Hírek

2012.12.01. 15:53

Folytatódott a Kárpát-medencei mézfesztivál

Zalaegerszeg - Vasárnap estig tart nyitva a IX. Kárpát-Medencei Mézfesztivál a zalaegerszegi Keresztury VMK-ban. A pénteken kezdődött program keretében hazai, erdélyi, felvidéki és muravidéki termelők kínálják portékáikat.

Szabó Judit

Különlegességeket is kóstolhatnak az érdeklődők a fesztiválon, a hagyományos akácméz és vegyes virágméz mellett többek között levendula-, édeskömény-, havasi- és homoktövises méz is szerepel a termelők kínálatában. A fesztivál célja a mézfogyasztás népszerűsítése. Szekeres János, az egyik fő szervező Söjtör és Térsége Méhészeinek Egyesülete alelnöke elmondta, hogy Magyarországon az emberek fejenként csak egy kilogramm mézet fogyasztanak évente, annak ellenére, hogy nagyon fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.

Tóth Endre mesterszakács mézzel főz a kárpátmedencei mézfesztiválon. Fotó:Katona Tibor

A fesztiválon szombat délután gyermek- és kulturális programok, valamint gasztronómiai bemutató várta az érdeklődőket. Tóth Endre mesterszakács látványkonyhájában többek között almából, körtéből és narancsból álló mézes köret készült, amely vegetáriánus főételként is fogyasztható, de császármorzsát és sütőtökös csirkemellfilét is kóstolhatott a közönség.

- Nagyon sok ételt szoktam mézzel édesíteni, főleg az ázsiai ételeket. Egyáltalán nem mindegy, hogy cukrot vagy mézet használunk, a különbség óriási. A mézről ódákat lehetne zengeni, s a magyar termelők igazi különlegességeket tudnak előállítani. Amikor az egyik hévízi szállodának voltam a konyhafőnöke, egy méhész barátomtól sokféle specialitást kaptam, s az amerikai vendégek tátott szájjal nézték a büféasztal előtt a sárgarépás és a medvehagymás mézet - mondta a mesterszakács.

Vasárnap este méhészbállal folytatódik a program "Borban az igazság, mézben az egészség" mottóval, vasárnap pedig folytatódik a fesztivál kóstolókkal, vásárral és látványkonyhával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!