Hírek

2013.03.03. 15:28

Telt ház a jubileumi cserenapon

Zalaegerszeg - Bármi értékes lehet, ha legalább ketten érdeklőnek utána, erre legjobb példákat a regionális cserenapon láthattunk. Vasárnap a huszonötödik alkalommal rendezték meg a megyeszékhelyen, telt házzal.

Arany Gábor

Lehetett kinder-tojás figurákat, kártyanaptárokat, kulcstartókat, sportzászlókat, XIX. századi könyveket is látni,  fényképet Kádár Jánosról, amint jugoszláv elvtársakkal vadászott, híradófotókat az első világháborúból, mindenféle rangjelzések,  de még katonai szuronyok is kellették magukat az asztalokon (Fotó: Katona Tibor)

- Német részvények a második világháború előtti korból - mutatta a díszesen nyomott papírlapokat Maár Kálmán, aki Körmendről érkezett. - Családi örökségből került hozzám, nem tudom, annak idején mennyit érhettek, háromszáz forintért kínálom darabját, de egy darab se kelt el belőlük. Nem lehet ezt kiszámítani. Múltkor bélyegalbumokat hoztam, és akkor nem kellett senkinek, most meg már csak egy darabom van belőlük - magyarázta.

A Dunántúlon, de már a határon túl is számon tartott programmá vált az évek során a regionális cserenap, tudtuk meg a szervező megyeszékhelyi bélyeggyűjtő kör elnökétől. Czirók Dénes elmondta, az éremgyűjtőkkel közösen határozták el még 2000-ben, hogy külföldi mintára megteremtik a rendszeres találkozások, cserék lehetőségét. A következő év tavaszán gyűltek össze először és az érdeklődés azóta is töretlen, rendre százakat vonz tavaszi és őszi rendezvényük. Ennek idegenforgalmi jelentőségére tekintettel a polgármesteri hivatal is támogatta a huszonötödik cserenapot, mondta el Czirók Dénes.

A klasszikusnak tekinthető bélyegek és érmek mellett szép számmal kínáltak képeslapokat. Ezek gyűjtőit gyakran helytörténeti érdeklődés vezérli: a településük múltját megörökítő képeket keresik. Olyan is előfordult, hogy épületek restauráláshoz, helyreállításához nyújtanak segítséget a postai üdvözlőlapok, hiszen bemutatják az épületek évtizedekkel ezelőtti külsejét.

A gyűjtő számára minden kincs lehet. Egy Csurgóról érkezett, a kiállítók többségéhez hasonlóan névtelenséget választó nyugdíjas férfi 1960-ba szeretett bele az apróságokba: mint mondta, bélyegekkel kezdte, aztán kitüntetésekre váltott.

- Az első világháborútól kezdve napjainkig rengeteg van a gyűjteményemben. Én magam azonban az életemben eddig még egyet se kaptam - nevette el magát.Lehetett kinder-tojás figurákat, kártyanaptárokat, kulcstartókat, sportzászlókat, XIX. századi könyveket is látni,  fényképet Kádár Jánosról, amint jugoszláv elvtársakkal vadászott, híradófotókat az első világháborúból, mindenféle rangjelzések,  de még katonai szuronyok is kellették magukat az asztalokon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!