Hírek

2013.05.29. 07:36

Megtörtént az új sürgősségi műszaki átadása Nagykanizsán

Nagykanizsa - Jó ütemben halad a kórházrekonstrukció: a minap megtörtént a megújult sürgősségi betegellátó osztály építészeti műszaki átadása, s készül a központi műtő is. A menedzsment alkalomadtán pályázati pénzből a szakrendelő felújításával folytatná a kórházfejlesztést.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt dr. Brünner Szilvesztertől, az egészségügyi intézmény főorvos-főigazgatójától megtudtuk: a sürgősségi osztályon már csak a bútorzat és az informatika-hardver háttér közbeszerzése van hátra, előbbi folyamat ugyancsak a végéhez közeledik. A félmilliárd forintos felújítás jelentős állomásáról egyébként ma reggel sajtótájékoztatón is beszámolt a főigazgató és Cseresnyés Péter polgármester. Mint elhangzott: az újonnan épült épületszárnyban műtőt, triázs-, traumatológiai-, sebészeti-, belgyógyászati vizsgálót, ultrrahang-, sokktalanító-, gipszelő és 8 ágyas fektető helyiséget alakítottak ki. A polgármester azt emelte ki többek közt: nem lenne szerencsés, ha bárki politikai célokra használná fel a kórházfejlesztés ügyét, hisz az ciklusokon átívelő folyamat, amiért csak köszönet illet minden közreműködőt.

- Közben zajlik a többi munkálat is, szinte teljesen elkészült a központi műtőblokk, a szakemberek már a műtőlámpákat és a sebészeti, illetve aneszteziológiai statívokat szerelik - tudtuk meg a főigazgatótól. - A héten sor kerül a műtőhelyiségek falainak speciális, steril anyaggal történő burkolására, aztán a műszaki átadás, sterilizálás következik. Ez után a szintekre ideiglenesen az intenzív osztály és a szülészet költözik be, amíg mostani, 2. és 3. emeleti helyükön is elvégzi a kivitelező a szükséges átalakításokat. Ezek a munkálatok várhatóan nyár végére, ősz elejére végetérnek és akkor mindenki visszaköltözhet eredeti helyére. Azt követően pedig át tudjuk adni az új központi műtőt a műtéti szakmáknak.

Dr. Brünner Szilveszter elmondta még: a műtőben használatos berendezések, műszerek, illetve a szintén megújuló patológia és mikrobiológia orvostechnikai eszközei már megérkeztek, egyedül a képalkotó diagnosztikai csomag közbeszerzése zajlik még. A főigazgató arról is beszélt: a nagyprojekt bútortendere ugyancsak közbeszerzés alatt áll, ha ez lefut, reményeik szerint a beruházás augusztus végére, szeptember elejére teljes egészében lezárulhat. Ezeken kívül más projektek is folynak a kórházban. Az egyik a rehabilitációs ellátások fejlesztését célozza, 223 millió forintból kerül sor várhatóan júliustól a pszichiátriai osztály rehabilitációs részlegének korszerűsítésére. A másik projekt keretében pedig a gyermekgyógyászati, a radiológiai és a neurológiai osztály újul meg és bővül. Mindezen túl van két támopos pályázatunk is, öt, hiányszakmákban dolgozó orvoskolléga foglalkoztatását finanszírozzuk, illetve közel 150 millió forintból 37 asszisztenst szakasszisztenssé képzünk, ami rendkívüli módon emeli majd kórházunk szakmai színvonalát tette hozzá a főigazgató. Dr. Brünner Szilveszter azt is elmondta: önerőből elkészült és alkalmas pályázati kiírásra vár a rendelőintézet felújítását célzó pályázatuk.

 

 

A kórház területén két nagy beruházás zajlik. Az egyik kizárólag a sürgősségi betegellátás fejlesztését célozza (ez 700 millió forintos), a másik, több, mint 4 milliárd forintot meghaladó nagyprojekt keretében pedig a mikrobiológiai laboratórium, a patológia, a központi műtő, a szülőszoba, az intenzív betegellátás, az urológiai endoszkópos labor, a központi lift-blokk, a radiológiai eszköztár újul meg, továbbá úgynevezett szülőszobai rooming-in, azaz 24 órás megfigyelő rendszer kialakítása történik meg. Sőt, mindezen túl transzformátorcserére és közműkiváltásokra is sor kerül.

Ezek is érdekelhetik