Hírek

2013.03.06. 18:03

Nem lesz zajvédő fal az M70-es autóút mellett

Tornyiszentmiklós - A zajterhelés alapján nem indokolt védőfal kiépítése az M70-es autóút mellé. Ezt a választ kapta Tornyiszentmiklós önkormányzata a korábban benyújtott igényére.

Gyuricza Ferenc

A mintegy hatszáz lakosú Tornyiszentmiklós önkormányzata azért kezdeményezte zajvédő fal telepítését az M70-es autóút mellé, mert bizonyos alkalmakkor - főleg olyankor, amikor a déli szél felerősíti a motorzúgást - szinte elviselhetetlen a zaj a falu egyes részein. Völgyi Péter polgármester szerint nemcsak a közlekedési folyosóhoz legközelebb eső Petőfi út lakóinak kell a kellemetlenségeket elviselniük, a dübörgés a domborzati viszonyok miatt másokat is sújt.

- Volt egy kezdeményezésünk, aminek hatására végeztek egy zajszintmérést - sorolta a polgármester. - Ennek eredményéről mi is kaptunk értesítést, ebben az is szerepelt, hogy a falut ért zajterhelés mértéke miatt nem indokolt a védőfal kiépítése.

Kamion az M70-es autóúton, Tornyiszentmiklós mellett. A helyiek szerint túl közel vannak a lakóépületekhez. Fotó: Gyuricza Ferenc

A községben többen azt mondják, a mérésre olyan időpontban kerülhetett sor, amikor a szokásosnál kisebb volt a forgalom. A falubeliek szerint ugyanis mérőeszköz nélkül is jól hallható az állandósult dübörgés, amit a község mellett egyre növekvő számban elhaladó járművek okoznak. Hasonló a véleménye az ugyancsak az M70-es autóút közvetlen szomszédságában lévő Murarátka polgármesterének, Pál Józsefnének. A településen szintén a Petőfi, továbbá a Béke, illetve Liliom utcában lakók kénytelen a legtöbb kellemetlenséget elszenvedni.

- Az újrátkai településrész mellé megépült a védőfal, ott nincs is zajhatás - magyarázza. - A község többi részén azonban jól hallható a zúgás. Amikor átadták az autóutat, nagyon örültünk annak, hogy megszabadultunk a kamionoktól, így nem zavart bennünket a zaj. Azóta viszont évek teltek el, És lassan felőrli az ember idegeit a dübörgés.

Pál Józsefné azt is hozzáteszi, az M70-es autóútnak továbbra sincs végleges használatbavételi engedélye, És gondolkodnak is azon, hogy ahhoz csak abban az esetben járulnak hozzá, ha az egyéb kéréseik teljesítésén túl a védőfal kibővítésében is meg tudnak egyezni az állammal.

A dolog egyik pikantériája, hogy az M70-es autóút folytatását jelentő muravidéki autópálya melletti települések éppen most kapták a hírt arról, hogy náluk vélhetően lesz védőfal. Annak ellenére is, hogy az érintett lakók állami költségen cserélhették ki házaik nyílászáróit korszerű, jobban hangszigetelt ajtókra, ablakokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!