Hírek

2013.05.25. 13:42

Solymász találkozó Nagypáliban

Második alkalommal rendeztek Magyar-Arab Solymászati Találkozót Magyarországon. A háromnapos rendezvény zárónapja szombaton Nagypáliban zajlik.

Szabó Judit

A magyar és az arab solymászati hagyományok nagyon hasonlóak. Ezek kölcsönös megismertetése és ápolása a célja a találkozónak, amely alkalmat ad az arab-magyar turisztikai és üzleti kapcsolatok fejlesztésére is, említette Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere.

A solymász találkozóra Szaúd-Arábiából, Szudánból, Líbiából, Tunéziából, de Bécsből és Londonból is érkeztek vendégek. A rendezvény Budapesten kezdődött, Sümegen folytatódott, szombaton pedig Nagypáliban ismerheti meg a közönség a solymászatot. Az egésznapos programok között agárfuttatás, kézműves vásár és  lovas bemutató is szerepel, s harci játékokat is megtekinthetnek az érdeklődők.

Skerlecz Balázs, a Magyar Solymász Egyesület tagja Budapest mellől, Mendéről érkezett a találkozóra egy hat éves, Gyöngyi névre hallgató vándorsólyommal.

- Már húsz éve foglalkozom solymászattal. Mi a vadászvonalat képviseljük az egyesületben. Sólyommal fácánra, vadkacsára, esetleg libára is lehet vadászni, héjával pedig üregi nyúlra, mezei nyúlra és fácánra... Egész embert kívánó tevékenység ez, nem olyan, mint puskával vadászni. Gyakran előfordul, hogy napi két-három órát is foglalkozunk a madárral. Folyamatosan trenírozzuk, kijárunk vadászatokra, gondoskodunk arról, hogy a madár egészséges és sportos legyen, hogy tudjon vadat zsákmányolni - összegezte Skerlecz Balázs.

A solymászat jogi környezetéről elmondta: szeretnék, ha a döntéshozók enyhítenének  a madarak ki-és behozatalának szabályain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!