Hírek

2013.05.05. 14:12

Ami biztos: pb gázra szükség volt és lesz

Keszthely - A szándéknyilatkozat már megszületett, amennyiben arra a parlament is rábólint, a lakossági palackos gáz ára is csökkenhet tíz százalékkal júniustól.

Sámel József

Néhány évtizede a palackos gáz szinte egyeduralkodó volt a falvakban. Aztán megkezdődött az infrastruktúra kiépítése, legtöbb helyen kiépítették a vezetékes hálózatot. A rákötési lehetőséggel sokan éltek, így a pb gáz használata, keresettsége alaposan lecsökkent. Akadtak persze, akik anyagi okok miatt nem köttették be a vezetékes gázt, s vannak, akik igen, ennek ellenére a palackra esküsznek. Egy biztos: Zala megyében - lévén sok a kis település - még mindig sokan használják a palackot. Így Sümegcsehin is.

- Anyuéknál vezetékes gáz van, mi palackosat használunk - kezdte Csikósné Bernáth Anita. - Nehéz eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás. Sokan azt mondják, előbbi olcsóbb, gazdaságosabb, ha főzésről beszélünk. Egy palack ára jelenleg ötezer-egykétszáz forint. Nálunk körülbelül két hónapig elég, pedig meglehetősen sokat főzök, nincs olyan nap, hogy ne használnám a gázt. Úgy gondolom, a havi kétezerötszáz forint nem túl sok, főleg úgy, hogy nem kell készenléti meg egyéb díjakat, költségeket fizetni. Ráadásul még egy előnye van a palackos gáznak. Sokan mondják, hogy sokkal jobb a fűtőértéke, mint a vezetékesnek. Ez pedig egyáltalán nem utolsó dolog. Az, hogy a tervek szerint olcsóbb lesz a palackos gáz, jó dolog, persze kérdés, hogy érvényesül majd az árakban.

Csikósné Bernáth Anita azt mondja, egy palack két hónapig tart ki, pedig sokat főz. Fotó: Sámel József

Merthogy az árak - ha nem is túl jelentős mértékben - eltérőek, 5-6 ezer forint között mozognak.  A cseretelepeken és a gázfutároknál egyaránt más összeget kell fizetni.

- Akadnak érdekes dolgok. Például hogy van az, hogy a gázfutár olcsóbban adja a palackot, mint mondjuk egy cseretelep, holott előbbinek a kiszállítás költségét is bele kell kalkulálni az árba? - tette fel a kérdést Hosszú Gábor, aki gázfutárként dolgozik. - A palack ára tavaly sokat emelkedett, jól jöhet a csökkentés a fogyasztóknak. Arra azonban kíváncsi vagyok, hogy miként ellenőrzik majd az árakat. Gondolok itt arra, hogy például Győr környékén megjelentek a szlovák árusok is.

Egy biztos: a palackos gázra szükség van, ahogy a futárokra is. Munkájuk egyfajta kényelmet is jelent, hiszen házhoz viszik, így a lakóknak nem kell cipelni a palackot.

- Amikor emelték a palack árát, egy hónapig mindig csökkent az eladások száma. Aztán visszaállt az eredeti rend - folytatta Hosszú Gábor. -  Szerintem a tervezett árcsökkentés ugyanúgy nem jelent majd nagy változást. A forgalom nem növekszik, a lakosság pb gáz fogyasztása már beállt egy szintre.

Hosszú Gábor (balról) és Farkas Zsolt is úgy véli, hogy a gázpalackos rendszer nem szűnhet meg. Fotó: Sámel József

A cseretelepek háttérbe szorultak, amióta a futárszolgálatok megkezdték a tevékenységüket.  Ezt Talabérné Tarsoly Andrea mondta érdeklődősünkre, aki Szalapán, vegyesboltja üzemeltetése mellett működteti az egyik szolgáltató gázcseretelepét.

- Legtöbben a futárokkal cseréltetnek, ha azonban váratlanul kifogy a palack, akkor jönnek - mondta, hozzátéve: ez azonban ritka, ahogy a forgalom sem nagy. - A múlt héten, s mostanin sem adtam el palackot. Pedig azért jócskán vannak, akiknek nincs vezetékes gázuk, s ezt használják. Régebben disznóöléseken, a perzselésnél is szükség volt a palackra, ma már ez sem nagyon növeli a forgalmat. Az árcsökkentés? Nos, én annyiért adom majd a palackot, amennyit a szolgáltató meghatároz. Ahhoz, hogy a forgalom jelentősen növekedjen, több palack fogyjon, az áraknak sokat kellene csökkenniük.

Farkas Zsolt, Sümegcsehi polgármestere úgy véli: a palackos rendszer nem szűnhet meg. Akik eddig nem kötötték be a vezetékes gázt, azok többsége valószínűleg nem is fogja azt megtenni.

- Ennek elsősorban anyagi okai vannak, a rendszerhez csatlakozás több százezer forintba kerül. Zalában sok az egyedül élő idős ember, akik ezt az összeget nem tudják kifizetni. Sőt, még a palack árát is nehezen finanszírozzák.  Sümegcsehi esetében, a kétszáz itt lakó család közül hatvan biztosan palackos gázt használ. Számukra jól jön a rezsicsökkentés.

A pb gáz árának tervezett csökkentése ügyében érdeklődtünk a szolgáltatóknál is. A megkérdezettektől azt a választ kaptuk, hogy egyelőre nem kívánnak nyilatkozni a témával kapcsolatosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!