Hírek

2013.02.20. 16:51

Tilalmas jelképek: zalai parlamenti képviselők az Alkotmánybíróság döntéséről

Zalaegerszeg - A parlamenti pártok általunk megkérdezett zalai képviselői nem értenek egyet azzal, hogy a jövőben szabadon lehessen használni az eddig tiltott önkényuralmi jelképeket.

Horváth A. Attila

Az Alkotmánybíróság április 30-ai hatállyal megsemmisítette a Btk.-nak azt a paragrafusát, amely tiltja a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra jelképeinek (horogkereszt, SS-jelvény, nyilaskereszt, vörös csillag, sarló-kalapács) használatát. A jelenlegi szabályozást túl tágnak, a tiltást nem eléggé körülhatároltnak találta a testület. Zalai országgyűlési képviselőket kértünk véleményezésre.

- Meglepett az Alkotmánybíróság döntése, úgy gondolom, a jelenlegi törvény felülvizsgálatára lesz szükség április végéig - válaszolta dr. Gyimesi Endre (Fidesz). Hangsúlyozta: ő a szabadságjogok gyakorlásának híve, de vannak alapvető emberi normák, amelyek betartása érdekében helyenként korlátozásokat is életbe kell léptetni. Sajnos látni lehet arra utaló jeleket, hogy a hatályos tilalom megszűnése esetén az önkényuralmi jelképek, ha nem is tömegesen, de megjelennek majd a közterületeken.

Dr. Gyimesi Endre: - Vannak alapvető emberi normák

- Nem a jelképek tehetnek róla, de sajnos mind a horogkereszt, mind a vörös csillag „nevében" követtek el tömeggyilkosságokat, ezért a tilalmuk is azonos megítélés alá kell, hogy essen - mondta végül a kormánypárti képviselő.

Baracskai József, a DK politikusa (független képviselő) szintén úgy látja, nem megengedhető az önkényuralmi jelképek szabad használata, legyen szó akár a horogkeresztről, akár a vörös csillagról vagy a többi diktatúra-szimbólumról.

Baracskai József: - Politikai célokra használni ezeket: bűn

- Ezek a jelképek félelmet kelthetnek egyes csoportokban vagy akár a társadalom egészében. Ezért is tartom bűnnek, ha valaki politikai célokra használja az önkényuralmi szimbólumokat. Egyébként az Alkotmánybíróság sem azt mondta ki, hogy ezentúl szabadon viselhetők vagy terjeszthetők, hanem azt, hogy pontosítani kell a szankcionálandó cselekmények körét. Ez a feladat vár a jogalkotókra - jelezte a politikus.

Zakó László képviselő (Jobbik) úgy vélekedett: semmi sem történik véletlenül, az Alkotmánybíróság döntésének hátterében a Fidesz manipulatív szándéka állhat.

Zakó László: - Ez a döntés már kampánycélokat szolgál

- Ez a lépés már a 2014-es választásokat megelőző kampánycélokat szolgálja. Arra bátorít ugyanis bizonyos embereket, hogy használják az önkényuralmi jelképeket. Majd ha például a Kádár-rendszerre nosztalgiával gondoló MSZP-hívők vörös csillaggal vonulnak fel május elsején, akkor az országos média emlékeztetni fogja a nézőket a Sztálin- vagy Rákosi-féle rémtettekre. Ugyanez vonatkozik majd a másik oldalra: azokat a felvételeket, amelyek a hozzánk csapódó, esetleg a horogkereszt vagy a nyilaskereszt iránt vonzalmat érző emberekről készülnek, a náci rémuralom képeivel együtt lehet bemutatni a médiában. A cél tehát a két nagy ellenzéki erő lejáratása, a diktatúrák és a Fidesszel szemben álló pártok összemosása - fejtette ki nézeteit Zakó László. Hozzátette: az „oszd meg és uralkodj" elve érhető tetten ebben a döntésben.

Szerdán a pártok országos szinten is kommentálták az AB döntését. A Fidesz álláspontjáról Rogán Antal frakcióvezető budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a döntés súlyos következményekkel járhat, a vonatkozó Btk.-paragrafus megsemmisítése pedig joggal sérti a magyarországi zsidó közösségeket és a kommunizmus áldozatait, illetve családtagjaikat. „Ez a helyzet így nem maradhat", fogalmazott a frakcióvezető, és azt is előrevetítette, hogy szükség esetén alkotmánymódosítással rendezné a kormánypárt a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!