Hírek

2013.03.28. 14:10

Lakossági fórum: ügyes-bajos gondokról Bagolán

Nagykanizsa-Bagola - Több kérdésükre is pozitív választ kaptak a bagolai városrész lakói a Zalai Hírlap Lakóhelyünk-sorozatának a helyi kultúrházban szerda este megrendezett fórumán.

Horváth-Balogh Attila

A szép számú érdeklődő részvételével lezajlott találkozón Cseresnyés Péter polgármesteren kívül a Zala Volán, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője, a rendőrkapitány, a Via Kanizsa, a városi hulladékszállító illetékese, no és természetesen, Jerausek István, a településrész önkormányzati képviselője válaszolt a kérdésekre - melyekből jó pár volt.

A legfontosabb a Nagykanizsa-Bagola Városszépítő Egyesület támogatásáról szólt, hiszen a korábbi években ebből, a szomszédos szemétlerakó elviseléséért adott pénzből számos közérzetjavító fejlesztést hajtottak végre. A 4 millió forintos támogatást az egyesület használhatta fel a településrész érdekeit szolgáló célokra. Pár éve azonban életbe lépett egy módosítás: az önkormányzat évi 600 ezer forintot biztosít a működésre és a helyi rendezvényekre, továbbá koordinálja a fennmaradó rész felhasználását is. Fejlesztések azonban az utóbbi 2 évben nem történtek, az egyesület pedig most már szeretne hozzájutni a pénzhez. Tárnok Ferenc, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője válaszában elmondta, hogy bár a szerződésmódosítás aláírására tavaly márciusban sor került, a fejlesztésekre vonatkozó végleges műszaki tartalmat, azaz hogy mit is kellene megcsinálni a pénzből, nem rögzítették. Ez a kommunikációs zavar a csúszás legfőbb oka, hiszen az idei költségvetési rendeletben hozzávetőleg 9 millió forintot már el is különítettek e célra. Cseresnyés Péter polgármester is a párbeszéd létrejöttét szorgalmazta.

A Bagolai Sport Egyesület képviseletében Bogdán István többek közt arra hívta fel a figyelmet, hogy az általuk használt futballpálya melletti területek tavaly magánkézbe kerültek, és tulajdonosuk most nem teszi lehetővé számukra a sportpálya megközelítését, ezzel rendeltetésszerű használatát. Utóbbi, Baa László erre azt mondta: több évtizeden át gondozta a pályát, éppen a bagolai közösség érdekében, ezért méltatlannak tartja a vitát. Az érintett területeken pedig nem akar mást, csak a tulajdonosi jogait gyakorolni; az eladás helyett azonban kizárólag a bérbeadást tartja elképzelhetőnek. A polgármester mindennek kapcsán azt javasolta, a két fél mindenképpen próbáljon megegyezni az értékesítésről, mert csak ez hozhat megnyugvást.

Fotó: Szakony Attila

Dr. Molnár József alezredes, városi rendőrkapitány kérdésre válaszolva kijelentette: a településrészben a közbiztonság szilárd, ami viszont már nem mondható el a hegyhátakról. Ezért nyár óta munkatársai többször járőröznek a pincék közt, és a helyi polgárőrszervezet tagjai is aktívak - talán épp ezek hatására javult a helyzet.

Dávid József pedig azt kérdezte: mivel a biohulladékgyűjtő edénybe nem tehetik a metszés során levágott ágakat, lenne-e mód arra, hogy ingyen bevihessék azokat a szemétlerakóba?

Horváth Balázs, a városi hulladékszállító cég ügyvezetője erre válaszolva azt tanácsolta: mint a régi időkben, komposztálják a szerves anyagot a kertekben, mert így még hasznot is hajt. Viszont megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a bagolai hulladékkezelő komplexum komposztáló telepe tavasszal és ősszel nagyobb mennyiségben átvegye a fanyesedéket.

Egy, a Nagybagolai úton élő másik lakó, Katona Béla kérdésére pedig Jerausek István tett ígéretet arra, hogy az érintett útszakaszon hamarosan mart aszfaltot terítenek le, mely hengerezés után várhatóan megszünteti a mostani sáros útviszonyokat.



Bogdán István a saját és szomszédja problémáját is tolmácsolta, amikor az udvaraikon elhelyezett szennyvízátemelő szivattyúról beszélt. Mint mondta, amikor lezárult a kivitelezés, arról nem volt szó, hogy az eszközt nekik kell tisztítani, karbantartani és az üzemeltetés költségét is ők fizetik. Ezért azt szeretnék, ha a berendezés telekhatáron kívülre kerülne. Tárnok Ferenc azt válaszolta: erre a megoldásra a domborzati viszonyok miatt volt szükség, s a Vízművel közösen megnézik, lehetséges-e valamiféle megoldás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!