítottak el egy fát a városháza előtt, valamint a Kovács Károly téren. Viszont fejlesztés, beruházás miatt vágtak ki fát a Bíró Márton utcában és a Csány László téren. Utóbbi pedig a Göcseji úti kerékpárút kiépítése miatt vált szükségessé.

Székely Róbert elmondta, fát (fásszárú növényt) kivágni csak indokolt esetben, engedély alapján lehet. Az erre vonatkozó kérelmet szakértői véleménnyel kell alátámasztani, az engedélyt az illetékes jegyző adja ki, a terület tulajdonosának hozzájárulásával, közterület esetében a polgármesterével. A szakértői véleményt pedig az erdőgazdálkodási szakreferens adja ki, a Városgazdálkodási Kft. szakemberével egyeztetve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!