Hírek

2013.05.22. 15:07

Pályázatot adott be a város a helyreállítás finanszírozására

Zalaegerszeg - Mint arról nemrég hírt adtunk, a város vis maior támogatási igénnyel fordult a Belügyminisztériumhoz a kora tavaszi viharkárok elhárítása érdekében. A pályázatot a minap küldte el a polgármesteri hivatal szakembere, az elbírálás pár hónapon belül várható.

Horváth A. Attila

A korábban támasztéknak használt autógumik is kilógnak a lukahegyi horhos falából. A megcsúszott rézsűt Szabó Tünde mutatta meg (Fotó: Katona Tibor)

Vas István közútkezelő szakreferenstől megtudtuk, hogy a Lukahegyi horhosban március 31-én a vihar és a sok csapadék következtében megcsúszott a partfal. A rézsű tetején három épület található, ezek egyelőre nincsenek veszélyben, de a megközelíthetőségüket biztosító útszakasz igen. A partfal bármikor ledőlhet, ezért az önkormányzat a horhos lezárásáról döntött. A területet jelenleg a Jánkahegy felől lehet megközelíteni.

- A helyreállítás finanszírozása érdekében jeleztük a vis maior helyzetet. Ezt követően szakértői ellenőrzések állapították meg, hogy a vis maior kérelem benyújtható. A károk helyreállításának becsült összköltsége 50 millió forint, amelynek 70 százalékát finanszírozza sikeres pályázat esetén a minisztérium. Felhívták a figyelmet arra, hogy a lukahegyi horhos jelenlegi állapotában életveszélyes, ezért kellett az utat lezárni. A szakértői vélemény szerint mintegy 15 millió forintba kerülne a legkritikusabb szakaszon a rézsű megtámasztása, ezt a munkát kell elvégeznünk az állami támogatás felhasználásával - jelezte Vas István. 

A Csácsi-hegyen, a Széperdő utca egy szakaszán is javításra vár a szétvált burkolat. Ezt a részt szintén lezárták, a veszélyhelyzet miatt ideiglenesen észak felől lehet megközelíteni az érintett ingatlanokat.

- Ezen a helyszínen 22 millió forintra becsülte a szakértő a helyreállítás költségét, amely szintén szerepel a pályázatunkban - említette a szakreferens. Az átázott talaj miatt a Bozsoki-hegyre vezető horhos egy szakaszán is omlásveszélyes helyzet alakult ki, itt már fák is dőlésnek indultak, a területen ugyancsak helyreállítási munkákat kell végezni. Továbbá árvízvédelmi feladatokra igényeltek anyagi segítséget a pályázatban.

 

 

A lukahegyi horhos partfalának megcsúszását az egyik lakó, Szabó Tünde jelezte a katasztrófavédelemnek és az önkormányzatnak. Mint lapunknak elmondta, a partszakasz több helyen megrepedezett, ezért tartani lehet attól, hogy egy újabb esőzés omláshoz vezet. Ezért is szükséges a mielőbbi beavatkozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!