Hírek

2012.11.08. 16:37

Ugrásszerű változások a radiológiában

Zalaegerszeg - Az elmúlt három évtizedben talán az orvostudomány egyik területén sem zajlottak olyan ugrásszerű változások, mint a radiológiában. Ez is szóba került csütörtökön, a radiológia világnapján.

Magyar Hajnalka

A Zala Megyei Kórházban megrendezett programon dr. Horváth Katalin, a radiológia osztályvezető helyettese adott képet az ágazatról, amely a klinikai társszakmák fejlődésére is nagy hatással bír.

Az elmúlt évtizedekben a röntgen sugárral végzett képalkotó vizsgálatok mellett elterjedt az ultrahang, az CT és az MR készülékek használata, továbbá az izotópos diagnosztika. Ezen eljárások mind felbecsülhetetlen jelentőséggel bírnak a kórképek korai felismerésében. A gyors fejlődés a betegek részéről néha irreális elvárásokkal párosul.

- Sokan azt gondolják, elég csak a pácienst befektetni egy gépbe, s az majd megmondja, hogy mi a baj. Ez azért közel sem ilyen egyszerű - részletezi dr. Horváth Katalin. - A diagnózist nem a műszer, hanem az orvos adja, a társszakmákkal való szoros együttműködésben. Sajnos a szakemberhiány minket sem kerül el.

Azzal a nézettel is gyakorta találkoznak, hogy a beteg az összes létező képalkotó eljárást szeretné igénybe venni a baja megállapításához. Erre semmi szükség, mégis sokan addig járnak a háziorvosukhoz, amíg meg nem szerzik a beutalókat. E tendencia az orvosok oldalán is tapintható, a jogi következményektől tartva néha ők is túlbiztosítják magukat felesleges vizsgálatokkal, ami pazarláshoz vezet.

Dr. Rizó Magdolna főorvos a mammográfiás labort mutatta be, ahol a hét két napján szűrnek,a fennmaradókon pedig a már panasszal rendelkezőket vagy klinikai kezelés alatt állókat fogadják. Megtudtuk, a megyei kórház mammográfiás részlege az ország vezető laborjai közé tartozik, a világstandardoknak megfelelően működik.

- Elszomorító, hogy a szűrésre behívott 45-65 éves nők megjelenési aránya mégis jelentősen elmarad az elvárhatótól, s a más országokban tapasztalttól - veti fel. - Sokan eltúlozzák a vizsgálattal járó apró kellemetlenséget, elfeledve, hogy az emlődaganat korai felismerése életmentő lehet.

Dr. Papp Ákos az intervenciós radiológia (műtét nélküli gyógyító beavatkozások) szerepéről szólt. Ennek keretében szövetekből vagy kóros folyadékgyülemekből vesznek mintákat elemzésre, továbbá sebészeti beavatkozások is kiválthatók általa.

- Sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet a szűkületek, elzáródások éren keresztül történő tágítása, mint egy operáció - ecseteli. - Az eljárás keretében mechanikus úton visszaadjuk az ér eredeti funkcióját ballon, vagy fémhálós stent beültetésével. Leggyakrabban a végtagok érszűkületeit, elzáródásait korrigáljuk e módon, de máj és epeúti szűkületek kezelésére is alkalmas.

Szóba került a hosszú várakozási idő is. Felmerült, a betegek ritkán lojálisak egymással, a többség azonnali ellátást szeretne. Pedig aki soron kívül "tolakszik", azt a többiek kárára teszi. Kiderült, a zalai kórházban az országos átlagnál rövidebbek az előjegyzési idők, s több nyugati országgal is felvehetik a versenyt. A CT vizsgálatra 1-2 hetet kell várakozni, az MR-re 3-4 hetet, az ultrahangra 4-et. A leghosszabb várakozás, 3,5 hónap a mammográfia klinikai rendelésein tapasztalható, ennek oka a rengeteg beteg. Ha azonban a szűrésen észlelnek rendellenességet, a pácienst két hét múlva visszahívják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!