Hírek

2013.08.07. 22:00

A legkedveltebb nyaralóhely Zalában (4.): Kehidakustány

Kehidakustány - A település bő tíz évvel ezelőtt még nem volt fent az ország idegenforgalmi térképén. Változást e téren a Kehida Termál megnyitása jelentette.

Szabó Judit

A Kehida Termál májusban ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Bencsik Flóra, a létesítmény értékesítési és marketing vezetője elmondta, az idei évtől újdonsággal szolgálnak vendégeiknek, elkezdték a magas kéntartalmú, kalcium-magnézium hidrogén-karbonátos vízre épülő gyermekterápiát.

– A kehidai gyógyvíz nemcsak a felnőtteknek kiváló, hanem a gyerekek mozgásszervi megbetegedéseire is jótékony hatást gyakorol. Egészen súlyos sérült gyermekeket is hoznak a fürdőbe, például oxigénhiánnyal születetteket, cukorbetegeket, súlyos mozgásszervi problémákkal küzdőket is. Nagyon élvezik, hogy a meleg vízben egész nap fürdőzhetnek, és a szülők is teljesen kisimulnak az itt töltött, általában két hét alatt – említette Bencsik Flóra.

Aki nem szereti a tűző napsütést, a fürdő fedett részében pihent. Fotó: Katona Tibor

A fürdő vendégköréről elmondta: az utóbbi időben a magyarok, németek és osztrákok mellett megjelentek a csehek és az oroszok. A Kehida Termál családbarát fürdő, egy-két hónapos babák és várandós anyukák is fürödhetnek a vízben. Babacsúszda, babapancsoló, valamint csemetekuckó várja a gyerekeket szakképzett óvónővel. A nagyobbak a százméteres csőcsúszdán és a szabadtéri kamikaze csúszdákon tehetnek szert új élményekre.

A termálfürdőben van egy elkülönített rész, ahová gyerekek nem léphetnek be, itt elsősorban az idős korosztály pihenhet. A számukra kialakított medence és a súlyfürdő mellett csendszobában lehet relaxálni, s ivókúra keretében fogyasztani a kehidai gyógyvizet. A falubeliek is gyakran járnak a kúthoz megtölteni a pillepalackokat. A gyógyvíz főként az emésztőszervi problémákat orvosolja.

A termálfürdőt naponta 1500-2000 fő látogatja. A környékbeli szállodákkal kötött együttműködési megállapodások eredményeként Zalacsányból és Hévízről is érkeznek vendégek egy-egy napra Kehidakustányba.

Sokan persze célzottan Kehidát választják nyaralásuk helyszínéül. Bencsik Flóra szerint ebben szerepet játszik a családias légkör, a település falusi bája is. Noha az árak nem alacsonyak, olyan plusz költségek nem terhelik a vendégeket, mint például a parkolási díj, és a napágyak használatáért sem kérnek pénzt.

A székesfehérvári Szabó család interneten talált rá a kehidai fürdőre.

– Már többször voltunk itt, nagyon kedveljük ezt a helyet. Főleg a masszírozókat, a zubogókat. Nekem gerinc- és ízületi problémáim vannak, ezért is jövünk évente egyszer vagy kétszer, s a víz nagyon jó hatású – mondott véleményt Szabó Gáborné.

– Az az egyetlen kifogásunk, hogy ebben a medencében most nem működnek az élményelemek, a nyakmasszírozó sem – tette hozzá a férje, Szabó Gábor.

A hibáról értesülve ugyanakkor rögtön intézkedett a személyzet.

A szabadtéri részen egy Nógrád megyei családdal is találkoztunk.

– A Balaton volt az elsődleges célpontunk, de átjöttünk ide nyaralni. A belépő ára teljes mértékben összhangban van az itt nyújtott szolgáltatásokkal – vont mérleget Pless-Tóth Ildikó. – Sok medence van, kicsik és nagyok, úszók és úszni nem tudók egyaránt megtalálják a számításukat. Mi egy apartmanban szálltunk meg, a szállással is meg vagyunk elégedve.

– Neszmélyről jöttünk, először vagyunk itt. Eddig nagyon tetszik a fürdő, a húszhónapos gyermekünk is élvezi. Számomra a nyugalom a legfőbb értéke, nincsenek túl sokan, nincs zsúfoltság – vázolta László-Szabó Zsuzsanna.

– Miskolcról érkeztünk, a barátainktól hallottunk Kehidáról. Két éve Hévízen nyaraltunk, ott is megerősítették, hogy el kell jönnünk ide. Jobban tetszik Kehida, mint Hévíz, barátságosabbnak találjuk. Nem kell kimennünk a fürdőből sehová, így is jól érezzük magunkat – nyilatkozta Belley István, aki feleségével és barátaikkal, egy tíz éve Londonban élő magyar családdal együtt nyaralt a településen.

– Jól érezzük magunkat Londonban, de a szabadidőnket szívesen töltjük Magyarországon. Angliára nem jellemző a termálkultúra, ezért is járunk szívesen haza – osztotta meg velünk Burghardt Péter.

Bencsik Flóra az ívókútnál. A gyógyvíz enyhíti a gyomorpanaszokat. Fotó: Katona Tibor

Kehidakustány vendégszámának alakulásáról Lázár István polgármestertől megtudtuk: a látogatók száma csökkent az utóbbi időben, a vendégéjszakáké azonban nőtt.

– Ebben közrejátszik, hogy a szállodák olyan akciókat hirdettek, hogy két éjszakát fizet és hármat kap, vagy hármat fizet és ötöt tölthet el. Azt a mai világban aligha kell magyarázni, hogy miért csökkent a vendégek száma, az ok egyszerű: a pénztelenség – mondta Lázár István.

A Kehida Termálhoz tartozó szálloda kihasználtságára viszont nem lehet panasz. Bencsik Flóra jelezte: már két hónapja telt házzal üzemelnek.

Turisztikai fejlesztés ebben az évben nem zajlott a faluban, folyamatban van ugyanakkor egy nagyszabású járdafelújítás, amely a helyiek és a vendégek komfortérzetét is növeli, egészítette ki az elhangzottakat a polgármester.

Lázár István bízik benne, hogy a Kehidakustány és Zalacsány között 160 hektáron zajló golfpályaépítés újabb vendégeket vonz a térségbe. A beruházást ír befektetők kezdték el körülbelül öt éve, most pedig Széles Gábor vállalkozó fejezi be. A polgármester úgy tudja, a golfpálya 2014 tavaszán nyílik meg.

A legfőbb nevezetesség a Deák kúria

Kehidakustány egyik legfőbb nevezetessége a Deák kúria, amely Deák Ferenc otthona volt. Az országgyűlés ellenzéki vezére, majd a passzív ellenállás vezetője 1808 és 1854 között tekintete állandó lakóhelyének a községet. A kúriát 2003-ban felújították, falai között azóta állandó kiállítás mutatja be a haza bölcsének alakját és életútját. A település látogatóinak érdemes betérniük a Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére 1755-ben felszentelt, barokk stílusban berendezett templomba is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!