Hírek

2013.07.25. 14:17

Az ősszel nagyméretű csemetékkel pótolják az eltávolított juharokat

Zalaegerszeg - Kivágják az árnyat adó fákat a városközpontban, a Kovács Károly téren – ezzel a panasszal keresték fel szerkesztőségünket helyi lakók. A szakember úgy válaszolt: egyebek közt balesetveszély elhárítása indokolja a beavatkozást.

Horváth A. Attila

A Zalai Hírlaphoz forduló lakók elmondták, hogy nagyon sajnálják a fákat, amelyek a járókelőknek, a parkoló autóknak és a társasháznak is árnyékot biztosítottak. Ráadásul – véleményük szerint – nem a nyári időszakban kellett volna nekilátni az efféle munkának, ilyenkor ugyanis lombosak a fák. Az észrevételekkel Székely Róberthez, a polgármesteri hivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási szakreferenséhez fordultunk.

– Az érintett zöld juharfák az agresszívan terjeszkedő gyomfák közé tartoznak, és nem a városba valók, de jelen esetben a beavatkozást igazán az indokolta, hogy elöregedtek, a koronaágaik elszáradtak, balesetveszélyessé váltak. Lemezes taplógomba jelent meg rajtuk, s ez úgy károsítja a fákat, hogy a törzsükön nem feltétlenül lehet észrevenni az elhalás jeleit – fejtette ki a szakreferens. Hangsúlyozta: volt olyan faág, amelyik a parkoló felé veszélyesen megdőlt, így ha leszakad, az autókban, de még emberéletben is kárt tehetett volna.

Székely Róbert tájékoztatása szerint az ősszel lombos, nagy méretű facsemetékkel pótolják a most eltávolított növényeket, és még a termőföldet is kicserélik az új fák megmaradása érdekében. Megemlítette továbbá, hogy nincs szó a terület „letarolásáról": kilenc elöregedett juhart vágtak ki, amelyek mellett maradtak még fák a téren. Mint mondta, a fák védelméről szóló kormányrendelet szerint ilyen juharfélét már nem is lehet elültetni.

Arra a kérdésre, hogy miért a vegetációs időszakban vágták ki a fákat, Székely Róbert úgy válaszolt: a területen biztonsági kamerarendszer épül ki, emiatt amúgy is meg kellett volna nyírni a növényeket. Nem lett volna tehát célszerű, ha kétszer vonulnak fel a helyszínre (egyszer a nyírás, később a vágás miatt), már csak költséghatékonysági szempontból sem. A pótlásnak a vegetációs időszak után nekilátnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!