Hírek

2012.11.21. 14:11

Megjött az influenza elleni oltóanyag

Zala megye - Az elmúlt hetekben Zalában még csak alig néhányan fordultak orvoshoz influenza szerű tünetekkel, ám az oltási szezon már beköszöntött. Megérkeztek megyénkbe a hazai gyártású oltóanyagok is.

Magyar Hajnalka

Az idei szezonban kétféle térítésmentes oltóanyag áll a veszélyeztetett célcsoportok rendelkezésére - tájékoztatta szerkesztőségünket a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve.

-  A háromkomponensű szezonális oltóanyagból 41 ezer darab érkezett a 3 évesnél idősebb gyerekek és a felnőttek részére, míg a 6-35 hónapos csecsemők és kisgyermekek számára 130 adag junior vakcina áll rendelkezésre - tudtuk meg dr. Paizs Teréz megyei tiszti főorvostól.

Fél éves kor alatt a gyerekek nem olthatók influenza ellen. A szakemberek azt tanácsolják, ilyen esetben a környezetükben élők kérjenek oltást, evvel nem csak magukat védik, hanem a kicsit is, hiszen csökken a vírus átadásának lehetősége.

Dr. Gergye Ferenc háziorvos, megyei szakfőorvos beoltja dr. Tóth Ottónét. Mindenkinek ajánlják. Fotó: Katona Tibor

A tavalyihoz képest megváltozott az oltás antigén összetétele. Alkalmazkodva az idei várható vírushoz, az oltóanyagban változott az egyik influenza A és a B komponens, ám továbbra is tartalmazza az oltás a H1N1 pandémiás vírus elleni hatóanyagot.

A korábbi évekhez hasonlóan e szezonban is a fokozottan veszélyeztetett kockázati csoportok vehetik igénybe az ingyenes vakcinát. Ide tartoznak egyebek közt a krónikus légzőszervi betegségben, a szív- és érrendszeri betegségben, immunhiányos állapotban (daganatos kórképek) szenvedők, a súlyos anyagcsere-megbetegedésben szenvedők, valamint a 65 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül. Ugyancsak igényelhetik az ingyenes védelmet az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói, utóbbiak lakói és az állattartó telepeken dolgozók.

Minden évben felmerül, hogy a várandós nők kérjék-e az oltást.

- Igen, nekik is jár az ingyenes vakcina, mégpedig a várandósság hetétől függetlenül - reagál dr. Paizs Teréz. - Továbbá mindazoknak a nőknek, akik a gyermekvállalást az influenza szezonra tervezik.

Az oltás a háziorvostól kérhető, s ugyancsak nála irathatják fel receptre mindazok, akik a védekezés ezen módját választják, ám nem tartoznak a kedvezményezett körhöz. A védettség 10-14 nap alatt alakul ki, így tanácsos mihamarabb felkeresni orvosunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!