Hírek

2013.01.02. 07:13

Negyvenhat év postai szolgálatban

Nemessándorháza - Mindannyiunkkal előfordul időnként, hogy a család féltve őrzött archívumában, esetleg a lakás valamely rejtett zugában érdekes, értékes fotóra bukkanunk. A budapesti Kámán Ferenc egy ilyen, zalai vonatkozású képet osztott meg velünk.

Horváth A. Attila

Kámán Ferenc Nemessándorházán született, azon a közép- zalai kistelepülésen, ahol édesapja, Kámán József 46 éven át dolgozott postásként. Ferenc elküldte szerkesztőségünknek azt a régi családi fényképet, amelyen apja újságokat (köztük jó eséllyel Zalai Hírlapot) kézbesít éppen valahol a körzetéhez tartozó falvak egyikében. Leveléhez egy kis ismertetőt is mellékelt, ez alapján a következőket tudjuk a képen látható férfiről: Kámán József 1906-ban született Nemeshetésben, édesapja, Kámán Péter az I. világháborúba vonult és ott is halt meg. Édesanyjával, Bécsi Máriával Nemessándorházára költöztek, ahol József postásként dolgozott 1920-tól egészen 1966-ig. 1966 augusztus 1-jén nyugdíjba ment, egy héttel később meghalt. Amint a képen látható, nemcsak a leveleket, de a hírlapokat is házhoz vitte, és volt időszak, amikor Nemesszentandráson is kézbesített. Naponta gyalogosan hordta ki a küldeményeket a búcsúszentlászlói postahivatalból, mert kerékpározni nem tudott.

Kámán József 1920-tól 1966-ig kézbesítette a küldeményeket – köztük a hírlapokat – Nemessándorházán és környékén. Fotó: Kámán Ferenc

– A falubelieken kívül a környék lakói is szerették, tisztelték, akárcsak a főnökei, Süle Gyula, illetve utolsóként Borsos István hivatalvezető. Még élő ismerősei szeretettel és tisztelettel gondolnak rá – írja édesapjáról Kámán Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!